trawnik na glinie

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
ana_83
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 maja 2011, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

trawnik na glinie

Post »

Witam,
swoj maly ogrodek przed domem,jak sie okazalo ma podloze gliniane i mamy problem,zeby nam cokolwiek ladnie roslo...:( Dodam,ze juz za pozno na zmienianie nawierzchni,przekopywanie i inne takie wieksze prace. Chodzi mi o trawnik. Trawa na tej glinie rosnie,ale nie jest taka ladna,gesta i wybarwiona jak powinna byc. Dosialam nowej,faktycznie wzeszla,nie rownomiernie,ale jest ok. Poradzcie teraz jakie moge odzywki stosowac na taka ziemie-a raczej jej brak:( na gline,zeby ladnie trawa wygladala...
Awatar użytkownika
teli
200p
200p
Od: 17 paź 2008, o 10:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: trawnik na glinie

Post »

Chodzenie w kolcach po trawie ..wiesz co to jest ...takie specjalne raki przyczepia się do butów i chodzi , w ten sposób spulchniasz glebę ....na glinkach dobrze się maja bagienne rośliny , co lubią mokre podłoża
Carpe Diem...
ana_83
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 maja 2011, o 11:50

Post »

Dzięki! Juz chodzilam w takim sprzecie:) sasiedzi dziwnie na mnie patrzyli, moze troche faktycznie to pomoglo,ale bez wiekszych rewelacji:(
Awatar użytkownika
kaftan
100p
100p
Od: 17 kwie 2011, o 13:20

Post »

Cześć
Fajnie by było zobaczyć zdjęcia tego trawnika. Chodzenie w kolcach nie pomoże. Nie wiem jaki to duży teren pod trawnik, ale najlepszym rozwiązaniem byłoby wypożyczyć glebogryzarkę, zmielić razem z piaskiem i torfem a następnie posiać trawę raz jeszcze.
Przy nie dużych trawnikach to praca na weekend, a trawa będzie w ciągu trzech tygodni. Koszt dobrej glebogryzarki z wypożyczalni to od 90 do 120 za dobę. Wydaje mi się, że to najlepsza opcja, żeby to zrobić raz na zawsze i mieć ładny i zadbany trawnik.

Wielkie drzewa dają więcej cienia niż owocu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”