Jakie drzewka owocowe doradzili byście sadzić ?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
ROMEK M
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 14 kwie 2011, o 13:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Jakie drzewka owocowe doradzili byście sadzić ?

Post »

Witam Forumowiczów :wit
Pytanie już padło ,ale napisze coś o sobie . Od niedawna wzieło mnie na sadzenie róznych drzewek owocowych .W tym tygodniu wsadziłem do swojego niewielkiego sadu śliwe lengrode ,dwie jabłonki i grusze. Ukorzeniam też okolo 50szt. "patyczków" sztobrów winorośli na malą winniczke.
Ale mam ochote na dużo więcej :) No tak okolo 100szt. ale róznych odmian myśle śliw ,czereśni ,jabłoni ,grusz ,brzoskwiń i co jeszcze mi sie przypomni :D
Miejsce na przyszle nasadzenia to łąka w tej chwili. Ziemia troche kiepska ,15-20cm czarnej ziemi a dalej zółty piasek
Chciałbym wsadzić coś żeby mieć dodatkowy dochód po jakimś czasie . I sprzedać owoce na wiejskim targu .Taki mi pomysł wpadl do glowy :) Nie wiem jeszcze czy on jest dobry ? :) Dlatego pisze tego posta żeby ktoś mi doradził.
Pozdrawiam ROMEK .

Bardzo proszę zapoznać się z Regulaminem Forum, a uniknie się problemów w przyszłości. Tu na tym forum piszemy poprawną polszczyzną. Klawisz Alt nie gryzie - Regulamin Forum § 3.2.
Paweł Woynowski
Moderoator
adex
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 31 maja 2011, o 16:32
Kontakt:

Re: Jakie drzewka owocowe doradzili byście sadzić ?

Post »

polecam jabłonkę - uniwersalna ;) przetrwa każdą zime
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja jak zwykle doradzam Azjatki, czyli śliwy i grusze azjatyckie. U mnie ziemi, dosyć przeciętnej, jest na półtora sztycha, a dalej wapień,czyli surowiec do cementowni. Grusze padają po paru latach,ze zwykłych śliw słaby pożytek, a Azjatki owocują rewelacyjnie. W tym roku zamierzam jeszcze parę dosadzić.
A może orzechy u Ciebie by dobrze rosły? Rabarbar - raz posadzony nie wymaga specjalnej troski, zbiór na wiosnę, jak nie ma jeszcze innych owoców.
Waleria
ROMEK M
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 14 kwie 2011, o 13:08

Post »

Witam
Dawno tu nie zaglądałem bo długo nikt nie odpisywał.
Dziekuje wszystkim co odpowiedzieli i za dorady ,pomyśle nad nimi . Pozdrawiam ROMEK
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”