Wzruszanie motyką ziemi wokół roślin
- Marek-BB
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 12:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Wzruszanie motyką ziemi wokół roślin
Wzruszanie ziemi motyką wokół roślin ma ponoc dużo zalet, ale czytałem że nie wszystkie rośliny tego wymagają. Niepowinno się podobno okopywac kapusty z wyjątkiem włoskiej. W przypadku jakich jeszcze innych warzyw nie powinno się wykonywac tego zabiegu, a w których powinno? Mógłby ktoś to szerzej wyjaśnic i podac konkretne przykłady? Z góry dzięki. 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Wzruszanie motyką ziemi wokół roślin
No własnie .A w czosnku się wzrusza ziemię motyczką? Bo jak popatrzę na te wysokie liście mojego czosnku(około 80cm) ,to przraża mnie robota 

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 16 wrz 2010, o 13:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie wiem jak czosnek, ale cebula podobno bardzo to lubi.
-Jola-
-
- 200p
- Od: 27 mar 2011, o 21:27
nie wiem jak to jest ja na wszelki wypadek wszystko wzruszam, a czosnek ostatnio tak, że ściełam z 1 cały szczypiorPelasia pisze:No własnie .A w czosnku się wzrusza ziemię motyczką? Bo jak popatrzę na te wysokie liście mojego czosnku(około 80cm) ,to przraża mnie robota

Ja wzruszam ziemię w czosnku choć słyszałam że czosnek tego nie lubi ,trzeba tylko chwasty wyrywać .
-
- 100p
- Od: 12 sie 2009, o 21:39

Ja do tej pory myślałam,że jest dokladnie odwrotnie ,ojojoj
pozdrawiam
Grażyna
Grażyna
- Bufo-bufo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Co do okopywania to nasunęły mi się takie myśli:
1. Głębokość korzenienia.
2. Typ gleby.
3. Napowietrzenie gleby.
Ad.1. Warzywa korzeniowe głębiej się korzenią (jak mniemam), w związku z tym lepiej zniosą taki zabieg.
Ad.2. Gleby gliniaste są bardziej zbite niż gleby piaszczyste, okopywanie było by bardziej wskazane.
Ad.3. Gleby piaszczyste są dobrze napowietrzone, warzywa nie wymagają okopywania (gleby piaszczyste skopuje się tylko na jesieni, a gliniaste można dodatkowo wczesną wiosną).
1. Głębokość korzenienia.
2. Typ gleby.
3. Napowietrzenie gleby.
Ad.1. Warzywa korzeniowe głębiej się korzenią (jak mniemam), w związku z tym lepiej zniosą taki zabieg.
Ad.2. Gleby gliniaste są bardziej zbite niż gleby piaszczyste, okopywanie było by bardziej wskazane.
Ad.3. Gleby piaszczyste są dobrze napowietrzone, warzywa nie wymagają okopywania (gleby piaszczyste skopuje się tylko na jesieni, a gliniaste można dodatkowo wczesną wiosną).
Wzruszam motyczką ziemię między wszystkimi warzywami, które u mnie rosną, wiele jeszcze przed ich skiełkowaniem. Dzięki temu prawie nie ma plewienia, bo chwasty nie rosną.
- Marek-BB
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 12:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ja wszystkie grządki, rabaty zawsze motyczką spulchniam, szczególnie po deszczu żeby ziemia nie była zbita i również w drugą stronę- przed deszczem, aby woda lepiej wsiąkała i nie spływała po moim piachu...
Witam
Ja też spulchniam ziemię i w warzywkach i w ogródku z kwiatami. Wydaje mi się że Dzięki tem lepiej rosną.
Ja też spulchniam ziemię i w warzywkach i w ogródku z kwiatami. Wydaje mi się że Dzięki tem lepiej rosną.
Pozdrawiam:
Kama
Kama