Bukszpany usychają- prosze o diagnozę - foto

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
bdbartek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 mar 2011, o 10:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Bukszpany usychają- prosze o diagnozę - foto

Post »

Witam

Proszę o pomoc odnośnie bukszpanów które rosną w doniczkach. Już 2 sezon , lecz w pierwszym wszystko było ok. Czy możliwe, że zima sprawiła poniższe efekty ?

Bukszpany nie były przykryte włókniną na zimę.

Proszę o pomoc

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Dodam że doniczki są ocieplone od spodu i z pozostałych 2 stron steropianem 1 cm , od dołu jest 20 cm warstwa kamieni.

Jeśli jesteście zdania że nie da się uratować ów bukszpanów co radzicie zrobić ? Bukszpany są w większości dnia w zacienionym miejscu.
Awatar użytkownika
Pani Szlązkiewicz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2006, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Bukszpany usychają- prosze o diagnozę - foto

Post »

wydaje mi się, że rośliny niestety zmarzły. Ten zupełnie żółty zdecydowanie nie rokuje, ten drugi może będzie trochę "walczył", ale minie trochę czasu zanim się zabuduje ( jeśli będzie żył oczywiście). Dla pewności sprawdź pędy - zadrap je delikatnie czymś ostrym, jeśli sa jasnozielone i "miękkie, soczyste" roślina żyje, jeśli są brązowe i twarde to przykro mi ale nadają się na opał:) Niestety bukszpany jako rośliny zimozielone ciężko znoszą surowe zimy, a ta zima wbrew pozorom była trudna właśnie dla zimozielońców. Powiedz czy rośliny weszły w zimę dobrze podlane?
bdbartek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 mar 2011, o 10:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Bukszpany usychają- prosze o diagnozę - foto

Post »

Witam

Tak jak przypuszczałem, że zmarzły. Owszem przed zimą ziemia w doniczkach była stosownie wilgotna. Być może aż za mocno.
Przed wczoraj wykopałem je z doniczek, przyciąłem wszystkie suche pędy i wsadziłem do ziemi. Ten lepszy ( bardziej zielony ) bukszpan miał bardzo obfity system korzeniowy ( praktycznie do połowy doniczki), natomiast ten drugi znacznie gorszy. Jeśli się nie odratują trudno. Na następne mocne mrozy będę wstawiał donice do garażu :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”