Po namowach osób odwiedzających mój wątek postanowiłam założyć wątek o storczykach.
Chciałabym się pochwalić moimi storczykami.
pierwszym moim nabytkiem, prezent od męża na dzień kobiet

niestety z powodu moich nieumiejętności w hodowli storczyków poszedł na śmieci, niestety zmarnowałam go. Później pojawił się jeszcze jeden

i ten też niestety poszedł w zapomnienie, sama już nie pamiętam co było nie tak. W między czasie pojawiły się wełnowce i było po moich storczykach.
Na jakiś czas sobie odpuściłam storczyki i zajęłam się innymi kwiatami, z nimi szło mi lepiej, a zwłaszcza z fiołkami.
Niestety, albo może stety, storczyki wszędzie kusiły swoją urodą. Postanowiłam troszkę więcej o nich poczytać i kupiłam kolejne.
Obecnie mam ich koło 12 i mają się dobrze. Mam 2 dendrobia a pozostałe to phalenopsisy.
A teraz troszkę zdjęć storczyków , które mam obecnie, najładniejszy z nich to chyba mój nowy falek, zwłaszcza, że ma 4 pędy, które się rozgałęziają

oraz dendrobia phalenopsis

kolejny falek

oraz biały phalenosis , niestety strasznie mu żółkną i opadają pączki, ma 5 dużych pędów i idzie mu jeszcze jeden mały

To na tyle z moich kwitnących. Większość pozostałych storczyków ma po jednym lub dwa nowe pędy, które już urosły u mnie. pokażę Wam je następnym razem.
Życzę miłego oglądania.
Pozdrawiam