Butelki zamiast słoików
Butelki zamiast słoików
Witam, Kochani pomóżcie, bo jestem na etapie zagęszczania syropu z mniszka, a zabrakło mi słoików. Mam za to strasznie dużo butelek 0,5 l, takich normalnych, zakręcanych aluminiową zakrętką. Lać w te butelki? Coś mi się wydaje, że problemem mogą być te nakrętki. Normalnie gorący słoik z zawartością odwracałam do góry dnem. Po ostudzeniu to wieczko było zassane i miałam pewność, że się dobrze zamknęło. A te butelkowe jakieś kiepskie mi się wydają i chyba nie mogą być szczelne. Ale może się mylę i ktoś z Was już butelki wykorzystywał do syropów? Chodzi mi też o to, żeby już tego nie pasteryzować i znów nie podgrzewać (ja w piekarniku pasteryzuję), bo szkoda. Będzie się to trzymać? Jeszcze ze 3 litry tego mam, bo żniwa mniszkowe były jak nigdy.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Butelki zamiast słoików
Za starych dobrych czasów moja Mama stosowała celofan - zwilżało się go ciepłą wodą, wycierało i na gorącą butelkę naciagało tak, aby dobrze przylegało do brzegów bez zmarszczek. Całość była zawiązana cieniutkim sznureczkiem albo kordonkiem. Celofan był do nabycia w sklepach (1001 drobiazgów czy coś w tym stylu), teraz nie wiem czy jest, ale moja teściowa wykorzystuje ten z opakowań bombonierek.
Moja Mama stosowała butelki po winie, bo miały płaskie u góry brzegi i celofan dobrze przylegał.
Kisiła też tak też ogórki w 5 litrowych słojach i celofan trzymał taką dużą średnicę - tylko do zakładania wołała więcej osób aby się dało równomiernie naciągnąć.
Nie każdy celofan się nadawał - musiał być cieniutki i po zamoczeniu letnią wodą elastyczny/lekko rozciągliwy - to da się sprawdzić doświadczalnie.
Słoja, butelki z celofanem nie można przechylać ani odwracać aby nie zmoczyć celofanu, ale bardzo widoczne jest wciągnięcie celofanu - jeszcze lepiej widać niż na wieczku
Moja Mama stosowała butelki po winie, bo miały płaskie u góry brzegi i celofan dobrze przylegał.
Kisiła też tak też ogórki w 5 litrowych słojach i celofan trzymał taką dużą średnicę - tylko do zakładania wołała więcej osób aby się dało równomiernie naciągnąć.
Nie każdy celofan się nadawał - musiał być cieniutki i po zamoczeniu letnią wodą elastyczny/lekko rozciągliwy - to da się sprawdzić doświadczalnie.
Słoja, butelki z celofanem nie można przechylać ani odwracać aby nie zmoczyć celofanu, ale bardzo widoczne jest wciągnięcie celofanu - jeszcze lepiej widać niż na wieczku

Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Dzięki,
musiałam już to rozlać. Mam nadzieję, że to się nie zepsuje, choćby ze względu na stężenie cukru. Jakoś tam poustawiam butelki w zlewie do góry dnem. Zakrętki nie wklęsły, w ogóle nie widać zmiany kształtu. Ale bardzo mocno zakręciłam na gorąco i nic nie ciekło. Zobaczymy, niech to będzie eksperyment. A tak na przyszłość warto by jednak wiedzieć, bo choćby przechowywanie zup czystych, czy wywarów mogłoby mieć miejsce w butelkach. A flaszek ci u mnie dostatek. Stężonym syropom to myślę, że nic nie zaszkodzi. Ciekawe.
Pzdr
musiałam już to rozlać. Mam nadzieję, że to się nie zepsuje, choćby ze względu na stężenie cukru. Jakoś tam poustawiam butelki w zlewie do góry dnem. Zakrętki nie wklęsły, w ogóle nie widać zmiany kształtu. Ale bardzo mocno zakręciłam na gorąco i nic nie ciekło. Zobaczymy, niech to będzie eksperyment. A tak na przyszłość warto by jednak wiedzieć, bo choćby przechowywanie zup czystych, czy wywarów mogłoby mieć miejsce w butelkach. A flaszek ci u mnie dostatek. Stężonym syropom to myślę, że nic nie zaszkodzi. Ciekawe.
Pzdr
- Beatrice
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ewiwa, ja do soków używam buteleczek po Kubusiach i tym podobnych. Gorące zakręcam i nie odwracam do góry dnem, jak na razie w poprzednim raku nic się nie zepsuło
Popieram technikę mojej przed mówczyni
Ja soki z aronii gorące rozlewam do małych butelek po Kubusiu lub sosie np czosnkowym.

Ja soki z aronii gorące rozlewam do małych butelek po Kubusiu lub sosie np czosnkowym.

"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7