Kaktusy z Biedronki - usuwać ozdobniki czy nie?

ODPOWIEDZ
yyyoooaaaeee
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 kwie 2011, o 23:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Kaktusy z Biedronki - usuwać ozdobniki czy nie?

Post »

Witam wszystkich. Jestem tutaj nowy i sprowadził mnie tutaj pewien problem. Przed Mikołajkami kupiłem w Biedronce dwa kaktusy z czapeczką Mikołaja, a ostatnio jednego kaktusa w roli zajączka wielkanocnego. Proszę mnie nie zlinczować, że poprzez zakup takich kaktusów popieram takie ich traktowanie. Myślałem, że te ozdobniki, można łatwo usunąć. Poszukując informacji co to za gatunki kaktusów przeczytałem wpis na stronie http://czytaczka.pinger.pl/m/2784022/ak ... biedronki- i zmotywowało mnie to do usunięcia tych ozdób, żeby kaktus był kaktusem, a nie przebieranką. Przyjrzałem się im dokładnie i czapeczki są przymocowane drutem przebitym przez całego kaktusa, a oczy, wąsy przyklejone klejem bądź silikonem. Wszystko to trzyma się bardzo mocno i mam obawy, że moja silniejsza ingerencja spowoduje uszkodzenie kaktusów. Więc moje pytanie brzmi czy próbować usuwać czy zostawić to wszystko tak jak jest?

Poniżej przedstawiam zdjęcia i moje dodatkowe pytanie brzmi czy ktoś może zidentyfikować co to za gatunki kaktusów?

1.
Obrazek

2.
Obrazek

3.
Obrazek
Awatar użytkownika
darekcn42
1000p
1000p
Od: 9 lut 2009, o 18:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kaktusy z Biedronki - usuwać ozdobniki czy nie?

Post »

Usuń jak najbardziej, chyba, że wolisz mieć krasnale :D .
3. Opuntia microdasys.
Pozdrawiam, Darek.
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2010, o 00:54
Kontakt:

Post »

Druty łatwo usunąć im szybciej tym lepiej, bo mogą rdzewieć. Z klejem jest dużo gorzej dlatego trzeba zdecydowanie pociągnąć, bo nie puści po dobroci - utratą cierni się nie przejmuj, nie będzie dla nich gorsza niż to co mają na sobie teraz. Mam nadzieję, że to już Twoje ostatnie takie zakupy.
Bo-enka
500p
500p
Od: 12 lip 2010, o 11:36

Post »

yyyoooaaaeee pisze:czy próbować usuwać czy zostawić
Oczywiście że usunąć :!:
Należy zachować ostrożność, usunąć z najmniejszą szkodą dla roślinki.
Chyba nie obędzie się bez uszczerbku dla kaktusa, ale Postaraj się aby kaktus ucierpiał jak najmniej.
Pozostawienie tych " badziewi " w kaktusie przynosi mu tylko szkodę. :(
BOŻENA
ZagadkowaxD
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 lip 2011, o 13:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja też ostatnio właśnie zakupiłam w obi kaktusa myśląc, że to jego naturalny kwiat. Okazało się, że to zasuszony kwiat przyklejony na klej. Miałam pisać w tej sprawie czy to usuwać. :) No i usunęłam. Bo już zaczął czarnieć od tego kleju tam gdzie były przyklejone te kwiaty.
Awatar użytkownika
ROBERTOBORO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lis 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

najlepszym rozwiązaniem jest nie kupować takich roślin to może nie będą takich robić i będzie można kupować normalne zdrowe
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”