Czy może mi ktoś powiedzieć czy pobierając materiał do ukorzeniania z dużego już kilkunastoletniego okazu( mającego już kilka metrów) osiągne zbliżone rezultaty gdy to dawcą jest krzew wielkości 1,20m. Dokładnie chodzi o dwie odmiany:
Thuja occidentalis Smaragd oraz Thuja occidentalis 'Spiralis'. Chciałbym i w tym roku trochę ukorzenić i mam zarówno bardzo duże okazy jak i te mniejsze-tyle że tych drugich mam mało a co za tym idzie nie da się z nich pozyskać dużo sadzonek.Czy w szkółkach także pobiera się materiał do rozmnożenia z takich kilkunastoletnich już okazów???
Jeszcze raz o ukorzenianiu...
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 3 mar 2011, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- graveDMan
- 100p
- Od: 18 lut 2011, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jeszcze raz o ukorzenianiu...
Witam
Rezultaty będą te same.
W szkółkach pobiera się sadzonki z kilkunasto lub nawet kilkudziesięcio letnich roślin matecznych. W szkółkach tych prowadzi się częste odmładzanie tych roślin aby uzyskiwane z nich sadzonki ukorzeniały sie w wysokim procencie.
Rezultaty będą te same.
W szkółkach pobiera się sadzonki z kilkunasto lub nawet kilkudziesięcio letnich roślin matecznych. W szkółkach tych prowadzi się częste odmładzanie tych roślin aby uzyskiwane z nich sadzonki ukorzeniały sie w wysokim procencie.