Ciasto na pierogi - jakie?
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6526
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Ciasto na pierogi - jakie?
Jak zrobić dobre ciasto na pierogi? Co dodać, a czego absolutnie nie dodawać?
Właśnie znalazłam przepis na ciasto z samej mąki pszennej i jogurtu albo zsiadłego mleka. Podobno łatwe w wałkowaniu i pyszne...
Pielmieni robi się z mąki pszennej i letniej wody, cisto jest bardzo elastyczne, nie wysycha tak szybko jak to z jajkiem, można je łatwo rozwałkować na cieniutkie placki.
Pierogi wigilijne z kolei robimy z dużym dodatkiem jaj, cztery na kilogram mąki pszennej. Zawsze jest genialne, ale trzeba uważać, bo surowe szybko twardnieje / schnie.
Jakie jeszcze rodzaje mąki można użyć? Gryczaną? Ryżową? A może inne dodatki, niż jajka czy mleko?
Właśnie znalazłam przepis na ciasto z samej mąki pszennej i jogurtu albo zsiadłego mleka. Podobno łatwe w wałkowaniu i pyszne...
Pielmieni robi się z mąki pszennej i letniej wody, cisto jest bardzo elastyczne, nie wysycha tak szybko jak to z jajkiem, można je łatwo rozwałkować na cieniutkie placki.
Pierogi wigilijne z kolei robimy z dużym dodatkiem jaj, cztery na kilogram mąki pszennej. Zawsze jest genialne, ale trzeba uważać, bo surowe szybko twardnieje / schnie.
Jakie jeszcze rodzaje mąki można użyć? Gryczaną? Ryżową? A może inne dodatki, niż jajka czy mleko?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- ada.kj
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5077
- Od: 2 gru 2008, o 12:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Ciasto na pierogi - jakie?
Ja dodaję zawsze przy robieniu ciasta na pierogi ze dwie łyżki oleju i zagniatam ciepłą lub gorącą wodą. Moja mama zawsze mi mówiła, że dodatek jaj do ciasta pierogowego powoduje twardnienie jego po ugotowaniu, więc jeżeli robię więcej pierogów, których ma starczyć na nie tylko jeden obiad to dodaję jajko, jeżeli na raz to bez jaj. Mąki typu gryczana, ryżowa, kukurydziana nie zawierają w swoim składzie glutenu, który właśnie powoduje ciągliwość i spoistość ciasta, więc się chyba na pierogi nie nadają.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6526
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Re: Ciasto na pierogi - jakie?
Właśnie przeczytałam w Polityce (chyba?) przepis na ciasto na uszka.
Połowę mąki zaparza się wrzącą wodą, a resztę dosypuje do tej już rozklejonej. Jajko też się dodaje, ale nie napisano ile, ani w jakich proporcjach woda do mąki... No cóż, tajemnica smakosza przyjdzie wypróbować osobiście...
A na koniec świetny tekst o pierogach:
- http://adamczewski.blog.polityka.pl/?p=492
(przepisy na ciasto i nadzienia w komentarzach ponizej)
Połowę mąki zaparza się wrzącą wodą, a resztę dosypuje do tej już rozklejonej. Jajko też się dodaje, ale nie napisano ile, ani w jakich proporcjach woda do mąki... No cóż, tajemnica smakosza przyjdzie wypróbować osobiście...
A na koniec świetny tekst o pierogach:
- http://adamczewski.blog.polityka.pl/?p=492
(przepisy na ciasto i nadzienia w komentarzach ponizej)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Re: Ciasto na pierogi - jakie?
przepisów wiele...Ja np do ciasta na pierogi dodaję łyżkę smietany kwaśnej,a do uszek żółtka np na kg mąki 2 2lyżki oliwy zeby się pieknie ciasto wałkowało i tak jak nalewka napisała mąka zaparzona...
- Cynthia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5294
- Od: 16 lut 2009, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: ...gdzieś pośrodku...
Re: Ciasto na pierogi - jakie?
Ja robię podobnie jak ada.kj.
Kiedyś w ogóle nie robiłam pierogów , właśnie dlatego ,że ciasto mi nie wychodziło.
Potem gdzieś w sieci znalazłam sporo takich przepisów gdzie mąkę zalewa się gorącą wodą,
spróbowałam ....i wyszło rewelacyjnie
Ciasto jest bardzo delikatne, ciągliwe i po ugotowaniu rozpływa się ustach.
Kiedyś w ogóle nie robiłam pierogów , właśnie dlatego ,że ciasto mi nie wychodziło.
Potem gdzieś w sieci znalazłam sporo takich przepisów gdzie mąkę zalewa się gorącą wodą,
spróbowałam ....i wyszło rewelacyjnie
Ciasto jest bardzo delikatne, ciągliwe i po ugotowaniu rozpływa się ustach.
Pozdrawiam słonecznie - Baśka
- 100krotka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5428
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie - strefa 6A ;-)))
Re: Ciasto na pierogi - jakie?
Hmmm...ja powiem szczerze, że robię "po babcinemu" - mąka, jajko, trochę soli i dużo ciepłej wody w pierwszej fazie zarabiania - jeśli wyjdzie breja, to pomału dosypuję po troszkę mąki. Wychodzi miękkie i przyjemne
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1179
- Od: 24 lis 2009, o 14:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Ciasto na pierogi - jakie?
Ja korzystam z tego przepisu
3 szklanki mąki,
3/4 szklanki wrzątku,
1/3 szklanki zimnej wody
1 jajko
wyrabiam w maszynie do pieczenia chleba.
wsypuję mąkę i włączam maszynę na program - wyrabianie ciasta
do mąki wlewam wrzątek i zaraz po nim zimną wodę i jajko
ciasto wychodzi bardzo elastyczne i dobrze się lepi.
pozdrawiam, Elżbieta
3 szklanki mąki,
3/4 szklanki wrzątku,
1/3 szklanki zimnej wody
1 jajko
wyrabiam w maszynie do pieczenia chleba.
wsypuję mąkę i włączam maszynę na program - wyrabianie ciasta
do mąki wlewam wrzątek i zaraz po nim zimną wodę i jajko
ciasto wychodzi bardzo elastyczne i dobrze się lepi.
pozdrawiam, Elżbieta
- agnesik12
- 200p
- Posty: 299
- Od: 31 sty 2008, o 10:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Ciasto na pierogi - jakie?
a jakie robicie nadzienie do pierogów ruskich?
u mnie w domu się nigdy ich nie robiło. znalazłam w internecie ale wcale nam nie smakowało więc szukam czegoś sprawdzonego.
u mnie w domu się nigdy ich nie robiło. znalazłam w internecie ale wcale nam nie smakowało więc szukam czegoś sprawdzonego.
Agnieszka
-
- 200p
- Posty: 347
- Od: 30 paź 2007, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: podkarpacie
Re: Ciasto na pierogi - jakie?
Wypróbowlam ciasto wg. przepisu Kajpej . Robiłam recznie , ciasto jest ok. Troche cieżko sie wyrabaia. Ja robię jak 100krotka. Maka, jajko, ciepla woda, sól. Myslę, ze dużo zależy od mąki.
Mąka poznańska wg, mnie jest najlepsza
Mąka poznańska wg, mnie jest najlepsza
Pozdrawiam cieplutko. Ulka
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1179
- Od: 24 lis 2009, o 14:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Ciasto na pierogi - jakie?
Ja robiłam ciasto w maszynie
i nie stosowałam się dosłownie do tego przepisu (maszyna wyrabiała, ciasto nie odpoczywało i było bardzo dobre)
ten przepis mam
"czarna oliwka - ciasto na pierogi"
Składniki:
3 szklanki
mąki, 3/4 szklanki wrzątku, 1/3 szklanki zimnej wody, może być 1 jajko - nie musi (ja dodaje) słyszałam,że dobrze jest jajko przed wlaniem rozbełtać
Jak przyrządzić?
Mąkę zalać wrzątkiem i zaraz zimną wodą, wymieszać łyżką, przykryć pokrywą na 20 minut. Następnie wyrobić, przykryć pokrywą i odstawić na następne 20 minut. Na koniec jeszcze raz wyrabiamy, wałkujemy i kleimy pierogi. Ciasto jest miękkie, bardzo dobrze się klei i nie rozklejają się podczas gotowania - pyszne. Smacznego;)
może tak zrobione ciasto będzie lepsze
i nie stosowałam się dosłownie do tego przepisu (maszyna wyrabiała, ciasto nie odpoczywało i było bardzo dobre)
ten przepis mam
"czarna oliwka - ciasto na pierogi"
Składniki:
3 szklanki
mąki, 3/4 szklanki wrzątku, 1/3 szklanki zimnej wody, może być 1 jajko - nie musi (ja dodaje) słyszałam,że dobrze jest jajko przed wlaniem rozbełtać
Jak przyrządzić?
Mąkę zalać wrzątkiem i zaraz zimną wodą, wymieszać łyżką, przykryć pokrywą na 20 minut. Następnie wyrobić, przykryć pokrywą i odstawić na następne 20 minut. Na koniec jeszcze raz wyrabiamy, wałkujemy i kleimy pierogi. Ciasto jest miękkie, bardzo dobrze się klei i nie rozklejają się podczas gotowania - pyszne. Smacznego;)
może tak zrobione ciasto będzie lepsze
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1179
- Od: 24 lis 2009, o 14:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Ciasto na pierogi - jakie?
zapomniałam dodać
ciasto musi być bardzo luźne , ja podsypuje przy rozwałkowywaniu mąką krupczatką ( jak jest gęste to straszna praca)
pozdrawiam, Elżbieta
ciasto musi być bardzo luźne , ja podsypuje przy rozwałkowywaniu mąką krupczatką ( jak jest gęste to straszna praca)
pozdrawiam, Elżbieta
- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2024
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Ciasto na pierogi - jakie?
Agnesik12 !
Nadzienie do ruskich pierogów :
1/3 cebuli, usmażyć na szmalcu,ale wyłącznie domowym, słoninie, tłustym boczku, etc. Nie stosować do smażenia masła, a już o zgrozo, margaryny. Fuj.
1/3 sera białego. Jak będzie kwaśny, to tym lepiej.
1/3 ziemniaków ugotowanych, z obiadu.
Wszystkie składniki do malaksera, lub zmielić w maszynce do mięsa.
Doprawić bardzo dużą ilością pieprzu i soli.
Koniec.
Jak mi żona nie chce lepić pierogów, to odgrzewam to nadzienie na patelni, lub w mikrofali i zjadam samo.
Nadzienie do ruskich pierogów :
1/3 cebuli, usmażyć na szmalcu,ale wyłącznie domowym, słoninie, tłustym boczku, etc. Nie stosować do smażenia masła, a już o zgrozo, margaryny. Fuj.
1/3 sera białego. Jak będzie kwaśny, to tym lepiej.
1/3 ziemniaków ugotowanych, z obiadu.
Wszystkie składniki do malaksera, lub zmielić w maszynce do mięsa.
Doprawić bardzo dużą ilością pieprzu i soli.
Koniec.
Jak mi żona nie chce lepić pierogów, to odgrzewam to nadzienie na patelni, lub w mikrofali i zjadam samo.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6526
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Re: Ciasto na pierogi - jakie?
A może można takie nadzienie dać do naleśników? Robi się je szybciej i mniej z nimi problemów, a smakują podobnie jak pierogi
I żony nie trzeba turbować kłopotliwymi zachciankami, naleśniki można zrobić samodzielnie
I żony nie trzeba turbować kłopotliwymi zachciankami, naleśniki można zrobić samodzielnie
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."