Uprawa żurawiny
- polo
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 6 maja 2011, o 15:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Uprawa żurawiny
Witam, dwa tygodnie temu kupiłem żurawine gdyż bardzo smakują mi jej owoce i przetwory z niej zrobione. Posadziłem ją w podłożu torfowym i rozsypałem wokół kore jak poradził sprzedawca. Podlewam ją regularnie, bo żurawina lubi tereny podmokłe. Czy ktoś mógł by mi doradzić na temat dalszej pielegnacji tego krzaczka? Trzeba ten krzew jakoś specjalnie nawozić? I kiedy mogę się spodziewać wzrostu rośliny no i oczywiście powstania owoców? czy będzie to już przyszłym roku? proszę o rade. z góry dziękuje.
Re: Uprawa żurawiny
Żurawina w sumie muszę stwierdzić że to dość upierdliwa roślinka.
Musi mieć spełnione kilka warunków:
1.Kwaśna gleba-ściółkowanie trocinami z domieszką kory,sadzona w torfie wysokim.
2.Lubi bardzo wilgoć,wręcz miejsca czasowo zalewane wodą.
Dużo roślin pada podczas upałów przesuszonych.
W sumie nie jest ona wymagającą rośliną jednak chodzi nam o owoce a nie o patrzenie się na pierdołki.
Znalezione:
1.,,O ile w stanie naturalnym żurawina występuje na terenach ubogich w składniki odżywcze, o tyle w upawie wymaga niewielkiego nawożenia w celu przyspieszenia wzrostu pędów i produkcyjności roślin.
Nawożenie azotowe powinno się przeprowadzać wczesną wiosną (aby pobudzić wzrost pędów) oraz w czerwcu (w czasie zawiązywania owoców). Jako nawóz azotowy najlepiej stosować siarczan amonu, który poza wnoszeniem do gleby azotu także ją zakwasza. Gdy na wiosnę wzrost roślin będzie silny możemy odstąpić od nawożenia ponieważ przenawożenie azotem może być gorsze w skutkach niż jego niedobór.
Nawozy potasowe i fosforowe powinny być rozsiewane jesienią, gdy rośliny są suche. Można stosować nawozy do borówki wysokiej.
Kolejnym istotnym zabiegiem jest wczesnowiosenne przycinanie nadmiernie wyrośniętych pędów. Zbyt duże zagęszczenie pędów rozłogowych wpływa na spadek ilości pędów owoconośnych i mniejsze plonowanie.''
2.
Do podlewania najlepiej nadaje się miękka woda deszczowa. Doświadczeni ogrodnicy pod korzeniami żurawiny wielkoowocowej umieszczają na głębokości 30-35 centymetrów czarną folię ogrodniczą z drobnymi dziurkami. Folia taka ogranicza szybką ucieczkę wody do gruntu. Rośliny sadzimy w rozstawie 30x30 centymetrów.
Aha jeszcze jedno.Żurawina łatwo ukorzenia się wytwarzając pędy rozłogowe i ukorzenia się to pozostaje nam kolejny problem do pokonania-chwasty!-
3.1. Wykopujemy ok.20 cm. warstwę ziemi.
2. Zagłębienie wypełniamy mieszanką kwaśnego torfu i piasku ( 2 części torfu, 1 część piasku ).
3. Sadzimy sadzonki żurawiny w rozstawie 20 x 20 cm
4. Pokrywamy całą uprawę 2-3 cm. warstwą piasku.
Ściółkowanie piaskiem jest niezwykle istotnym zabiegiem: ogranicza zachwaszczenie, ułatwia utrzymanie wilgotności gleby, powstrzymuje rozwój szkodników oraz umożliwia łatwiejsze ukorzenianie się pędów rozłogowych.
Powodzenia
Ja zrezygnowałem z jej uprawy.Jako osoba niecierpliwa i nie umiejąca doskonale spełnić im warunków darowałem sobie i przerzuciłem się na borówkę wysoką.Moim zdaniem ma mniejsze wymagania i łatwiej stworzyć im mikroklimat pozwalający cieszyć się z owoców.
Musi mieć spełnione kilka warunków:
1.Kwaśna gleba-ściółkowanie trocinami z domieszką kory,sadzona w torfie wysokim.
2.Lubi bardzo wilgoć,wręcz miejsca czasowo zalewane wodą.
Dużo roślin pada podczas upałów przesuszonych.
W sumie nie jest ona wymagającą rośliną jednak chodzi nam o owoce a nie o patrzenie się na pierdołki.
Znalezione:
1.,,O ile w stanie naturalnym żurawina występuje na terenach ubogich w składniki odżywcze, o tyle w upawie wymaga niewielkiego nawożenia w celu przyspieszenia wzrostu pędów i produkcyjności roślin.
Nawożenie azotowe powinno się przeprowadzać wczesną wiosną (aby pobudzić wzrost pędów) oraz w czerwcu (w czasie zawiązywania owoców). Jako nawóz azotowy najlepiej stosować siarczan amonu, który poza wnoszeniem do gleby azotu także ją zakwasza. Gdy na wiosnę wzrost roślin będzie silny możemy odstąpić od nawożenia ponieważ przenawożenie azotem może być gorsze w skutkach niż jego niedobór.
Nawozy potasowe i fosforowe powinny być rozsiewane jesienią, gdy rośliny są suche. Można stosować nawozy do borówki wysokiej.
Kolejnym istotnym zabiegiem jest wczesnowiosenne przycinanie nadmiernie wyrośniętych pędów. Zbyt duże zagęszczenie pędów rozłogowych wpływa na spadek ilości pędów owoconośnych i mniejsze plonowanie.''
2.
Do podlewania najlepiej nadaje się miękka woda deszczowa. Doświadczeni ogrodnicy pod korzeniami żurawiny wielkoowocowej umieszczają na głębokości 30-35 centymetrów czarną folię ogrodniczą z drobnymi dziurkami. Folia taka ogranicza szybką ucieczkę wody do gruntu. Rośliny sadzimy w rozstawie 30x30 centymetrów.
Aha jeszcze jedno.Żurawina łatwo ukorzenia się wytwarzając pędy rozłogowe i ukorzenia się to pozostaje nam kolejny problem do pokonania-chwasty!-
3.1. Wykopujemy ok.20 cm. warstwę ziemi.
2. Zagłębienie wypełniamy mieszanką kwaśnego torfu i piasku ( 2 części torfu, 1 część piasku ).
3. Sadzimy sadzonki żurawiny w rozstawie 20 x 20 cm
4. Pokrywamy całą uprawę 2-3 cm. warstwą piasku.
Ściółkowanie piaskiem jest niezwykle istotnym zabiegiem: ogranicza zachwaszczenie, ułatwia utrzymanie wilgotności gleby, powstrzymuje rozwój szkodników oraz umożliwia łatwiejsze ukorzenianie się pędów rozłogowych.
Powodzenia

Ja zrezygnowałem z jej uprawy.Jako osoba niecierpliwa i nie umiejąca doskonale spełnić im warunków darowałem sobie i przerzuciłem się na borówkę wysoką.Moim zdaniem ma mniejsze wymagania i łatwiej stworzyć im mikroklimat pozwalający cieszyć się z owoców.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam. Ja swoje żurawiny uprawiałem na działce w miejscu tylko lekko zacienionym. Z uprawy w gruncie zrezygnowałem po kilku próbach. Wykorzystałem starą wanienkę do kąpieli dziecka. Zagłębiłem do połowy wys w ziemi. Jako podłoża użyłem mieszanki torfu wysokiego z igliwiem sosnowym i korą. Na wierzch, czysty piasek i trochę mchu dla ozdoby. Plony spore, ale tylko do zjedzenia na surowo prosto z krzaczka. Podlewanie sporadyczne, jak wody ubędzie. Aby zadbać o dobre nawodnienie zrobiłem mały wizjer z rurki. W tej rurce widać jaki jest stan wody (można wsadzić pływak - spławik wędkarski)
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- polo
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 6 maja 2011, o 15:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzięki za cenne rady. na razie zurawinka jest w torfie i powoli sobie rosnie, zobaczymy co bedzie dalej.Mam nadzieje, ze w przyszlym roku pojawia sie owoce. A co do borowki drogi Robercie to takze ja posiadam i uwazam ze jest wspanialy krzewem i obradza mi od zeszlego roku. Zastosowalem sie do rady mojego kuzyna, ktory posiada 5 borowek amerykanskich. Powiedzial mi, ze nalezy je zasadzic obok siebie w ziemi torfowej a na wierzch posypać korą. W tym roku będę mial jeszcze wiecej owocow, ale postanowilem tez posadzic druga obok niej by jeszcze bardziej zwiekszyc plony.
Polo ja w sumie posadziłem ich sporo bo bodajże z 18 krzaków? na początku były dwa i jakoś tak poszło
Pozdrawiam i życzę powodzenia

Pozdrawiam i życzę powodzenia

Zamiast mercedesa kupa zielska
Witam wszystkich. Pierwszy post na forum.
Seedkris:
Chyba coś zaimprowizuję z żurawiną...
Seedkris:
Mógłbym prosic o zdjęcie tego wynalazku (jeżeli to możliwe). Przy dzisiejszym sprzątaniu strychu odkryłem... dwukomorowy żeliwny zlewozmywakseedkris pisze:Z uprawy w gruncie zrezygnowałem po kilku próbach. Wykorzystałem starą wanienkę do kąpieli dziecka.

Chyba coś zaimprowizuję z żurawiną...
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Witam. Fotki z dawnej działki nie mogę odnaleźć. Wstawiam aktualną z mojej mini uprawy w kastrze.

Uploaded with ImageShack.us

Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- 500p
- Od: 28 lip 2013, o 12:19
Ja mam do posadzenia 10szt żurawiny.Początkowo planowałem to posadzić pomiędzy borówkami,ale zastanawiam siejak będe później obieraj owoce z borówek?
Czytam tutaj o pojemnikach,ale zastanawia mnie fakt rozstawy nasadzeń,bo jedne źródła podają co 20cm,a inne co 50cm,choć wiem,że większość to przedruki.
Sadząc w pojemnikach ,to zamiast jakiegoś spławika wystarczy na odpowiedniej wysokości wywiercić otwory przez które wyleje się nadmiar wody,bo zrobić jak będą ulewne deszcze i w kastrze będzie wody aż do góry?
Proszę o jakiś komentarz,bo trudno podjąć jakąś sensnowną decyzję?
Czytam tutaj o pojemnikach,ale zastanawia mnie fakt rozstawy nasadzeń,bo jedne źródła podają co 20cm,a inne co 50cm,choć wiem,że większość to przedruki.
Sadząc w pojemnikach ,to zamiast jakiegoś spławika wystarczy na odpowiedniej wysokości wywiercić otwory przez które wyleje się nadmiar wody,bo zrobić jak będą ulewne deszcze i w kastrze będzie wody aż do góry?
Proszę o jakiś komentarz,bo trudno podjąć jakąś sensnowną decyzję?
-
- 500p
Czy można by było zamiast wykładać dołków folią zasadzić żurawinę w plastikowych wiadrach 10 litrowych z nawierconymi otworami ,albo w dużych doniczkach?
Wiadro można by zakopać do połowy w ziemi ,a wokół tego wysypać trociny na szerokość 1m.
Ma to sens?
Wiadro można by zakopać do połowy w ziemi ,a wokół tego wysypać trociny na szerokość 1m.
Ma to sens?
-
- 500p
Jakoś ciężko uzyskać tutaj podpowiedzi co do uprawy żurawiny.Podam więc co znalazłem w opracowaniu
doc.dr.hab.Kazimierza Smolarza o uprawie żurawiny:
Warunki uprawy
Żurawina jest rośliną światłolubną, wymagającą gleb kwaśnych i stale wilgotnych. Latem nie znosi upałów i suszy. Gleba musi być próchniczna, luźna, dostatecznie wilgotna i bardzo kwaśna (pH 3,2 - 4,5). Przygotowanie takiej gleby wymaga wymieszania w stosunku 1:1 kwaśnego torfu z trocinami z ziemią na głębokość co najmniej 20 cm. Można równocześnie dodać nawóz siarczan potasu w dawce 20 dkg na 10 m2. Najlepszym terminem przygotowania zagonu jest jesień.
Jeżeli kwasowość gleby po kilku tygodniach jest za mała, to można do gleby dodać siarkę pylistą lub granulowaną w dawce 5-10 dkg na 10 m2 (przy pH=5 wystarczy 5 dkg a przy pH=6 10 dkg siarki).
Żurawinę sadzimy wiosną, do połowy maja, w rozstawie 30 x3 0 cm. Najlepszą wodą do podlewania żurawiny jest deszczówka. Przy uprawie żurawiny najważniejszym zabiegiem jest ściółkowanie podłoża. Można użyć gruboziarnistego piasku lub trocin. Warstwa ściółki powinna być grubości 5-10 cm. Żurawinę powinno się nawozić azotem - najlepiej użyć siarczanu amonowego w dawce 1 dkg na 10 m2.
Najodpowiedniejszym terminem użycia tego nawozu jest kwiecień. Można też użyć specjalistycznego nawozu wieloskładnikowego dla borówki wysokiej.
Żurawina od niepamiętnych czasów uznawana jest za roślinę leczniczą. Badania naukowe dowodzą, że to kopalnia zdrowia. Owoce żurawiny mają cierpki smak i całe bogactwo cennych substancji, które pomagają zapobiegać różnym schorzeniom, począwszy od przeziębień, przez choroby serca, układu moczowego, wrzody. Żurawina powinna znaleźć się w naszej codziennej diecie. Bardzo smaczna jest żurawina suszona jako przekąska, ale też dodatek do mięs, ciast, płatków śniadaniowych, lodów. Regularne picie soków z żurawiny podwyższa poziom "dobrego" cholesterolu, zmniejszając ryzyko chorób serca, a zawarte w niej antyoksydanty zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych.
doc.dr.hab.Kazimierza Smolarza o uprawie żurawiny:
Warunki uprawy
Żurawina jest rośliną światłolubną, wymagającą gleb kwaśnych i stale wilgotnych. Latem nie znosi upałów i suszy. Gleba musi być próchniczna, luźna, dostatecznie wilgotna i bardzo kwaśna (pH 3,2 - 4,5). Przygotowanie takiej gleby wymaga wymieszania w stosunku 1:1 kwaśnego torfu z trocinami z ziemią na głębokość co najmniej 20 cm. Można równocześnie dodać nawóz siarczan potasu w dawce 20 dkg na 10 m2. Najlepszym terminem przygotowania zagonu jest jesień.
Jeżeli kwasowość gleby po kilku tygodniach jest za mała, to można do gleby dodać siarkę pylistą lub granulowaną w dawce 5-10 dkg na 10 m2 (przy pH=5 wystarczy 5 dkg a przy pH=6 10 dkg siarki).
Żurawinę sadzimy wiosną, do połowy maja, w rozstawie 30 x3 0 cm. Najlepszą wodą do podlewania żurawiny jest deszczówka. Przy uprawie żurawiny najważniejszym zabiegiem jest ściółkowanie podłoża. Można użyć gruboziarnistego piasku lub trocin. Warstwa ściółki powinna być grubości 5-10 cm. Żurawinę powinno się nawozić azotem - najlepiej użyć siarczanu amonowego w dawce 1 dkg na 10 m2.
Najodpowiedniejszym terminem użycia tego nawozu jest kwiecień. Można też użyć specjalistycznego nawozu wieloskładnikowego dla borówki wysokiej.
Żurawina od niepamiętnych czasów uznawana jest za roślinę leczniczą. Badania naukowe dowodzą, że to kopalnia zdrowia. Owoce żurawiny mają cierpki smak i całe bogactwo cennych substancji, które pomagają zapobiegać różnym schorzeniom, począwszy od przeziębień, przez choroby serca, układu moczowego, wrzody. Żurawina powinna znaleźć się w naszej codziennej diecie. Bardzo smaczna jest żurawina suszona jako przekąska, ale też dodatek do mięs, ciast, płatków śniadaniowych, lodów. Regularne picie soków z żurawiny podwyższa poziom "dobrego" cholesterolu, zmniejszając ryzyko chorób serca, a zawarte w niej antyoksydanty zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych.
Widziałeś zapewne jak żurawina rośnie w naturze.cewe pisze:Czy można by było zamiast wykładać dołków folią zasadzić żurawinę w plastikowych wiadrach 10 litrowych z nawierconymi otworami ,albo w dużych doniczkach?
Ma to sens?
To takie typowe siedlisko
Nie widzę szans zakopania pojemnika do połowy ze ściółką wokół, bo uschnie. Ja w ogóle średnio widzę uprawę kwasolubów w jak ja to nazywam 'wannach', niesłychanie trudno nie dopuścić do utopienia korzeni. Bo w przepuszczalnym rodzimym gruncie, o nie za wysokim pH, wymieniając solidnie ziemię i przygotowując podłoże pod konkretnego kwasoluba, uprawiasz go bez większego problemu. Jeśli masz ochotę, to zajrzyj w rododendrony, to ta sama bajka i też jest trochę jak uprawiać na glinie http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=21683
-
- 500p
I jeszcze audycja radiowa o żurawinie i jej uprawie http://radioszczecin.pl/index.php?idp=55&idx=2175
Dodam coś jeszcze do odpowiedzi moniki, pokazując moją sytuację.
Kod: Zaznacz cały
[url=http://imageshack.us/photo/my-images/849/h1a1.jpg/][img]http://img849.imageshack.us/img849/3290/h1a1.jpg[/img][/url]
Na grządce dł. ok. 120cm posadziłam 3 roślinki. Tak wyglądają po trzech latach. Przygotowane miejsce już opuściły i rozeszły się wkoło. Mają tylko szczęście, że obok rosą borówki i nowe korzonki wypuszczają również w podobną do swojej ziemię. Gdyby nie to nie byłoby im wesoło :D
- Krzysztof59
- 200p
- Od: 29 lip 2013, o 17:39
Ja swoje 3 krzaczki żurawiny posadziłem w betonowym kręgu który lata temu spełniał rolę mini oczka z rybkami. Aby poziom wody był poniżej poziomu gruntu z żurawinami, rozkułem mały fragment betonu - dzięki temu woda po intensywnych opadach szybko znajduje ujście. Całość wypełniłem kwaśnym torfem a wierzchnią warstwę stanowią trociny corocznie uzupełniane. Wskaźnikiem wysokości poziomu wody gruntowej jest wkopana wąska, wysoka doniczka przykryta płaskim kamieniem aby nie wpadały do niej mali mieszkańcy działki(jaszczurki,myszki itp) .Te 3 posadzone krzaczki w całości zakryły powierzchnie kręgu o średnicy 1m w ciągu niespełna 2 lat. Postaram się w najbliższym czasie wstawić jakieś zdjęcia aby zobrazować to o czym napisałem. 

Pozdrawiam - Krzysztof