Zamaskowanie foli
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 21 lut 2011, o 13:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Zamaskowanie foli
chodzi Ci o tą pod tym płotkiem( czy moze betonowe klocki) ?
Chodzi mi o tą folie widoczną nad lustrem wody nie wygląda to za ladnie taki czarny pasek foli czekam na wiosnę spróbuję to obsadzić gęsto roślinami konkretnie chodzi mi o tojeść rozeslaną tylko że u mnie nie umiem jej nigdzie dostać już od 2 lat poszukuję po sklepach ogrodniczych tej rośliny.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 21 lut 2011, o 13:57
Nom rośliny spokojnie zakryją wszystko , lub kamienie . Troszkę było źle wypoziomowane oczko, ale tyle to nic , rośliny spokojnie zakryją i nie będzie śladu. Bardzo ładna kaskada i ogólnie super oczko . Tylko więcej roślin i będzie pięknie .
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 24 sty 2007, o 11:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
A tu patrzyłeś - http://www.rosliny-wodne.pl/ to zaprzyjaźniony hodowca roślin wodnych. Kupuję u niego od kilku lat i nie miałem z jego roślinami żadnych problemów. Sprzedaje rośliny zahartowane i w bardzo dobrym gatunku, a przy tym ceny ma rozsądne.Piotr L pisze: chodzi mi o tojeść rozeslaną tylko że u mnie nie umiem jej nigdzie dostać już od 2 lat poszukuję po sklepach ogrodniczych tej rośliny.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Witaj Pawle do maja jeszcze trochę dziękuję za odpowiedz porównując z innymi aukcjami to naprawdę ma ceny dobre,jeszcze takie pytanie karmię ryby zwyklą karmą czyli tymi kolorowymi kulkami i wydaje mi się że czegoś brakuje moim rybkom bo co posadzę jakieś rośliny to zaraz je zjadają największy problem to rośliny podwodne i plywające jak wrzucę do wody to po paru dniach nie mają korzeni nie wiem co mam robić z tym od 3 lat walczę o to żeby mieć w końcu zielone oczko od roślin i pozbyć się zielonej wody,na zdjęciu jest czysta bo oczko jest po przebudowie proszę o pomoc
-
- Kontakt:
Odpowiedz mi na pytanie jaką masz powierzchnię oczka i ile w nim roślin rośnie, czy te widoczne na zdjęciu to wszystkie Twoje rośliny, jakie masz ryby i ile.
Swoich ryb nie karmię, żyją tak od ponad 15 lat (obecnie mam ok 35 szt karasi złotych, 3 karpie koi, 2 sazany, 3 krasnopióry), nie mam śnięć, lecz mam dużo roślin strefy płytkiej w oczku o wymiarach 7,5 x 3,5 x 1,30 m.
Swoich ryb nie karmię, żyją tak od ponad 15 lat (obecnie mam ok 35 szt karasi złotych, 3 karpie koi, 2 sazany, 3 krasnopióry), nie mam śnięć, lecz mam dużo roślin strefy płytkiej w oczku o wymiarach 7,5 x 3,5 x 1,30 m.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"PORADNIK" - Oczko Wodne
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Ja do swoich "roślinożernych " rybek ( szczególnie amury), od wczesnej wiosny, do późnej jesieni sieję na warzywniku dla nich różnych odmian sałatę. Rzucone do wody codziennie klika główek sałaty momentalnie znikają.
Pawle oczko ma ponad 10 tyś. litrów, z roslin to 10 sztuk palki odmiany nie znam,7 tataraków,4 sztuki koczaćca,3 sztuki lili wodnej atraction,1 lilia alba,mialem także osokę ale zniknela chyba ją też zjadly,rybki karmię 2 razy w tygodniu także w tym roku na pewno dosadzę więcej roślin bo chcę zamaskować tę folie ale problem to rośliny podwodne które znikają zaraz po posadzeniu tak jak moczarka kanadyjska czy rogatek sztywny,rdestnicę kędzierzawą także zjadly.Rybek mam okolo 20 sztuk w tym 6 karpi koi wielkośc do 20 cm.,parę karasi kolorowych które także nie są większe jak 20 cm.,no i 3 liny.Tadeusz z salatą próbę też robilem jak i dalem to znikla po 40 min. już się zastanawialem czy nie które ryby nie są jakąś krzyżówką z amurem że mają taki apetyt na rośliny.
-
- Kontakt:
Moim zdaniem, nie można mieć dwóch rzeczy na raz, tzn. ryb i pełnej gamy roślin toni wodnej.
Wszystkie te ryby, o których piszesz, to ryby karpiowate, które w zasadzie żywią się organizmami bentosowymi (ślimaki, pierścienice, skorupiaki czy larwy owadów), lecz pokarmem roślinnym też nie wzgardzą.
U mnie utrzymują się jedynie wywłócznik kłosowy, rogatek sztywny i okrężnica bagienna rosnąca między roślinami przy brzegu.
Myślę, że nasze oczka są za małe aby w nich hodować rośliny podwodne razem z rybami.
Większa ilość roślin tworzy lepsze warunki dla drobnych organizmów żyjących w strefie dennej, które preferują ryby. W przypadku braku tych organizmów, pobierają pokarm roślinny.
Wszystkie te ryby, o których piszesz, to ryby karpiowate, które w zasadzie żywią się organizmami bentosowymi (ślimaki, pierścienice, skorupiaki czy larwy owadów), lecz pokarmem roślinnym też nie wzgardzą.
U mnie utrzymują się jedynie wywłócznik kłosowy, rogatek sztywny i okrężnica bagienna rosnąca między roślinami przy brzegu.
Myślę, że nasze oczka są za małe aby w nich hodować rośliny podwodne razem z rybami.
Większa ilość roślin tworzy lepsze warunki dla drobnych organizmów żyjących w strefie dennej, które preferują ryby. W przypadku braku tych organizmów, pobierają pokarm roślinny.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"PORADNIK" - Oczko Wodne
- AurorA
- 200p
- Od: 30 sty 2007, o 19:57
- Kontakt:
Sprawcami są karpie, ale i karasie mogą nieco podskubywać. Typem karmy niewiele zmienisz.
Metoda jest taka : najpierw dajemy rośliny (możliwie jak najwięcej), czekamy aż się zaaklimatyzują i rozrosną (jak najdłużej),
i dopiero wpuszczamy ryby (jak najpóźniej i jak najmniejszą ilość). Rośliny nie będą znikać.
Jeśli najpierw dałeś ryby a potem nieduże ilości roślin to one traktują to jak karmienie i zjadają. Szczególnie rośliny podwodne i pływające.
Osoka to przysmak dla karpi, ale jak się zastosuje dobrą kolejność to nie ma problemów z jej utrzymaniem.
Metoda jest taka : najpierw dajemy rośliny (możliwie jak najwięcej), czekamy aż się zaaklimatyzują i rozrosną (jak najdłużej),
i dopiero wpuszczamy ryby (jak najpóźniej i jak najmniejszą ilość). Rośliny nie będą znikać.
Jeśli najpierw dałeś ryby a potem nieduże ilości roślin to one traktują to jak karmienie i zjadają. Szczególnie rośliny podwodne i pływające.
Osoka to przysmak dla karpi, ale jak się zastosuje dobrą kolejność to nie ma problemów z jej utrzymaniem.
Pozdrawiam Arek.
Oczko wodne żaden problem
AuroraA po zalaniu wody w oczku wlaśnie tak zrobilem jak to opisujesz najpierw rybki następnie rośliny ale co ja teraz mogę zrobić przecież nie dam ryb do wanny bo mi padną przez ten czas zanim rośliny urosną,a sprzedać mi trochę żal jest tych ryb.
- AurorA
- 200p
- Od: 30 sty 2007, o 19:57
- Kontakt:
Spróbuj je zasypać na maxa roślinami, taką ilością której nie dadzą rady od razu zniszczyć.
Jakieś roślinki łatwe do zdobycia np rogatek (kilka worków) i wtedy wprowadzaj te cenniejsze.
Jakieś roślinki łatwe do zdobycia np rogatek (kilka worków) i wtedy wprowadzaj te cenniejsze.
Pozdrawiam Arek.