Witam,
To mój pierwszy post chociaż forum czytam już od jakiegoś czasu.
Chcę posadzić na balkonie 2 tuje w donicy drewnianej 103x43x45 cm. Jaka odmiana będzie najlepsza? Czy mogę sadzić już w ten weekend, czy lepiej wstrzymać się do czasu jak będzie zdecydowanie cieplej. Balkon jest północno -wschodni, drzewka będą stały od strony wschodniej. Docelowo chciałabym, żeby miału ok 2 m (mam nadzieję, że taka donica wystarczy).
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
Ania
Wybór żywotników(tui) na balkon
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 25 mar 2011, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wybór żywotników(tui) na balkon
Pozdrawiam
Ania
Ania
- grzesiek_z
- 200p
- Od: 13 paź 2008, o 12:19
- Kontakt:
Re: Wybór żywotników(tui) na balkon
Witaj Aniu, chyba cię rozczaruję, takiej wielkości tuję wyhodujesz sobie we własnym ogródku a nie w doniczce. Do donicy realnie możesz posadzić roślinę do 1 m wysokości (przy roślinach dużych kopanych z gruntu) ze względu na stosunkowo niewielką bryłę korzeniową, powinna wytrzymać 3-4 lata, jeśli zafundujesz sobie większa bryła może ci się nie zmieścić do donicy, a jeśli nawet to jej żywotność w dobrej kondycji to jakieś 2 lata. Przyjmując opcję roślin małych czyli rosnących w doniczkach 3-5 litrów i wielkości około 70 cm z takimi będziesz miała możliwość pobawić się trochę w ogródek.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 25 mar 2011, o 13:58
Nie jestem pewna ale chyba się nie do końca zrozumieliśmy. Donica ma ok 140 litrów pojemności.Przyjmując opcję roślin małych czyli rosnących w doniczkach 3-5 litrów i wielkości około 70 cm z takimi będziesz miała możliwość pobawić się trochę w ogródek.
Domyślam się że z dużymi drzewkami może być problem więc może sformuję pytanie inaczej.
Jakie drzewka będą najlepsze do takiej donicy (każde będzie miało ok 70 litrów do dyspozycji) zarówno ze względu na dobro drzewek jak i wygląd balkonu.
Pozdrawiam
Ania
Ania
- zmijpi
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 9 kwie 2010, o 10:57
Cześć Ania
Myślę, że do takiej donicy możesz spokojnie posadzić tuje tak ok. 110 cm i bez problemu na parę lat wystarczyć. Wczoraj u siebie posadziłem tuje smaragd wysokość j.w. w donicy ok 40l. Ta odmiana bardzo fajnie prezentuje się w donicach i nie jest kłopotliwa w uprawie.
Powodzenia
Piotr
Myślę, że do takiej donicy możesz spokojnie posadzić tuje tak ok. 110 cm i bez problemu na parę lat wystarczyć. Wczoraj u siebie posadziłem tuje smaragd wysokość j.w. w donicy ok 40l. Ta odmiana bardzo fajnie prezentuje się w donicach i nie jest kłopotliwa w uprawie.
Powodzenia
Piotr
Pozdrawiam
Piotr
Piotr