Czy kabaczek to cukinia ?
- Marek-BB
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 12:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Czy kabaczek to cukinia ?
Jaka jest naprawdę różnica między kabaczkiem a cukinią. Z tego co wiem to oba są dyniowate ale czym się naprawdę różnią? Które są łatwiejsze w uprawie?
Re: Kabaczek i cukinia
To jest to samo, różnie się nazywa w różnych rejonach kraju. Ale np. w moim regionie na żółte odmiany mówi się cukinia a na zielone kabaczek.
Myślę, że dla uniknięcia nieporozumień najlepiej podawać nazwę odmiany. Ja w tym roku mam dwie odmiany dyni zwyczajnej: Nimbę i Sorayę.
Myślę, że dla uniknięcia nieporozumień najlepiej podawać nazwę odmiany. Ja w tym roku mam dwie odmiany dyni zwyczajnej: Nimbę i Sorayę.
- Marek-BB
- 500p
- Kontakt:
Czyli można to śmiało porównac do "oberżyna i bakłażan", albo "ostrężyna, czernica, jeżyna" dokładnie to samo tylko inna nazwa? Myślałem że chodzi o rozmiary, albo cuś. Ok dzięki.
Dokładnie tak.
W małopolskim wiszą reklamy: "Kafelki, flizy, armatura - hurt detal". I ja się kilka lat zastanawiałem czym się różnią flizy od kafelków i które sobie przy remoncie położyć
Słyszałem też, nad Bałtykiem wcale nie znają kabaczków. Tylko cukinie. Kabaczki za to na pewno występują w Bieszczadach a nie ma tam cukini (sprawdziłem osobiście):)
Ale to dane z przed kilku lat, już się mógł język zmienić - migracja i internet.
W małopolskim wiszą reklamy: "Kafelki, flizy, armatura - hurt detal". I ja się kilka lat zastanawiałem czym się różnią flizy od kafelków i które sobie przy remoncie położyć

Słyszałem też, nad Bałtykiem wcale nie znają kabaczków. Tylko cukinie. Kabaczki za to na pewno występują w Bieszczadach a nie ma tam cukini (sprawdziłem osobiście):)
Ale to dane z przed kilku lat, już się mógł język zmienić - migracja i internet.
- Maraga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kabaczek to kabaczek a cukinia to cukinia.Jak by miało być to samo to po co dwie różne nazwy?
Regionalizmy. Tak jak na przykład kartofle, ziemniaki i pyry. Po co trzy nazwy ? Ale są.
A czym się różni Twoim zdaniem kabaczek od cukinii ?
A czym się różni Twoim zdaniem kabaczek od cukinii ?
- Rybka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
To by się zgadzało z moimi obserwacjami. Południowy wschód (Bieszczady) kabaczek, reszta kraju cukinia.Rybka pisze:http://pl.wikipedia.org/wiki/Kabaczek
A po śląsku pewnie cwerg-bania, ale nie wiem, to na wyczucie.
- Marek-BB
- 500p
- Kontakt:
No i wszystko na ten temat ;) Kupując nasiona parę dni temu poprosiłem sprzedawcę o cukinie bo wydawało mi się że jest większa od kabaczków, a tu słysze "nie nie na odwrót proszę pana, kabaczek jest zawsze większy od cuknii to główna różnica". Ale ściema, sami nie wiedzą co sprzedają!
U mnie w Beskidach jest cukinia. Na to wychodzi bo nieraz chciałem kupic kabaczek i mi się wydawało że go u nas nie ma ;)
Co do nazw regionalnych to jeszcze dołoże dla przykładu bo fajny temat wyszedł że w Bielsku mówi się "kaszanka", w Katowicach "krupniok", a w Tarnowie "kiszka", sami zobaczcie trzy miasta leżące dokładnie na południu Polski bardzo blisko siebie a taka różnica nazw.
U mnie w Beskidach jest cukinia. Na to wychodzi bo nieraz chciałem kupic kabaczek i mi się wydawało że go u nas nie ma ;)
Co do nazw regionalnych to jeszcze dołoże dla przykładu bo fajny temat wyszedł że w Bielsku mówi się "kaszanka", w Katowicach "krupniok", a w Tarnowie "kiszka", sami zobaczcie trzy miasta leżące dokładnie na południu Polski bardzo blisko siebie a taka różnica nazw.
- klaszka
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 15 paź 2011, o 21:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
kaszanka i krupniok się różnią- przynajmniej kiedyś tak było. Teraz jest moda na unifikację
Kupując szynkę można dostać coś przypominające mortadelę...

Kupując szynkę można dostać coś przypominające mortadelę...
Pozdrawiam, Klaudia
-
- 50p
- Od: 11 lut 2012, o 23:41
kaszanka i krupniok rózniły sie rodzajem kaszy, ale moze już nie?
Tak kabaczek i cukinie rozróżnia Legutko:
http://www.esklep.legutko.com.pl/catego ... tegory=144
http://www.esklep.legutko.com.pl/catego ... ategory=56
Tak kabaczek i cukinie rozróżnia Legutko:
http://www.esklep.legutko.com.pl/catego ... tegory=144
http://www.esklep.legutko.com.pl/catego ... ategory=56
-
- 200p
- Od: 27 sty 2009, o 23:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja się spotkałam z takimi teoriami, które rzekomo mają potwierdzać różnice między kabaczkami a cukiniami:
-cukinie są zielone, w paski no i jest 1 odmiana żółta, a kabaczki są żółte i takie białawe, ale nie typowe zielone
-cukinia jest dłuższa i smuklejsza a kabaczek krótszy i bardziej beczkowaty
-cukinia jest krzaczasta a kabaczek płożący???
Ale oczywiście też czytałam o tym, że jest to tak naprawdę jedno i i to samo.
Szczerze, chyba zawsze widziałam cukinie, to co niby kabaczkiem jest tylko na zdjęciach.
W tym roku sama zobaczę co i jak, bo kupiłam nasiona różnych cukinii i kabaczków.
Cukinia: zielona Astra, w paski, żółta Atena. Kabaczek: białawy, żółty Cepelin.
-cukinie są zielone, w paski no i jest 1 odmiana żółta, a kabaczki są żółte i takie białawe, ale nie typowe zielone
-cukinia jest dłuższa i smuklejsza a kabaczek krótszy i bardziej beczkowaty
-cukinia jest krzaczasta a kabaczek płożący???
Ale oczywiście też czytałam o tym, że jest to tak naprawdę jedno i i to samo.
Szczerze, chyba zawsze widziałam cukinie, to co niby kabaczkiem jest tylko na zdjęciach.
W tym roku sama zobaczę co i jak, bo kupiłam nasiona różnych cukinii i kabaczków.
Cukinia: zielona Astra, w paski, żółta Atena. Kabaczek: białawy, żółty Cepelin.
Moje ozdobne z liści i kwitnące:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 27#1012027
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 27#1012027
Ja się kiedyś spotkałam z teorią, że cukinia ma delikatniejszą skórkę i można jej spokojnie nie obierać, natomiast kabaczek ma grubszą i twardszą i go się powinno obierać. Ale jak jest z tym naprawdę to nie wiem, ja różnicy nie widzę.
Jak cukinia/kabaczek jest młody to można go nie obierać im jednak większy i starszy to ma bardziej twardą skórkę.
A na śląsku mówi się cukinia z niemieckiego: Zucchini
Ja już kilka nasionek wysiałem do pojemniczków z zeszło rocznego zbioru cukini.
A na śląsku mówi się cukinia z niemieckiego: Zucchini

Ja już kilka nasionek wysiałem do pojemniczków z zeszło rocznego zbioru cukini.
- Marek-BB
- 500p
- Kontakt:
Z tą skórką się zgodzę, podobnie jest z patisonem.
peter - ale czy nie za wcześne na sianie cukini? No chyba że masz ogrzewaną szklarnie jakąś czy coś...
peter - ale czy nie za wcześne na sianie cukini? No chyba że masz ogrzewaną szklarnie jakąś czy coś...