Świerki Hoopsii zielenieją u dołu

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
vitoldo
500p
500p
Od: 6 cze 2010, o 23:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Świerki Hoopsii zielenieją u dołu

Post »

Mam dylemat. Moje 2 świerki Hoopsii rosły ładnie latem i dały mnóstwo srebrnych świeżych przyrostów. Jesienią nie wiem nawet kiedy zzieleniały w dolnej części (tej bliższej gruntu), a górę nadal mają srebrną.
Czy tak ma być (sezonowo), czy one czegoś mają za mało albo za dużo ?
Czytałem tu na forum wątek gdzie kilka osób zastanawiało się nad zielenieniem srebrnych świerków, ale konkretnej konkluzji nie znalazłem.
To mój ogród jest dla mnie, a nie ja dla mojego ogrodu
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Świerki Hoopsii zielenieją u dołu

Post »

vitoldo fachowiec ja tu nie jestem (np Mirek albo Janusz powinni pomóc)również to zauwazyłem.Co do moich przemyslań na ten temat(mnie to też zastanawiało)jest to sezonowe a wynikać moze z braku dostatecznie ilości słońca,pogody jaka panuje jesienią i zimą.Hoopsi pięknie się wysrebrza(no i jego inni bracia)w pełni lata.Jak juz wspomniałeś o tym świerku ja to sie zastanawiałem nad zamieraniem w środku jego galezi,doszliśmy ze znajomym do rozwiazanie,że to od nadmiaru wody w tym roku.Świerk kłujący jeden z najładniejszych ale w moim przypadku najbardziej pracochłonny ........ale jak sie lubi:)
Awatar użytkownika
vitoldo
500p
500p

Post »

Fallenangelv pisze:Co do moich przemyslań na ten temat(mnie to też zastanawiało)jest to sezonowe a wynikać moze z braku dostatecznie ilości słońca,pogody jaka panuje jesienią i zimą.Hoopsi pięknie się wysrebrza(no i jego inni bracia)w pełni lata.Jak już wspomniałeś o tym świerku ja to sie zastanawiałem nad zamieraniem w środku jego galezi,doszliśmy ze znajomym do rozwiazanie,że to od nadmiaru wody w tym roku.
Jeden z tych świerków miał dosyć mokro tego lata. Naprawdę postał w wodzie i trochę się o niego obawiałem. Drugi miał zdecydowanie lepiej pod tym względem.
Oba wyglądają teraz tak samo. Żadne igły im nie spadły, ale dół zzieleniał :) Żebym tylko wiedział, że wiosną / latem to wróci do normy tobym się teraz nie przejmował.
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Czasami przyczyną jest brak magnezu.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
vitoldo
500p
500p

Post »

No tak, ale z kuracją magnezem można będzie spróbować na wiosnę, bo teraz chyba nie ma to większego sensu ?
ewa74
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 sie 2011, o 18:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

a mój zaczął gubić igły na starszej części gałęzi nowe przyrosty intensywnie srebrzyste i jeszcze (nie wiadomo jak długo) nie łysieją ale ta starsza część nie wygląda najlepiej. Oby nie wyglądał niedługo jak bonsai. Czy to może być od nadmiaru wody? Dodam jeszcze, że stare igiełki jakby się zaróżowiły :shock: . Jak można mu pomóc?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”