Uprawa oleandra od nasionka

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
grudzinka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 22 kwie 2011, o 10:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Uprawa oleandra od nasionka

Post »

Dzień dobry,

W tematach wyszukiwarki widziałam, że kilka osób hoduje oleandry. Chciałam zapytać, czy ktoś ma doświadczenia z uprawą oleandrów od nasionka?
Zebrałam je z przemarzniętego drzewka (tak, umarło z zimna :( Nie wiedziałam, że to oleander - spadek po poprzednim właścicielu ogrodu, a jak się dowiedziałam, było już po ptakach, -15 na dworze). Nasionka są włochate, niektóre jeszcze w łuskach, jest ich dużo i chciałabym je posadzić.

Czy ktoś może mi poradzić do jakiej ziemi i na jaką głębokość je wsadzić? Po jakim czasie wykiełkują? Czy lubią wilgoć, czy nie przesadzać z podlewaniem?
Do jesieni będą stać w szklarni, żeby im było cieplo. Na jesieni zostana przetransportowane do domu. O ile oczywiscie w ogole wyrosna.

Z gory dziekuje za informacje ;:180
Karola
_____
Ogród: teren zajęty pod uprawę roślin ozdobnych lub użytkowych z wyznaczonymi alejami, ścieżkami, grządkami [SJP]
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p
Od: 5 sty 2010, o 21:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Uprawa oleandra od nasionka

Post »

Kiedyś wysiewałem , i robiłem to do ziemi uniwersalnej , lekkiej , dodawałem do niej dolomit dodatkowo , dobrze nawadniałem i całość szybą przykrywałem . Nasionka tylko lekko piaskiem przyprószyłem i czekałem :D
Nie pamiętam po jakim czasie kiełkowały :(
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
grudzinka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 22 kwie 2011, o 10:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Uprawa oleandra od nasionka

Post »

Super, dziękuję za info. Będę sadzić w sobotę. Jak coś wyrośnie, pochwalę się :)
Karola
_____
Ogród: teren zajęty pod uprawę roślin ozdobnych lub użytkowych z wyznaczonymi alejami, ścieżkami, grządkami [SJP]
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”