Kaktus pyatnie

ODPOWIEDZ
bunio89
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 lis 2010, o 15:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Kaktus pyatnie

Post »

Witam, mam takie problemy a mianowicie co to za gatunek kaktusa, czy ukorzeniać ten odrost( jeżeli tak to jak) i czy ten kaktus kwitnie?? Mam go X lat i nigdy nie kwitł
http://img708.imageshack.us/i/20101125042.jpg
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 12:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kaktus pyatnie

Post »

Nie jestem specjalistą, ale wg mnie to rodzaj Trichocereus. Co do kwitnienia, one chyba kwitną jak mają ponad 2 metry ;).
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

moritius pisze:Nie jestem specjalistą, ale wg mnie to rodzaj Trichocereus. Co do kwitnienia, one chyba kwitną jak mają ponad 2 metry ;).
:idea: Nie sądzę. Trichocereusy, które miałem przyjemność oglądać zarówno na zdjęciach jak i w realu kwitło lub zamierzało zakwitnąć mając grubo poniżej 1m. Sam mam kilka roślin ok 10cm i liczę na kwiaty w następnym sezonie :D Z tego co pamiętam, potrzebują chłodu na zimowisku dlatego swoje postawiłem najniżej w pobliżu szyby. Tylko nie wiem czy to warunkuje kwitnienie...
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jeden trichocereus drugiemu nie równy. T.pasacana zakwitnie po osiągnięciu 2m, T.smrzianus zakwitnie, gdy będzie miał wysokość 10cm. Zdjęcie jest robione pod światło i trudno cokolwiek napisać o tej roślince oprócz tego, że jest to kaktus kolumnowy. Do rodzaju Trichocereus raczej on nie należy. Nie znam żadnego gatunku z tego rodzaju z tak dużą ilością żeber i z takim typem cierni.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”