Domyślne ustawienie wyszukiwarki

Pytania techniczne i organizacyjne do Admina i Moderatorów.
x_P-42

Problemy z wyszukiwarką :(

Post »

Witam :wit
Mam pytanie : czy przeprowadzane są jakieś prace na forum dotyczące wyszukiwarki ? To bardzo wygodne narzędzie coś mi dziś szwankuje. Kiedy chcę wejść np. w "Wątki z Twoimi postami" ciągle pokazuje mi się napis : "W tej chwili nie możesz użyć wyszukiwarki. Spróbuj ponownie za chwilę.". Do wczoraj nie miałam takich problemów. ;:7
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Problemy z wyszukiwarką :(

Post »

Prosimy o cierpliwość - wszystko zostanie wyjaśnione. :D
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Administrator
---
Od: 28 gru 2006, o 10:35
Kontakt:

Post »

Witam
ustawiony jest odstęp czasowy 5 sekund między kolejnymi wyszukiwaniami dla zalogowanych Forumowiczów
Niezalogowani MUSZĄ czekać aż wszystkie zapytania przeszukiwania do serwera zostaną wykonane przez zarejestrowanych - zalogowanych. Zalogowani mają ustawiony najwyższy priorytet.

Podniosłem limit w konfiguracji w innym miejscu
Powinno być lepiej od teraz.
:idea:
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Admin.
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przykro mi ale pomimo zalogowania się, w dniu dzisiejszym mam bardzo utrudniony dostęp do wyszukiwarki :(
Awatar użytkownika
Administrator
---
Kontakt:

Post »

Jest to dla zapewnienia płynnej pracy serwera i bezpieczeństwa
Niestety zlikwidowanie całkowite limitów mogłoby doprowadzić iż ktoś w dobrej / czy złej wierze mógłby "wyłożyć serwer" serią zapytań przeszukiwarki np co sekundę
Nikt nie mógłby pracować na forum wówczas lub powstałyby długie okresy oczekiwania na odpowiedź serwera (zapewne w szczycie obciążenia nie jeden raz zauważyliście Państwo taką sytuację --> brak reakcji serwera na otwieranie strony ) . Wynikało to właśnie z powodu zbitki zapytań "do wyszukiwarki"
Tak więc jest to kompromisowe i najlepsze rozwiązanie (z punku widzenia wygody WSZYSTKICH Użytkowników) :idea:
Admin.
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35

Post »

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź :D Nie jestem egoistką więc dostosuję się. :wit
x_P-42

Post »

Oczywiście, ja także.
Zadałam pytanie, bo wcześniej nie miałam tego rodzaju problemów . ;:7
Awatar użytkownika
Administrator
---
Kontakt:

Post »

Powinno być od tego momentu znacznie lepiej - , kolejna drobna zmiana w systemie
Admin.
Florian05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2008, o 23:21

Domyślne ustawienie wyszukiwarki

Post »

Mam propozycję, aby zmienić domyślne ustawienie wyszukiwarki.
Obecnie jest ustawiona automatycznie wersja "Szukaj w: Tylko tytuł postu".
Według mnie lepsza byłaby automatycznie ustawiona wersja "Szukaj w: Tytuł i treść postu".
Przyzwyczajeni do Google nie czytamy często wszystkich opcji ustawienia wyszukiwarki.
Wybierając domyślną (gdzie przeszukiwane są tylko tytuły postów) okazuje się, że wyszukiwarka nic nie znalazła.
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Re: Domyślne ustawienie wyszukiwarki

Post »

I jeśli nic nie znalazła, to nam daje do myślenia :wink:
Wracamy i zmieniamy kryteria. Obecne ustawienie jest celowe i wbrew pozorom ułatwia wyszukiwanie potrzebnych informacji, bo zmniejsza ilość wyświetlonych wyników. Osoby obyte z Forum radzą sobie z tym, a dla nowych olbrzymia ilość wyszukanych informacji bywa zniechęcająca. Więc raczej pozostanie tak jak jest.
Ale dzięki za wniosek racjonalizatorski i troskę o Forum ;:136
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Florian05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2008, o 23:21

Post »

Dla mnie zniechęcający jest zerowy wynik poszukiwania. :(
Pole, gdzie wpisujemy hasło do wyszukiwania, jest w górnej części ekranu. Potem trzeba przesunąć stronę, żeby wreszcie znaleźć przycisk "Szukaj". Pomiędzy tym jest olbrzymia ilość informacji. Wątpię, aby ktoś z nowych użytkowników przestudiował je wszystkie i wyłapał, gdzie jest "kruczek".
O tym, że i zaawansowani forumowicze nie radzą sobie z wyszukiwaniem, świadczą powtarzające się tematy, częste odsyłanie "ale przecież to już było", albo "gdzieś to już widziałem na Forum, poszukaj".
Google wyświetla miliardy adresów i ludzie sobie radzą.
Dla mnie dużo wyników daje powód do myślenia o zawężeniu kryteriów wyszukiwania. Zero wyników mnie zniechęca.
Obecnie główna aktywność użytkowników naszego forum jest w dziale ogródkowym. Tam jest najwięcej informacji nie tylko towarzyskich, ale i ogrodniczych. Nowa osoba nie znajdzie szybko tych treści.
To tyle, żeby dać upust swojej wielokrotnej frustracji, kiedy "walczyłem" z naszą wyszukiwarką. ;:27
Dziękuję, że przeczytałeś mój "wniosek racjonalizatorski" i mi odpowiedziałeś. ;:180
Przynajmniej próbowałem... ;:223
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Ależ przeczytał i zastanowił się każdy moderek, a nawet sam Admin. ;:7

A dla ułatwienia podpowiem, że często używam słowa zakończonego gwiazdką, żeby szukajka znalazła mi wszystkie tematy, w których pojawia się dane słowo w dowolnej liczbie, rodzaju, czy innej odmianie. Czyli jeśli szukam tematu o tujach, to wpisuję "tuj*" i znajduje mi "tuja", "tujka", "tujek", "tują", "tujami" itd, bo kreatywność forumków w formułowaniu tematów jest wielka :)

Staramy się też nadać sens, albo ujednolicić brzmienie tytułów najciekawszych czy najważniejszych wątków tak, żeby szukajka znalazła je bez trudu. I czasem nawet nam się to udaje :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26

Post »

Ja popieram w całkowicie Folriana.
Prawie wcale nie korzystam z wyszukiwarki,właśnie ze względu na prawie zerowe wyniki szukania.Mimo,że jestem zaawansowanym użytkownikiem ,nie zorientowałam się,że wyszukiwarka jest ustawiona automatem na"Tylko tytuł postu" :shock:
Ja po prostu wpisywałam szukane słowo i naciskałam enter na klawiaturze,nie przyszło mi do głowy,aby przewinąć stronę do dołu. :oops:
No i oczywiście wkurzałam się małą ilością wyników.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
polac
50p
50p
Od: 14 maja 2013, o 13:41

Wyszukiwarka

Post »

Mam takie pytanie do ekipy moderującej, mianowicie chciałbym wiedzieć na jakiej zasadzie działa wyszukiwarka, ponieważ już wiele razy zetknałem się z sytuacją, że po wpisaniu do niej jakiegoś hasła, okazywało się, że takowego nie wykryło, albo nie odnalazło w danym temacie (sytuacja, gdzie kojażę danye słow/zwrot ale nie pamiętam postu gdzie ono się znajdowało).
Prosty przykład to słowo "helat" (wiem, że poprawnie powinno być chelat) wyszukiwarka go nie znajduje, a faktycznie widnieje ono choćby tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6#p3951036
Pozdrawiam Kamil
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Re: Wyszukiwarka

Post »

Należy prawidłowo zaznaczyć opcje wyszukiwania wówczas wyszukiwarka sprawdzi się w swojej roli.

Pod zieloną belką z napisem Opcje wyszukiwania
po prawej stronie wyszczególnine są opcje

Szukaj w:
Tylko tytuł postu
Tytuł i treść postu
Tylko treść postu
Tylko pierwszy post wątku

I tutaj należy wybrać w podanym przez Ciebie przykładzie drugą lub trzecią opcję

Wyszukiwarka pokaże Ci wówczas to czego szukasz,mamy więc 10 stron postów zawierających ten wyraz.
Czytając tytuły wątków możesz sobie wybrać ten jaki Cię interesuje i kontynuować temat.
ODPOWIEDZ

Wróć do „PYTANIA do Ekipy Moderującej. Techniczne. Archiwalne KONKURSY”