Zarybienie oczka

Oczka wodne, stawy kąpielowe, strumienie, kaskady, skalniaki, rośliny wodne, itp
Radek1234
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 lis 2010, o 17:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Zarybienie oczka

Post »

Siemka mam pytanko mam oczko wodne naokoło 1300l i mam zamiar wpuścić tam 2 szczupaki 5 karasi 2 karpie królewskie czy to dobry pomysł jeżeli nie to jakie ryby tam wpuścić. Proszę o szybką odpowiedz :D
jackon
500p
500p
Od: 6 sty 2008, o 07:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pytanko?

Post »

po jakimś czasie zostanie Tobie tylko jeden szczupak :)
to więcej niż pewne
pozdrawiam
Jacek
Awatar użytkownika
sylwik
500p
500p
Od: 22 lip 2006, o 10:39

Post »

Szczupaki będą miały super ucztę.
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jacku nic nie zostanie, ten ostatni zdechnie z głodu.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Awatar użytkownika
AurorA
200p
200p
Od: 30 sty 2007, o 19:57
Kontakt:

Post »

Jak na 1300 litrów plan bardzo ambitny. ;:14
Pozdrawiam Arek.
Oczko wodne żaden problem
Awatar użytkownika
ania1590
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2009, o 08:31
Kontakt:

Post »

Mam pytanko- czy jeszcze można wypuścić trochę wody z dna oczka i uzupełnić czystą wodą aby zimujące ryby miały czystszą wodę na zimę, czy już jest na to za późno?pozdrawiam ania
ania1590
jackon
500p
500p
Od: 6 sty 2008, o 07:24

Post »

możesz, oby nie za dużo
pozdrawiam
Jacek
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Kontakt:

Post »

Też wczoraj odmulałem swoje oczko Pandovackiem, i po odmuleniu ubyło mi ok 1/3 objętości oczka. Wodę uzupełniłem kranówą. Robię tak co roku, usuwając opadające liście z dwóch wierzb płaczących rosnących tuż przy oczku. Część liści pływa po powierzchni, a cześć opada na dno tworząc 10 cm warstwę na dnie. W przyszłym roku nabędę siatkę, może coś pomoże.
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Awatar użytkownika
ania1590
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witajcie.Wczoraj odpompowałam trochę wody z dna oczka i dopuściłam z kranu 1,5 m3 wody. Nie wiem czy to dużo czy nie. Ale mam jeszcze 1 pytanie - Gdzie mam umieścić końcówki pompki napowietrzającej z kamieniem, nad głęboką częścią oczka gdzie zimują ryby, czy jest to bez znaczenia gdzie będzie niezamarznięte oczko. Bo że nie zamarza tam gdzie jest napowietrzanie to przekonałam się w ubiegłym roku gdy mimo temperatury dochodzącej do 25 oC był otwór w lodzie o średnicy ok. 1 m. Pozdrawiam ania

Chodziło mi o -25oC, bo to zimą było przecież. ania
ania1590
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Kontakt:

Post »

Aniu,
Nie wiem jakiej pojemności masz oczko i dlatego trudno mi powiedzieć czy te 1,5 m3 to dużo czy mało. Ja uzupełniłem kranówą ok 1/3 pojemności oczka, całość ma 10000 litrów.
Kostki napowietrzacza trzeba umieścić ok 30 - 40 cm nad dnem. Daję dwie kostki na głębokości ok 1m ponieważ moje oczko w najgłębszym miejscu ma 1,30 m. Jak to robię opisałem tutaj - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 32#p554332
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Awatar użytkownika
ania1590
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Pawle, w kwestii odkurzacza proszę powiedz jak on czyści oczko z zielonej wody, bo z tym mam problem. Glony nitkowate nie występowały u mnie nigdy, jedynie zielona woda, a na nią nie ma rady, żaden filtr nie jest w stanie zatrzymać drobin o tej frakcji. No i denne osady, ale te również przenikają przez wszystkie siatki i filtry.pozdrawiam - ania
ania1590
Awatar użytkownika
AurorA
200p
200p
Od: 30 sty 2007, o 19:57
Kontakt:

Post »

Aniu po prostu nie uzyskałaś jeszcze równowagi biologicznej. Powodem jest zbyt mała liczba roślin i/lub zbyt duża liczba ryb.
zbyt duża ilość związków azotu i fosforu jest zagospodarowywana przez glony zamiast przez rośliny wyższe.
Zielona woda jest bardzo łatwa do zwalczenia. Odkurzaczem oczywiście nic nie nadziałasz ale lampa uv czy algorem daje efekty - przy czym pamiętaj że kluczowa sprawa to równowaga biologiczna, czyli optymalny stosunek roślin do ryb.
Pozdrawiam Arek.
Oczko wodne żaden problem
Awatar użytkownika
Oyon
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 18 gru 2008, o 19:00

Post »

Aniu napisz co dalej dzieje się w Twoim oczku.
Paweł opisuje prawidłowe usytuowanie napowietrzaczy w oczku.
Sam mam oczko dopiero drugi sezon i obserwuje ryby (ich zachowanie podczas zimy).
Widzie ze nie lobią napowietrzacza.
Jestem na działce codziennie i staram się regulować poziom jego zanurzenia i ostatnio jest na poziomie - 20cm pod lustrem wody.
Sam mam dylemat jak to ma być prawidłowo, ale powierzchnia oczka nie zamarza na jakiś 1m2.(WYSOKA TEMPERATURA OTOCZENIA)
Mam jeszcze inny problem, moje ryby ciągle jedzą.
Wg opisu jest to okres "odpoczynku",ale one wiedza kiedy przychodzę na działkę i czekają na "papu"
Daje im bardzo małe ilości jedzenia, które bardzo szybko pobierają.
Pozdrawiam Krzysztof
ODPOWIEDZ

Wróć do „OCZKA wodne, kaskady, skalniaki, rośliny wodne”