Znajdzie się ktoś, kto zdignozuje problem z moimi cyprysikam

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
pchlistosc

Znajdzie się ktoś, kto zdignozuje problem z moimi cyprysikam

Post »

Witam

na wiosne miałem problem z dwoma cyprysikami lawsona, poniżej dla przypomnienia zdjęcia:

http://img69.imageshack.us/g/sdc11299h.jpg/

poradzono mi żeby wykopać bo uschły, tak też zrobiłem.

Teraz choroba nawróciła się na inne cyprysiki :evil: , dostały na wiosnę nawóz, powiedzcie proszę co im dolega:

http://img580.imageshack.us/g/krzewy1.jpg/
Awatar użytkownika
figaszaste
100p
100p
Od: 11 kwie 2010, o 22:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Znajdzie się ktoś, kto zdignozuje problem z moimi cyprysikam

Post »

Witam, podejrzewam że problem z cyprysikami może wiązać się np,częste wizyty kotów,które oznaczają swój teren,zbyt wysokie pH gleby, iglaki wolą kwaśne podłoże lub zimowa susza,Proszę użyć nawozu przeciw brązowieniu igieł,powinno pomóc.Zwiększyć przez jakichś czas podlewanie, zastosować nawóz do iglaków,próbować je ratować,a wykopać zawsze się zdąży.Powodzenia :D :D

jola
pamiętajcie o ogrodach,przecież z tamtąd przyszliście.
pchlistosc

Post »

Koty rzeczywiście są ale podejrzewam że to nie przyczyna. Moje zmartwienie to przede wszystkim 2 i 3 zdjęcie, tam usycha pęd główny. Podobnie był z dwoma krzewami na wiosnę które musiałem wykopać. Stawiam piwo za prawidłową diagnozę ;:136
ooasia

Post »

Jak dużo było nawozu i jakiego? Sypany punktowo czy rozrzucony?
Obejrzyj zamierający pęd - są jakieś zmiany (nacieki, zrakowacenia)? Widać granicę między częścią zdrową i chorą? Na jakiej wysokości?
pchlistosc

Post »

ooasia pisze:Jak dużo było nawozu i jakiego? Sypany punktowo czy rozrzucony?
Obejrzyj zamierający pęd - są jakieś zmiany (nacieki, zrakowacenia)? Widać granicę między częścią zdrową i chorą? Na jakiej wysokości?
Pierwsze dwa krzewy zamarły na wiosnę, przed nawożeniem. Nawóz do iglaków sypany wokół rośliny tak po pół garści.
Nowe krzewy chorują jak widać od góry, schnie główny pęd tak że kruszy się w ręce. chora część od góry powiedzmy 1/3 wysokości, usychają całe gałązki.

Na razie wyciąłem uschnięte pędy i spryskałem wszystko Topsinem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”