Co sadzić pod dębami?

Drzewa ozdobne
Awatar użytkownika
Fafka
500p
500p
Od: 3 cze 2010, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Co sadzić pod dębami?

Post »

Przeczytałam w wątku bylinowym, że dąb jest złym sąsiadem dla niektórych bylin. Proszę o rozwinięcie tematu, jakie rośliny będą dobrze rosły pod dębami, a jakich absolutnie nie należy sadzić w takim towarzystwie.
Pozdrawiam. Jola.
Awatar użytkownika
bystrzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 wrz 2010, o 17:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Co sadzić pod dębami?

Post »

Zanim ktoś mądrzejszy się wypowie od siebie mogę napisać, że szkodliwość dębu polega głównie na wysokiej zawartości garbników w liściach. Więc dużo zależy od tego ile pracy chcesz wkładać w to miejsce (na ile dokładnie i regularnie grabić liście). Poza tym dochodzą "problemy" stwarzane przez każde drzewo - cień i korzenie stanowiące konkurencję na roślin sadzonych pod drzewem.
Ale ja tylko teoretyzuję, praktycznego doświadczenia nie mam.
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

A ile lat mają te dęby, jak są duże?
Waleria
Awatar użytkownika
Fafka
500p
500p

Post »

Dęby są spore, nie umiem określić ich wieku. Nie chodzi mi o to, jak zacieniają i konkurencję korzeni, ani o liście, bo czego nie wywieje wiatr, to zgrabiam. Chodzi mi o ewentualne choroby związane z dębami, a które mogą przenosić się na byliny.
Pozdrawiam. Jola.
Awatar użytkownika
bystrzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 wrz 2010, o 17:05

Post »

No to niestety nie pomogę. Na dębach mogą być grzyby i różne owady ale czy przenoszą się na byliny to nie wiem. Jednak wydaje mi się, że jeżeli są to dorosłe, zdrowe drzewa to nie ma czego się bać.
Awatar użytkownika
darob66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sie 2007, o 22:11
Kontakt:

Post »

Witam;
zapraszam do mojego wątku'Ogródek rozmaitości'.Bardzo duża część mojego ogrodu znajduję się pod bardzo dużym dębem i rośnie pod nim duża liczna różnych odmian i bylin i drzewek.
Pozdrawiam Marzena
Awatar użytkownika
Fafka
500p
500p

Post »

Dziękuję za zaproszenie, już tam pędzę ;:26 . Nie ma to jak wiedza praktyczna, oparta na doświadczeniu. :wit
Pozdrawiam. Jola.
Awatar użytkownika
jarko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 17:26

Post »

Dąb ma korzeń prawie pionowy, palowy, więc system korzeniowy nie jest przeszkodą. Jak się systematycznie grabi liście i żołędzie to i one (garbnik) nie stanowią problemu. Pozostaje kwestia zacienienia, ale to już zależy od konkretnej odmiany. Ponadto od lat mam wrażenie, że dęby jednak wyjaławiają glebę (w ogrodach gdzie grabi się liście i żołędzie). Poważnym problemem są dęby, które przy sadzeniu, już jako sadzonka miały zdeformowany system korzeniowy (najczęściej wskutek uprawy pojemnikowej i przerośniętych korzeni). Pod takimi dębami jak urosną jest sucho, jałowo, spadające suche gałęzie, choroby drzewa, próchnienie, a co za tym idzie więcej robali. Wiem, że pod dębami nie udają się warzywa korzeniowe (robale). Ale też wiem, że są doskonałymi towarzyszami dla rododendronów a w zasadzie różaneczników, a w przypadku odmian dębów o bardziej przejrzystej koronie dla klonów japońskich. O bylinach niech wypowiedzą się fachowcy. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
edysqa
200p
200p
Od: 18 lut 2013, o 21:14
Kontakt:

Post »

A ja mam "odziedziczony" na szczęście nie wycięty przez poprzedniego właściciela (chcial podobno) dąb szypulkowy ponad 250 letni - w obwodzie na wys. 130 cm ma ponad 3,6 metra. Zastanawiam sie czy mogłabym pod nim jakieś cieniolubne rośliny posadzić? jak myślicie?
Awatar użytkownika
Lyanna
1000p
1000p
Od: 5 mar 2013, o 09:27

Post »

Liście dębu bardzo zakwaszają podłoże, więc może sadzić kwasolubne rośliny?
Pozdrawiam,
Asia
Na łące
Awatar użytkownika
Saskja
200p
200p
Od: 8 lut 2011, o 15:01
Kontakt:

Post »

Nie zgadzam się, jakoby system korzeniowy dębów nie był przeszkodą. Mam wzdłuż granicy ogrodu kilka dużych dębów - ziemia jest tam sucha jak wiórek, a wbicie szpadla graniczy z cudem, korzenie są wszędzie, już na głębokosci 10 cm.

Gleba jest wyjałowiona, roslinki, które tam posadziłam, rosną bardzo mizernie. W tym roku przesadzam wszystko, bo żal patrzeć, jak się męczą.

Poza tym na dębach często pojawia sie mączniak, nie wiem, jak jest w innych miejscowosciach, ale w naszej okolicy wszystkie dęby mają białawy nalot na liściach, wyraźnie chorują. Moim zdaniem należałoby więc unikać roślin wrażliwych na mączniaka. U mnie w zeszłym roku zaraził się łubin (!)
Awatar użytkownika
Kawu
200p
200p
Od: 28 paź 2012, o 13:35

Post »

Skłaniam się do poparcia tezy Agnieszki. A co najlepiej rośnie pod dębami ? Borowik szlachetny = prawdziwek
Po ogrodzie moją pasją są góry. Pozdrawiam Kaziu
Ogród na obrzeżach miasta
Moja Catalpa
Awatar użytkownika
Olenkazz
200p
200p
Od: 3 mar 2013, o 13:33

Post »

Jak nie wiem co do czego dopasować w świecie roślin t o staram się podpatrzeć zbiorowiska naturalne... może sprawdź w necie zbiorowisko zwane däbowä świetlistä.

W warstwie zielnej występuje tam wiele roślin. Z pewnościä część z nich Ci się spodoba .

-- 9 mar 2013, o 18:35 --

Jak nie wiem co do czego dopasować w świecie roślin t o staram się podpatrzeć zbiorowiska naturalne... może sprawdź w necie zbiorowisko zwane däbowä świetlistä.

W warstwie zielnej występuje tam wiele roślin. Z pewnościä część z nich Ci się spodoba .
Pozdrawiam
Olenka
Awatar użytkownika
Kawu
200p
200p
Od: 28 paź 2012, o 13:35

Post »

däbowä świetlistä. O co chodzi ? Nic takiego nie ma, ale jest podwójny wątek.
Po ogrodzie moją pasją są góry. Pozdrawiam Kaziu
Ogród na obrzeżach miasta
Moja Catalpa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”