przemarznięte drzewa - ciąć?

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
lidex
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 11 lut 2009, o 22:03

przemarznięte drzewa - ciąć?

Post »

Witam,
Tegoroczna zima pozostawiła w moim ogrodzie ślad w postaci przemarzniętego przewodnika i kilku górnych konarów u miłorzębu japońskiego oraz połowy ( :shock: ) klonu ginnala. Mam pytanie do znawców tematu: ciąć czy zostawić z nadzieją że jeszcze odbiją?. Miłorząb pięknie rośnie u mnie już trzy lata i wygląda okazale a tu taka niespodzianka w postaci steczącego suchego przewodnika ponad tym, co nie przemarzło. Czy on wypuści nowy przewodnik dołem? A klon ginnala (też rośnie u mnie 3 lata) mam rozgałęziony na 3 konary i dwa przemarzły (chyba , bo są suche i nie dające znaku życia) a trzeci ma się dobrze. Jak obetnę te dwa suchary nie będzie wyglądał dobrze, ale teraz te suche badyle też nie wyglądają dobrze. Jeśli potrzebne są zdjącia problemu to wkleję. Poradźcie coś proszę.
Awatar użytkownika
Napoleon
500p
500p
Od: 23 lis 2010, o 14:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: przemarznięte drzewa - ciąć?

Post »

Wklej waćpan zdjęcie.
"Naj­pierw Cię ig­no­rują. Po­tem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą wal­czą. Później wyg­ry­wasz." Mahatma Ghandi
Awatar użytkownika
Fafka
500p
500p
Od: 3 cze 2010, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mnie uczyli na kursie ogrodniczym, że poczekać do drugiej połowy czerwca i dopiero jak wtedy nie ma oznak życia, to ciąć. I tym sposobem mam w ogrodzie parę takich szpetnych badyli po zimie i wpatruję się w nie z nadzieją... :shock: :D Byle do czerwca.
Pozdrawiam. Jola.
lidex
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 11 lut 2009, o 22:03

Post »

no to czekam:)
Rafalski
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 maja 2011, o 16:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie w ogrodzie podobnie. Tegoroczna zima dała się we znaki. Czekam do połowy czerwca i jak nic nie ruszy, będzie wycinka.
Pozdrawiam
Rafał
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”