przemarznięte liście klonu palmowego oraz miłorzębu ...

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
xytras
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 maja 2011, o 08:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

przemarznięte liście klonu palmowego oraz miłorzębu ...

Post »

Witam - jestem tutaj całkiem nowy - ale od lat zajmuję się ogrodem przy swoim domku. Niestety w zeszłym tygodniu po kilku zimnych nocach z przymrozkami (jestem z Wielkopolski) zauważyłem że nowo wypuszczone liście klonów palmowych oraz miłorzębu przemarzły.

Z klonów praktycznie 98% liście zeschło się i je po prostu skruszyłem, milorząb jest wysoki bo ma ponad 4 m ale liście pożółkły i nie wiem czy coś z niego będzie. Jest to mój ulubiony egzemplarz i będzie mi bardzo go szkoda ma ponad 10 lat.

Czy jest szansa że drzewka odrodzą liście ponownie, co można zrobić by ułatwić im teraz wypuszczenie nowych liści ???
Awatar użytkownika
senogrodnika
50p
50p
Od: 4 maja 2010, o 21:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: przemarznięte liście klonu palmowego oraz miłorzębu ...

Post »

Jeśli chodzi o miłorząb, to pewnie nic mu nie będzie. Sam mam sadzonego w ubiegłym roku - 1m wysoki. Na początku maja mróz ściął wszystkie listki, ale już widać że odbija :heja
Awatar użytkownika
corbieres60
50p
50p
Od: 2 maja 2011, o 12:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Niczym się nie przejmuj, wypuszczą nowe listki z śpiących oczek, też mi przemarzły i jeszcze tulipanowiec i katalpa. Trochę to zahamuje wzrost na ten rok ale bedzie ok. Pozdrawiam
corbieres60
xytras
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

hej - dzięki za info - tak myślałem, już raz taką sytuację miałem ale mrozy nie były tak wielkie i wtedy przemarzło mi ok. 50% liści...moja katalpa też niestety dostała i mały dąb również ...czekam aż się pozbierają...jeszcze raz dzięki..
xytras
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

witajcie ponownie - oczywiście wszystko ok - nie będzie pewnie przyrostów bo młode pędy przy klonach niestety zmarniały również - ale liście w większości sie odbudowały zarówno u klonów, katalpy jak i miłorzębu...pozdrawiam
Tomek_MM
500p
500p
Od: 6 mar 2009, o 13:18

Post »

U mnie miłorząb niestety dalej udaje greka, niby coś tam wypuścił, jakieś małe zielone frędzle ale ani to liście nie są ani rosnąć to dalej nie chce. Reszta drzew się pozbierała na szczęście
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”