Witam wszystkich. Jestem tutaj nowy i sprowadził mnie tutaj pewien problem. Przed Mikołajkami kupiłem w Biedronce dwa kaktusy z czapeczką Mikołaja, a ostatnio jednego kaktusa w roli zajączka wielkanocnego. Proszę mnie nie zlinczować, że poprzez zakup takich kaktusów popieram takie ich traktowanie. Myślałem, że te ozdobniki, można łatwo usunąć. Poszukując informacji co to za gatunki kaktusów przeczytałem wpis na stronie
http://czytaczka.pinger.pl/m/2784022/ak ... biedronki- i zmotywowało mnie to do usunięcia tych ozdób, żeby kaktus był kaktusem, a nie przebieranką. Przyjrzałem się im dokładnie i czapeczki są przymocowane drutem przebitym przez całego kaktusa, a oczy, wąsy przyklejone klejem bądź silikonem. Wszystko to trzyma się bardzo mocno i mam obawy, że moja silniejsza ingerencja spowoduje uszkodzenie kaktusów. Więc moje pytanie brzmi czy próbować usuwać czy zostawić to wszystko tak jak jest?
Poniżej przedstawiam zdjęcia i moje dodatkowe pytanie brzmi czy ktoś może zidentyfikować co to za gatunki kaktusów?
1.
2.
3.