Butelki zamiast słoików

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
ewiwa
50p
50p
Od: 15 lip 2008, o 10:50

Butelki zamiast słoików

Post »

Witam, Kochani pomóżcie, bo jestem na etapie zagęszczania syropu z mniszka, a zabrakło mi słoików. Mam za to strasznie dużo butelek 0,5 l, takich normalnych, zakręcanych aluminiową zakrętką. Lać w te butelki? Coś mi się wydaje, że problemem mogą być te nakrętki. Normalnie gorący słoik z zawartością odwracałam do góry dnem. Po ostudzeniu to wieczko było zassane i miałam pewność, że się dobrze zamknęło. A te butelkowe jakieś kiepskie mi się wydają i chyba nie mogą być szczelne. Ale może się mylę i ktoś z Was już butelki wykorzystywał do syropów? Chodzi mi też o to, żeby już tego nie pasteryzować i znów nie podgrzewać (ja w piekarniku pasteryzuję), bo szkoda. Będzie się to trzymać? Jeszcze ze 3 litry tego mam, bo żniwa mniszkowe były jak nigdy.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Butelki zamiast słoików

Post »

Za starych dobrych czasów moja Mama stosowała celofan - zwilżało się go ciepłą wodą, wycierało i na gorącą butelkę naciagało tak, aby dobrze przylegało do brzegów bez zmarszczek. Całość była zawiązana cieniutkim sznureczkiem albo kordonkiem. Celofan był do nabycia w sklepach (1001 drobiazgów czy coś w tym stylu), teraz nie wiem czy jest, ale moja teściowa wykorzystuje ten z opakowań bombonierek.

Moja Mama stosowała butelki po winie, bo miały płaskie u góry brzegi i celofan dobrze przylegał.

Kisiła też tak też ogórki w 5 litrowych słojach i celofan trzymał taką dużą średnicę - tylko do zakładania wołała więcej osób aby się dało równomiernie naciągnąć.

Nie każdy celofan się nadawał - musiał być cieniutki i po zamoczeniu letnią wodą elastyczny/lekko rozciągliwy - to da się sprawdzić doświadczalnie.

Słoja, butelki z celofanem nie można przechylać ani odwracać aby nie zmoczyć celofanu, ale bardzo widoczne jest wciągnięcie celofanu - jeszcze lepiej widać niż na wieczku :D
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
ewiwa
50p
50p
Od: 15 lip 2008, o 10:50

Post »

Dzięki,
musiałam już to rozlać. Mam nadzieję, że to się nie zepsuje, choćby ze względu na stężenie cukru. Jakoś tam poustawiam butelki w zlewie do góry dnem. Zakrętki nie wklęsły, w ogóle nie widać zmiany kształtu. Ale bardzo mocno zakręciłam na gorąco i nic nie ciekło. Zobaczymy, niech to będzie eksperyment. A tak na przyszłość warto by jednak wiedzieć, bo choćby przechowywanie zup czystych, czy wywarów mogłoby mieć miejsce w butelkach. A flaszek ci u mnie dostatek. Stężonym syropom to myślę, że nic nie zaszkodzi. Ciekawe.
Pzdr
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewiwa, ja do soków używam buteleczek po Kubusiach i tym podobnych. Gorące zakręcam i nie odwracam do góry dnem, jak na razie w poprzednim raku nic się nie zepsuło
Awatar użytkownika
Anpio7
500p
500p
Od: 7 lut 2009, o 23:34
Kontakt:

Post »

Popieram technikę mojej przed mówczyni ;:63

Ja soki z aronii gorące rozlewam do małych butelek po Kubusiu lub sosie np czosnkowym. :uszy
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”