dlaczego nie rosną?

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
arinara
50p
50p
Od: 7 mar 2011, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

dlaczego nie rosną?

Post »

na moim ogródku wszystko ładnie rośnie, czyli: iglaki, pnącza, krzewy ozdobne oraz byliny i cebulowe.
ale kompletnie nie rosną:

1) magnolia od. satisfaction - rośnie u nas 4 rok, dwa lata temu została przesadzona. okrywam ją na zimę, w zeszłym roku miała kilka-kilkanaście ładnych kwiatów, w tym natomiast raptem dwa :cry: nie widać żadnych uszkodzeń po zimie, zaczynają się pokazywać liście, nie choruje, tzn. nigdy nie było widać żadnych oznak zaatakowania przez owady ani grzyby. problemem jest to, że nie urosła. i to nie, że urosła mało. ona po prostu jest dokładnie taka jak w momencie zakupu. dlaczego moja magnolia nie chce rosnąć? nie wypuszcza nowych gałązek?

2) wiśnia piłkowana - od. amonogawa, rośnie trzeci rok, pięknie kwitnie, i znowu to samo: nie rośnie ! a do tego ostatnio, została złamana gałązka przy budowie ogrodzenia, i to ta najwyższa :evil:

3) jabłko ozdobne, pod nim mam miejsce na ławeczkę, żeby stała w cieniu korony mojego ozdobnego jabłka "Royalty" i co ? nie rośnie. ok, ciut urosła ale tylko wzwyż ! wiem że ta jabłoń rośnie wolno, ale żeby aż tak...? to zanim wytworzy się korona pod którą będę mogła odpocząć, to chyba odpocznę na amen :wink: dodam że jabłoń zgodnie z zaleceniem została ciut podcięta po posadzeniu, jest szczepiona na pniu, ok. 180cm i odcinam boczne małe odrosty na bieżąco, coby rosła w górę i wszerz

4) no i moja wypatrzona chluba ginko biloba pendula - czyli po polskiemu Miłorząb dwuklapowy :) szczepiony na pniu, wysokim, lekko ponad 2-metry. śliczne drzewko :D ma piękne liście, nie kwitnie czyli nie brudzi :wink: :tan i oczywiście przyrost roczny ma słabiutki :( tak słabiutki że ledwie widoczny, dodam że koronę ma parasolowatą :D

i teraz pytanie/stwierdzenie:
a) czepiam się tych moich biednych roślin
b) czy jednak nie do końca jest tak że się czepiam, bo one coś nie teges i nie rosną
c) co zrobić aby rosły....

pomóżcie ;:180
x_a-n
---
Od: 15 mar 2010, o 20:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: dlaczego nie rosną?

Post »

Co zrobić ? Zostawić je w spokoju i uzbroić się w cierpliwość ( kilka dobrych lat ). Szybko rosną tylko chwasty , nie drzewka .
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

A jaką masz glebę? Rośliny, które wymieniłaś jak słabo rosnące nie lubią zwięzłej i gliniastej, wolą raczej bardziej przepuszczalną.To nie jest tak, że każda roślina będzie rosła na każdej glebie.
cabanka15
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 9 kwie 2011, o 03:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Uzbrój się w cierpliwość. Faktycznie drzewka tak szybko nie rosną.
I się ciesz z tego powodu.
Mój miłorząb na początku też miał małe przyrosty.
Teraz / po 10 latach / jest wręcz za WIELKI.
Bardziej mi się podobał jak był mały.
Awatar użytkownika
arinara
50p
50p
Od: 7 mar 2011, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

selli7 pisze:A jaką masz glebę? Rośliny, które wymieniłaś jak słabo rosnące nie lubią zwięzłej i gliniastej, wolą raczej bardziej przepuszczalną.To nie jest tak, że każda roślina będzie rosła na każdej glebie.
może rzeczywiście w tym jest problem, u mnie przeważa ciężka, gliniasta ziemia. na rabatach jest dowieziona zwykła ogrodowa ziemia. pod rośliny zawsze kopię większy dołek i mieszam ziemię odpowiednią do gatunku z "macierzystą gliną".

i jeszcze pytanie:
- dlaczego złotokap nie kwitnie? ten sam problem? nie ta ziemia? kupiony jako kwitnący, to jego trzecia wiosna u mnie, rośnie ładnie, ma zdrowo wyglądające liście ale złotych gron ani widu ani słychu :( nie sądzę żeby przemarzał, bo chociaż miałby jedno gronko przez te trzy lata. a tu nic... z tego co czytałam to lubi glebę zasadową, więc podsypałam jesienią wapna dolomitowego i też nie pomogło :(
Awatar użytkownika
corbieres60
50p
50p
Od: 2 maja 2011, o 12:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam pierwsze o czym pomyślałem że różne drzewa tak samosię zachowują to gliniasta gleba. Po zasadzeniu Tworzy się "donica"i korzonki nie mogą sie rozrastać. Przy nastepnych nasadzeniach musisz kopać większe doły3-4 krotnie niż bryła korzenia, by sie wzmocniły i nabrały rozpędu. Te posadzone roślinki pozostaje Ci dużo podlewać i nawozić - ruszą na pewno. Pozdrawiam
corbieres60
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”