Na forum jestem już ponad dwa lata. Forumowicze z działu storczykowego dobrze mnie Znają. Postanowiłam pokazać nie tylko orchidee.
Chwalę się swoim ogrodem.
Kwiaty były i są w moim życiu od zawsze. Pierwszą roślinkę posadziłam, gdy miałam zaledwie 3 lata (cytryna zasadzona z pestki). Ale...tu miało być o ogrodzie... Działkę mieliśmy zawsze, chyba były 4 w różnych ogródkach działkowych. Aż wreszcie mamy swoją działkę. I tu zaczęło się szaleństwo kupowania roślin i założenie nowego ogrodu.
I tak po kilkunastu latach na kilkunastoarowej działce mam maleńki sad ( bodajże trzy wiśnie, dwie czereśnie, jedna śliwa i jedna jabłonka ). Mały warzywniak i część na kwiaty jednoroczne.
Oraz:
1) klomb z bylinami, trawami, różami i małymi krzewami ozdobnymi (w tym wrzosowisko wraz z azaliami); nazwany przeze mnie "klombem pod czereśnią" - bo na środku tego klombu rośnie i owocuje dorodna czereśnia;
2) skalniak z częścią bylinową i roślinami skalnymi;
3) klomb z cieniolubnymi roślinami - jest położony przy murze budynku.
Dziś przedstawię Wam "klomb pod czereśnią". Rośnie tu kilka róż oraz ogrom roślin bylinowych. Przede wszystkim królują tu liliowce, floksy, irysy, rudbekie, piwonie, pierwiosnki, hosty, tawułki, margaretki, orliki i inne. Jest tu część z trawami ozdobnymi (założona dwa lata temu i dopiero się rozrastają). Są też astry jesienne ( nowobelgijskie i nowoangielskie) i chryzantemy. Wsadzone są też cebule lilii. A obrzeże tego klombu stanowią stokrotki, bratki i goździki brodate. Które co roku sieję i obsadzam na jesieni.
Część klombu stanowi wrzosowisko. Są tam małe wrzosy, wrzośce i dwie azalie ( japońska i druga -odmiana "Klondyke").
Jest też kilka róż( w tym pnąca - miniaturkowa ). I krzewy - tawułka o złotych liściach, lilak Meyera i hortensja.
Na klombie wykorzystuję każde miejsce na nowe nasadzenia. Na przykład naparstnicę sadzę wszędzie, bo ją uwielbiam.
A dwa pniaki , pozostałość po omarzniętej jabłoni i śliwie wykorzystałam, jako podporę na pnącza. Dwa clematisy, które, mam nadzieję pięknie się rozrosną.
To może parę fotek...ogólny widok na klomb, od strony trawnika:

I poszczególne roślinki; trawy ozdobne, z tawułkami:

Orliki, chryzantemy i wysokie astry jesienne:

Widok, od strony żywopłotu, na pierwszym planie pnąca róża drobnokwiatowa, "złota" tawułka, a w tle irysy syberyjskie:

I kilka zdjęć od strony trawnika:

Od strony parkingu rosną piwonie i niskie byliny i skalniaki:

Jutro przedstawię skalniak i drugi "cienisty" klomb ;)
Miłego oglądania życzę