Jakie rośliny polecacie na południową wystawę?
- mona102
- 100p
- Od: 5 maja 2010, o 17:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Jakie rośliny polecacie na południową wystawę?
Kochani, ja mam do Was takie pytanie. Jakie rośliny jednoroczne lub cebulowe można posadzić na południowej ścianie domu? Bardzo proszę o odpowiedź.
...pozdrawiam
MONIA ;)
MONIA ;)
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
Re: Proszę o pomoc.
Dlaczego chcesz sadzić na ścianie?
...przepraszam ale nie rozumiem pytania. 

- moniczek
- 1000p
- Od: 19 sie 2010, o 17:55
Może chodzi o rabatę przy południowej ścianie domu? Na ścianę nadają się tylko pnącza. 

- bystrzanka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 wrz 2010, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A może to ambitny projekt stworzenia zielonej, żywej ściany budynku, coraz modniejszy w architekturze
Tylko wtedy trzeba myśleć raczej o bylinach.
Jeśli chodzi o rabatkę to wybór będzie przeogromny - wszystko, co lubi słońce. Można przejść się do sklepu ogrodniczego i wybierać bez końca. Więc może łatwiej byłoby odpowiedzieć przy jakiś dodatkowych kryteriach np. docelowa wysokość kwiatów albo preferowana kolorystyka, czy też ogólny charakter (np. rustykalny, modernistyczny, śródziemnomorski itp.) no i powierzchnia do obsadzenia...

Jeśli chodzi o rabatkę to wybór będzie przeogromny - wszystko, co lubi słońce. Można przejść się do sklepu ogrodniczego i wybierać bez końca. Więc może łatwiej byłoby odpowiedzieć przy jakiś dodatkowych kryteriach np. docelowa wysokość kwiatów albo preferowana kolorystyka, czy też ogólny charakter (np. rustykalny, modernistyczny, śródziemnomorski itp.) no i powierzchnia do obsadzenia...
-
- Od: 10 lis 2008, o 00:31
Mona 102 jeśli rabata jest usytuowana bezpośrednio przy południowej ścianie jest to miejsce suche i gorące.
Cytuję z książki E i M Chojnowscy-,,Najpiękniejsze kwiaty letnie"
Rośliny na stanowiska słoneczne, ciepłe i suche.
Aksamitka, Barwinek różowy,Dimorfoteka pomarańczowa,Gailardia nadobna,Gazania, Gipsówka wytworna,Godecja wielkokwiatowa,Gomfrena kulista,, Gożdzik chiński,Gożdzik ogrodowy,Kocanki włochate,Kroplik złoty,Lobelia przylądkowa, Maczek kalifornijski,Nachyłek barwierski,Nachyłek Drummonda,Nasturcja,Osteospermum,Polegnatka płożąca,Portulaka wielokwiatowa,Przypołudnik,Smagliczka nadmorska,Starzec popielaty,Ubiorek , Złocień,Złociszek oskrzydlony,Żmijowiec.
Cebulowe to na pewno tulipany i lilie. Lilie ale tylko azjatyckie inne nie znoszą upałów.
Z własnego doświadczenia wiem że Cynie w takim miejscu tez ładnie rosną.
Jeśli chodzi Ci o rośliny w skrzynkach na południowej ścianie to napisz - coś się znajdzie.
Kaśka
Cytuję z książki E i M Chojnowscy-,,Najpiękniejsze kwiaty letnie"
Rośliny na stanowiska słoneczne, ciepłe i suche.
Aksamitka, Barwinek różowy,Dimorfoteka pomarańczowa,Gailardia nadobna,Gazania, Gipsówka wytworna,Godecja wielkokwiatowa,Gomfrena kulista,, Gożdzik chiński,Gożdzik ogrodowy,Kocanki włochate,Kroplik złoty,Lobelia przylądkowa, Maczek kalifornijski,Nachyłek barwierski,Nachyłek Drummonda,Nasturcja,Osteospermum,Polegnatka płożąca,Portulaka wielokwiatowa,Przypołudnik,Smagliczka nadmorska,Starzec popielaty,Ubiorek , Złocień,Złociszek oskrzydlony,Żmijowiec.
Cebulowe to na pewno tulipany i lilie. Lilie ale tylko azjatyckie inne nie znoszą upałów.
Z własnego doświadczenia wiem że Cynie w takim miejscu tez ładnie rosną.
Jeśli chodzi Ci o rośliny w skrzynkach na południowej ścianie to napisz - coś się znajdzie.

- mona102
- 100p
- Kontakt:
Bardzo dziękuję za odpowiedzi. A np.czy są jakieś odmiany clematisow które można posadzić w takim upalnym miejscu?
...pozdrawiam
MONIA ;)
MONIA ;)
- reniazt
- Od: 6 wrz 2007, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Monia - ja posadziłam u siebie clematisa od południowej strony - tuż przy tarasie i każdej wiosny gęsto obsadzam wokół aksamitkami - bardzo ładnie sobie rośnie. Clematisy lubią, kiedy ich dolna część jest zacieniona i ja uważam, że możesz posadzić sobie na tej rabatce, tylko jednak nie zbliżaj się z nim zbytnio do ściany. Latem te temperatury tuż przy południowej ścianie są nie do zniesienia i chyba żadne pnącze by ich nie wytrzymało.
- mona102
- 100p
- Kontakt:
Jeszcze jedno, czy dalie miniaturowe mogłyby rosnąć w takim miejscu?
...pozdrawiam
MONIA ;)
MONIA ;)
Dalie to wytrzymałe kwiaty, rosną praktycznie w każdych warunkach. Powinny dać sobie radę 

Pozdrawiam Iwona 

- mona102
- 100p
- Kontakt:
A teraz pytanie z innej beczki. Na wiosne planujemy z mężem założyć sobie niezaduże oczko wodne. Może podsuniecie nam kilka propozycji jak takie oczko można zrobic tzn.lepiej z folii czy gotowej formy i jakie wykończenie można zastosować,chodzi mi o teren wokół oczka i o roślinność w tym miejscu tzn.jakie kwiatki? Bardzo proszę o zdjęcia. 

...pozdrawiam
MONIA ;)
MONIA ;)
- moniczek
- 1000p
- Od: 19 sie 2010, o 17:55
Wybór kwiatów, które mogą rosnąć w oczku i obok niego jest dość spory. Umiarkowaną wilgoć przy oczku lubią np. tawułki Arendsa, bergenie sercowate, różne odmiany funkii, kosaćce syberyjskie, parzydło leśne, paprocie, niektóre gatunki traw. Podłoże przesiąknięte wodą to dobre miejsce dla tojeści kropkowanej, kosaćca żółtego, wiązówki błotnej.
Na forum było kilka tematów o roślinach różnych stref wodnych:

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=14634
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=15787
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=3837
Na forum było kilka tematów o roślinach różnych stref wodnych:

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=14634
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=15787
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=3837
- bystrzanka
Jeśli macie lub planujecie psa lubiącego wodę to oczko z folii długo nie wytrzyma. Folia pozwala na zrobienie oczka o wymarzonym kształcie i rozmiarze jednak jest mniej trwała niż gotowy odlew.
Oczko można ogrodzić siatką o większych oczkach, gorsze są koty bo wszędzie wejdą, pozdrawiam Antoni
"Nie wymagaj od innych tego, czego sam nigdy byś nie zrobił"
pozdrawiam!!!!
pozdrawiam!!!!
- bystrzanka
No ostatecznie można ogrodzić tylko w ten sposób mamy dodatkowy element, niekoniecznie pożądany w kompozycji oczka. I dodatkowe koszty więc już chyba lepiej dopłacić do "gotowca". Ale ja jestem tylko teoretykiem, mieszkam na zboczu i mogłabym sobie co najwyżej strumyk zafundować...