Myszkowe storczyki:)

Awatar użytkownika
Mysz_ka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 30 wrz 2010, o 19:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Myszkowe storczyki:)

Post »

Witam Serdecznie :)

Zostałam właścicielką uroczej "hybrydki" ale niestety nie wiem jaką ma nazwę zwracam się z prośbą o pomoc w "nazwaniu storczyka":) mnie wydaję się patrząc na psb, że może to być Cambria ale nigdy wcześniej nie spotkałam z tak pięknymi kwiatami:)

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Re: Myszkowe storczyki:)

Post »

Wygląda trochę jak Brassia albo jakiś podobny storczyk. Ale rzeczywiście jest cudna.
Awatar użytkownika
-ewelina-
500p
500p
Od: 14 sie 2007, o 23:14

Post »

;:101 - strona 75 - klik
Powodzenia w uprawie !

Pozdrawiam,
Ewelina
Awatar użytkownika
Mysz_ka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

U mojej kwiaty niestety nie są tak śliczna jak u Ciebie Ewelino:) ale już taką dostałam z połamanymi płatkami:(

Bardzo Wam dziękuję za pomoc w identyfikacji:) sama chyba bym tego nie odkryła wczoraj szukałam w galerii storczyki.pl i nie wpadłam na to, że może to być Brassia:)

Mam jeszcze kilka Phalaenopsis i Dendrobium choruję na Cymbidium ale czekam na jakąś okazję z przeceny bo to droga przyjemność:)
Awatar użytkownika
Mysz_ka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Poczytałam o Brassii i szczerze chyba się przeraziłam i nie wiem czy podołam. Moje doświadczenie nie jest wielki:( i teraz mam obawy, że mogę jej zaszkodzić więc wszelkie cenne rady mile widziane:)
Mam pytanie do "Storczykomaniaków":) którzy ją mają w swoich kolekcjach jak oceniacie trudność uprawy? Oraz jakie stosujecie podłoże? Przeczytałam, że roślina nie czuję się najlepiej w korze:( Nie mam pojęcia gdzie mogła bym kupić włókna paproci drzewiastej? Czy mieszanka sphagnum, perlitu, keramzytu lekkiego i nie wielka ilość kory (grubej) może być? Czy może doradzicie coś bardziej odpowiedniego?
Awatar użytkownika
Mysz_ka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Zacznę może od nowości :) chciałam Wam przedstawić moje trzy śliczności:)

Perlic buraczkowy, trzy-pędowiec:)

Obrazek

Żółty z różową ważką obserwuje, że ma tendencje do zmiany koloru płatków i tak w dzień kolor jest bardziej intensywny w nocnym świetle płatki robią się wręcz kremowe!

Obrazek

I mój ulubiony biały z różową ważką dwu-pędowiec jest niesamowicie obsypany kwiatami ale u którejś z Was widziałam, że ten typ tak ma;)

Obrazek
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękne Masz storczyki ;)
Bordowy peloric najładniejszy. Mialam takiego w rękach, ale wygrał kolor "landrynkowy". Ciekawe, czzy Twoj ciemny pachnie, bo moj- jasny- tak :D
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękne nowości ;:138 i mają obfite kwitnienia to w pokoju bajecznie się prezentują ;:138 Śliczną masz też hybrydkę - uwielbiam wszystkie kwiaty o żółtym zabarwieniu. Powodzenia w hodowli i czekam na kolejne prezentacje, bo pewnie choroba się rozwija. ;:196 :tan
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Przepiękne Phalaenopsis :).
Awatar użytkownika
Mysz_ka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Dziękuję za komplementy kwiatuszki są śliczne ale nie cieszą tak bardzo jak pierwsze własne kwitnienie:)

Storczykami "zaraziłam się" ok 1,5 roku temu, na forum trafiłam niedawno. Z moich pierwszych storczyków, których było ok 7 przetrwały 4 (w tym jeden w stanie ciężkim:( resztę zamęczyłam - ubiegłej zimy wyniosłam je na dwa tyg na schody na strych (Ciemne i chłodne miejsce) żeby sprowokować kwitnienie:( niestety coś im zaszkodziło temperatura(?), choróbsko(?) dokładnie nie wiem korzenie bardzo zmarniały, a na liściach pojawiły się brzydkie plamy po tym incydencie przetrwały 3 i dendrobium, które w tym roku po wczasach na balkonie wypuściło w sumie 5 pędów z tego dwa są uśpione a 3 pięknie się rozwinęły.

Obrazek
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Ta Brassia (Brassada) nosi imię Orange Delight. Też niedawno taką kupiłam - już praktycznie przekwitniętą, więc na następne kwiaty będę czekała z rok ;) Na razie stoi w domu, ale chyba wiosną wywędruje na balkon ;) Jeszcze muszę doczytać o niej, widzę, że Ewelinka wstawiła linka. Jej się wszystko udaje, więc porady bardzo cenne :)
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Mysz_ka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

W tym roku miałam wszystkie storczyki na balkonie od zachodu - nie były narażone na bezpośrednie promienie słoneczne i mogę śmiało napisać, że podziałało to na ich korzyść w przyszłym roku też mam zamiar wystawić je na pole. Ten rok był wyjątkowo dobry ze względu na wysoką wilgotność dla storczyków, a nawet dzbanecznika, który potrzebuję bardzo wysokiej wilgotności żeby rozwinąć dzbanki. A po wczasach na balkonie obsypał się kilkunastoma:)

O Brassie się obawiam miałam już kiedyś Cambrię w prawdzie jej stan korzeni od początku miał wiele do życzenia, próbowałam ją reanimować w zamkniętym woreczki ze sphagnum ale nie udało mi się:( stąd moje obawy.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mala_Mi- a gdzie ten link o Brassiach? Chętnie skorzystam.
Czytałam, że są to chlodoluby, ale nie lubią spadku temperatury poniżej +15 stopni. Moją, przywiozłam z firemki wczoraj. na razie stoi na stoliczku wraz z innymi. Ale, na lato znów pojedzie do ogrodu.

Myszka- piękne, to Twoje dendrobium, jest rozrośnięte i do tego bujnie kwitnie ;:108
parapetowce
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

justus27 pisze:Mala_Mi- a gdzie ten link o Brassiach?
TU: :lol:
-ewelina- pisze:;:101 - strona 75 - klik
Ewelina
Też mi się wydaje, że lubią raczej chłód, ale też i jasne stanowisko.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justynko, znalazłam, dziękuję :D Byłam cały czas przekonana, że pędzik u Brassii wychodzi spomiędzy dwóch, wierzchołkowych liści. Dopiero u Eweliny zobaczyłam, że, jak u cambrii, przy psb-ie rosną pędziki. Znów czegoś się nauczyłam ;:108
parapetowce
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”