1. W moim oczku, od wielu lat istniejącym, w tym roku w zimie zaczęła uciekać woda. Oczko jest wyłożone grubą folią i ma ok 60-100 cm głębokości. (Postaram się dołączyć zdjęcie). Nie wiem co może być tego przyczyną ale najwyraźniej gdzieś jest dziura. Postanowiłam przy okazji poszukiwania dziury zrobić porządki w oczku. Pozwolę wodzie zejść maksymalnie i wtedy mniej więcej będzie wiadomo na jakiej wysokości jest przeciek. I tu moje pierwsze pytanie. Jak załatać dziurę? Czym i tak żeby to było trwałe?
2. Jak już woda będzie spuszczona planuję zrobić porządek z roślinami. W oczku rosną grzybienie i o wiele za dużo grążeli. Chcę trochę grążeli usunąć. I teraz drugie pytanie - jak odróżnić kłącza? Według mnie wszystkie rośliny w oczku mają takie same kłącza. Może jednak czymś się różnią? Nie chciałabym wyrzucić lilii wodnych bo i tak mam ich mało. Proszę o radę bo w internecie nic nie mogę znaleźć na ten temat.
Napisane: N 06 mar 2011 18:53
Przesyłam zdjęcie oczka robione parę lat temu przy okazji czyszczenia. Widać na nim dobrze kłącza roślin oraz rodzaj folii, którą oczko jest wyłożone.

Tak się wkleja zdjęcia w tej sekcji, miniatura z linkiem do pełnego rozmiaru- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=27&t=19020
Poz tym jeśli jeszcze nikt nie odpowiedział na Twój post, to chcąc napisać następny post czy uzupełnić poprzedni, skorzystaj z funkcji Edytuj w pierwszym poście. Pisanie postów jeden pod drugim w krótkim odstępie czasu, i jeśli nikt jeszcze nie odpowiedział traktowane jest jako nabijanie postów i złamanie zasad Netykiety.
Paweł Woynowski,
Moderator