Pytanie o rybkę.

Oczka wodne, stawy kąpielowe, strumienie, kaskady, skalniaki, rośliny wodne, itp
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
sama-mama
50p
50p
Od: 12 lut 2011, o 21:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Pytanie o rybkę.

Post »

Witam,
jeśli piszę w złym dziale, to proszę mnie przenieśc.

Zwracam się z kolejną prośbą. Otóż,jak wcześniej pisałam od jakiegoś mw miesiąca jestem właścicielką działki (to moje początki dosłownie we wszystkim co ma związek z ogrodem). Na tą chwilę to głównie sprzątamy, wyrywamy chwasty itd, ponieważ działka jest po powodzi z zeszłego roku. I teraz pytanie o oczko wodno, w którym całkowicie przypadkiem (po wylaniu wody i czyszczeniu) znalazłam małą rybkę. Została tu przyniesiona przez Wisłę i jakimś cudem przeżyła rok w tym cuchnącym błocie. Zamieszczam jej zdjęcie:
http://img190.imageshack.us/img190/1567/obraz110vk.jpg

Teraz ma czystą wodę i nic więcej. Nie wiem co to za rybka, co jej dawac jeśc. W wodzie nie mam nic, bo nie planowałam w tym roku robic oczka wodnego i nawet nie wiem jak się za to zabrac. Czy powinnam jej kupic jakies glony? Czy lepiej wypuścic ją do Wisły (ale żal by mi było). Napiszcie co o tym myślicie. Proszę :D
Pozdrawiam Balbi
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Pytanie o rybkę.

Post »

Ta rybka, to prawdopodobnie karaś, na fotce nie widać jej z boku. Glony pojawią się same w oczku jeśli będzie zalane wodą. Można posadzić na półkach w oczku, w jakiś perforowanych pojemnikach wyłożonych jutą i zasypanych substratem z piasku i gliny, w stosunku 2:1, kilka roślin wodnych np.: pałka, kosaciec żółty, oczeret jeziorny, tatarak itp. czym ich więcej tym lepiej.
Co do karmienia, to nie potrzeba jej karmić, skoro przeżyła jak piszesz w bagienku bez karmienia, to tym bardziej przeżyje w czystym oczku. A jak już koniecznie chcesz ją karmić, to w sklepie akwarystycznym można kupić granulowany pokarm dla ryb. Można jej wrzucać złapane w ogrodzie i zgniecione ślimaki w muszlach lub rosówki. Jednym słowem wszystko co złapiesz robiąc porządki w ogrodzie.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

Dla ścisłości - to nie karaś - a zdecydowanie płoć (płotka). Zdjęcie nie jest za ostre ale wyraźnie da się zobaczyć ceglasty odcień na płetwach brzusznych, odbytowej i częściowo na ogonie.
Reszta tak jak pisze Moderator. Płotki - jeżeli już - to najlepiej trzymać w stadku, kilkanaście sztuk bo to stadna rybka.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
sama-mama
50p
50p

Post »

Dziękuję za pomoc i dobre rady. Kupiłam rybce te granulki do jedzenia, ale ona sobie bez nich świetnie radzi. Faktycznie często wpadają do wody muszki, a ona to szybko wykorzystuje. Kupiłam też kwiat do położenia na powierzchni wody (nie pamiętam jak się nazywa, coś kojarzące się z orchideą z nazwy, ma miec kwiaty, na razi jest tylko zielone), a rybka chętnie pod tym kwiatem przebywa gdy szuka cienia.
Pozdrawiam
Pozdrawiam Balbi
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Podrzuć foto tego oczka, coś poradzimy. Ta roślina to chyba Hiacynt wodny (Eichornia crassipies). Jedna to trochę mało, to rośliny odpowiadają za czystość wody. Dobrze by było mieć ich 5 szt. Trzeba mieć coś w zapasie gdyby jedna się nie przyjęła.
Dokupił bym jeszcze:
Limnobium gąbczaste (Limnobium spongia) - 5 szt
Pistia, Topian (Pistia stratiotes) -5 szt
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Awatar użytkownika
sama-mama
50p
50p

Post »

Nie wiedziałam,że tak dużo trzeba roślin, może u mnie mniej,bo jak widac na zdjęciu to moje oczko wodne jest malutkie. Zdjęcie robiłam wcześniej, więc nie pod kątem rośliny, ale chyba ją dobrze widac.

http://img703.imageshack.us/i/obraz164e.jpg/

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc :D
Pozdrawiam Balbi
ODPOWIEDZ

Wróć do „OCZKA wodne, kaskady, skalniaki, rośliny wodne”