Thuja w donicy / pergola

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
DarekOpole
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 mar 2011, o 10:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

1,5-2 metrowe tuje w doniczkach ?

Post »

Witam, podejrzewam, iż temat był już niejednokrotnie wałkowany lecz za każdym razem omawiany jest pod różnymi kontekstami. Piszę o poradę, mianowicie zamierzam na tarasie posadzić i utrzymać tuje w wysokości1,5-2m. Czy możecie - drodze użytkownicy forum - poradzić w jakich wymiarach potrzebowałbym donice dla w/w tui ?
Jakie tuje kupić/posadzić ?
Z którymi jest najmniej problemów ?
Jak przygotować ziemie ?
Z góry dziękuję za pomoc.
x--A-4
Konto usunięte na prośbę.
Od: 27 mar 2008, o 19:00

Re: 1,5-2 metrowe tuje w doniczkach ?

Post »

Chyba więcej dowiesz się w dziale o drzewach ozdobnych.
?

Przeniosłam do sekcji Krzewów ozdobnych. N
tadeoo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 mar 2011, o 16:44

Thuja w donicy / pergola

Post »

Drodzy fachowcy,

Mieszkam w "niskim parterze" w Warszawie, z salonu wychodzę od razu na poziom "0". Część tarasu położona najbliżej wyjścia jest wyłożona kocimi łbami, część jest trawiasta. Chcę tę część z kocimi łbami odgrodzić od reszty pergolami zintegrowanymi z donicami.

Donice: 90 cm długość, 35 cm szerokość, 50-60 cm głębokość.

Powiedzcie, proszę, czy w tych donicach przyjmą się tuje Brabant? Czytałem, że korzeń tej rośliny zajmuje +/- połowę jej wysokości powyżej poziomu ziemi. Mam nadzieję, że ta reguła się sprawdzi (potwierdźcie proszę).

Dla mnie wysokość tuji (120-130 cm nad poziom ziemi) jest pożądana i niechętnie uzyskam większą.

Co zrobić z rośliną, która chce dalej rosnąć? Przycinać?

Czy ona w ogóle będzie się właściwie rozwijała, będąc w donicy (zamierzam w donicy o długości 90 cm posadzić 2 drzewka)?

Łączę pozdrowienia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”