Pochwalcie się swoimi skalniakami

Oczka wodne, stawy kąpielowe, strumienie, kaskady, skalniaki, rośliny wodne, itp
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kasiatt
200p
200p
Od: 16 lut 2011, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Pochwalcie się swoimi skalniakami

Post »

Mam zamiar w tym roku założyć swój skalniak.Drążę temat i czytam różne wypowiedzi mądrych ludzi.
Cały czas się zastanawiam z czego i w jakim kształcie ma być mój skalniak. Może Wasze zdjęcia będą mogły mi pomóc.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam
Kasia
Początki ogrodnicze Kasi
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pochwalcie się swoimi skalniakami

Post »

Niestety nie mam zdjęcia całości ,mój skalniak jest zbudowany jak gdyby z płaskich coraz wyższych dużych donic

Jesień Obrazek

Obrazek

Marzec 2011

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Podstawą jest zwykła moja ziemia ogrodowa a na niej od 20 do30 cm ziemia z kompostownika, kilkuletnia ,rośliny na niej rosną całkiem przyzwoicie

Zajrzyj do mojego wątku często pokazuje rośny na moim skalniaku

Do miłego .
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Kontakt:

Post »

Więcej na temat budowy skalniaka dowiesz się tutaj - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=1895
Tutaj natomiast o roślinach dobrze rosnących w szczelinach miedzy kamieniami - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=5402
A tutaj znajdziesz kilka przykładów i wskazówek
- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=27&t=7858
- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=27&t=6962

Podaję te linki bo trudno jest się powtarzać ze wskazówkami.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Awatar użytkownika
kasiatt
200p
200p
Od: 16 lut 2011, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bardzo dziękuję za odzew :tan

AleksanderkMasz bardzo pomysłowy skalniak,chętnie zajrzę do Ciebie :uszy

PawełDziękuję za pokierowanie mnie do źródła, chętnie poczytam i skorzystam z porad.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam
Kasia
Początki ogrodnicze Kasi
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Kontakt:

Post »

aleksanderk pisze:Niestety nie mam zdjęcia całości ,mój skalniak jest zbudowany jak gdyby z płaskich coraz wyższych dużych donic
Zamierzenie słuszne, lecz zrobiłeś podstawowy błąd jakim jest kładzenie kamieni na podłożu, zamiast wkopania ich na 1/3 w to podłoże. Poza tym podłużne kamienie nie powinny stać na węższych końcach, a leżeć, wygląda do bardziej naturalnie.
Podstawą jest zwykła moja ziemia ogrodowa a na niej od 20 do30 cm ziemia z kompostownika, kilkuletnia ,rośliny na niej rosną całkiem przyzwoicie
Drugim błędem jest używanie ziemi kompostowej jako podłoża pod rośliny typowo skalne, które na takim podłożu tracą swój naturalny pokrój i rosną w długopędy lub przerastają, tzn. robią się nienaturalnie duże.

Jivibarba sobolifera (rojnik pospolity) - przerośnięty na zbyt bogatym podłożu
Obrazek

Jivibarba sobolifera (rojnik pospolity) - prawidłowy pokrój
Obrazek

Prawda że jest różnica :)

Konkludując, obawiam się że za kilka lat skalniak będzie ci się rozkładał, tzn. kamienie ograniczające go będą się wywracały, deszcze będą wypłukiwały podłoże między nie uszczelnionymi kamieniami. Skalniak zaczyna nabierać charakteru, dojrzewać, dopiero po ok 5 - 6 latach, obawiam się że może tego momentu nie doczekać, chyba że będziesz go naprawiał co przedłuży okres dojrzewania o następne kilka lat.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24

Post »

Pawle Nie jestem fachowcem ,tylko amatorem dzięki za cenne uwagi ;:180 .Pokazany skalniak powstał z dwóch mniejszych dwunastoletnich i kamienie były ułożone w podobny sposób ,a ziemie dałem jaką miałem ,trudno najwyraźniej będę go co jakiś czas poprawiał .Obecny kształt ma już drugi rok .
ODPOWIEDZ

Wróć do „OCZKA wodne, kaskady, skalniaki, rośliny wodne”