Oczyszczanie wody przez rośliny

Oczka wodne, stawy kąpielowe, strumienie, kaskady, skalniaki, rośliny wodne, itp
ODPOWIEDZ
Romek W.
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 3 gru 2008, o 21:38

Oczyszczanie wody przez rośliny

Post »

Szukałem w internecie, także na tym forum ale brakuje mi wyraźnych informacji jak rośliny przyczyniają się do oczyszczania wody. Niby wiadomym jest, że te rosnące w oczku wodnym pochłaniają składniki biogenne, te w oczyszczalniach hydrobotanicznych natleniają środowisko życia tlenowych bakterii glebowych ale czy gdzieś można uzyskać informacje na temat szczegółowych "preferencji" roślin. Które najlepiej radzą sobie z azotanami, które z fosforanami, które najlepiej sadzić aby pozbyć się metali ciężkich w wodzie, itp. Interesuje mnie ich współżycie z mikroorganizmami i sposób w jaki rośliny usuwają z wody zanieczyszczenia. Czy ktoś może podesłać jakieś materiały na ten temat?
Saszar
Awatar użytkownika
AurorA
200p
200p
Od: 30 sty 2007, o 19:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Oczyszczanie wody przez rośliny

Post »

Romek W. pisze: Które najlepiej radzą sobie z azotanami, które z fosforanami, które najlepiej sadzić aby pozbyć się metali ciężkich w wodzie, itp. Interesuje mnie ich współżycie z mikroorganizmami i sposób w jaki rośliny usuwają z wody zanieczyszczenia. Czy ktoś może podesłać jakieś materiały na ten temat?
Nie ma tak, ze jedne lepiej fosforany inne azotany, roślina potrzebuje wielu pierwiastków do wzrostu i czasem nawet braki drobnych mikroelementów rozwój hamują. Najlepsze do oczyszczania są rośliny swobodnie pływające bo one czerpią z wody a nie z podłoża. Np. pistia, hiacynt, rogatek, limnobium. Im gatunek szybciej się rozrasta tym lepiej oczyszcza.
Pozdrawiam Arek.
Oczko wodne żaden problem
Rolmarket

Post »

Zgadza się,życie i rozwój rośliny jest uwarunkowane od wielu czynników oraz pierwiastków zewnętrznych,a które najszybciej oczyszczają wode? Tutaj wybrałbym hiacynta.
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Przepraszam, a co rozumiesz pod pojęciem "pierwiastków zewnętrznych"???
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
ODPOWIEDZ

Wróć do „OCZKA wodne, kaskady, skalniaki, rośliny wodne”