Nie moge wytepic odrostow Lilaka
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 13 wrz 2010, o 12:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie moge wytepic odrostow Lilaka
Witam
Kupilismy dom a wraz z nim zaniedbany odrod. najgorsze sa lilaki - nie dosc ,ze maja chore pedy, to pod mini -niczym trawa wystaja tysiace odrostow. Lilaki postaram sie uratowac, maja pewnie kilkadziesiat lat- tak jak dom. Ale te odrosty przyprawiaja mnie o wscieklosc. Dzisiaj z nimi walczylam, wycinalam, ale pewnie odrosna. Czy znalazl ktos skuteczny sposob na nie ?? Czy jeśli popryskalabym te odrosty Rundapem, a potem przykryla czarna wloknina i zasypala kora- czy to cos by dalo ??
Kupilismy dom a wraz z nim zaniedbany odrod. najgorsze sa lilaki - nie dosc ,ze maja chore pedy, to pod mini -niczym trawa wystaja tysiace odrostow. Lilaki postaram sie uratowac, maja pewnie kilkadziesiat lat- tak jak dom. Ale te odrosty przyprawiaja mnie o wscieklosc. Dzisiaj z nimi walczylam, wycinalam, ale pewnie odrosna. Czy znalazl ktos skuteczny sposob na nie ?? Czy jeśli popryskalabym te odrosty Rundapem, a potem przykryla czarna wloknina i zasypala kora- czy to cos by dalo ??
- mosewa
- 100p
- Od: 25 lis 2007, o 17:31
Re: Nie moge wytepic odrostow Lilaka
Z odrostami mojego lilaka juz sie nie bije
- po prostu kosze je razem z trawą 

Ewa
Tak jak ja :P
"Tak jak kwiat potrzebuje słońca, by stać się kwiatem, tak człowiek potrzebuje miłości by stać się człowiekiem"
- Steasi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Z tym chyba po prostu trzeba się pogodzić, u mnie wyrasta nawet w szczelinach między polbrukiem.
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
Nie traktuj odrostów Roundapem, bo stracisz cały krzew. Mó lilak rósł sobie grzecznie dopóty, dopóki nie zaczęłam go formować. Teraz ciągle wypuszcza odrosty. Kosić ich nie mogę - bez rośnie na skraju rabaty bylinowej z hostami i bergenią. Odkrawam ie pod ziemią nożem - jeśli w często je maltretuję to nie są twarde i można je przyrywać.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
-
- 0p - Nowonarodzony
Dzisiaj wycinalam pol dnia odrosty i konca nie widac. Ale dam rade. Szkoda tylko ,ze nikt nie wie nic na temat potraktowania miejsc na okolo krzaka czarna wloknona i kora. Ale robic to będę dopiero wiosna, wiec mam nadzieje, ze do tego czasu ktos mi cos poradzi 

- Steasi
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Nie wiem czy włóknina zda tu rezultat- zielsko się sieję i nie ma za dużego zapasu energii a to wyrasta z korzenia i będzie bardzo uparcie dążyło na powierzchnie.Moje jak wspominałam wyłażą miedzy polbrukiem
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
To jest silny krzew i z włókniną sobie poradzi. Jeśli jej nie przebije, to wypuści dalej od starego krzaka, tam, gdzie już nie będzie włókniny.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
-
- 0p - Nowonarodzony
Dwa z nich - te rosnace obok domu scielam po ziemi. Probowalismy je wykopac, ale one maja chyba ze sto lat i korzenie takie, ze koparki trzeba by uzyc. W tym wlasnie miejscu zrobimy taras drewniany, a ze dzialka jest ze spadkiem - wiec taras zakryje te korzenie. A te odrosty co beda wychodzic dalej bedziemy po prostu kosic regularnie. Ale pozostal problem pieciu innych lilakow. Ta na wiosne sprobuje zastosowac czarna plachte, ale tak plastikowa, gruba. Obsypie to kora i zobaczymy. Jak zaczna sie wydostawac za te plachte-to bedziemy kosic. Czas pokaze .
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
A ja się cieszę że mi się tak łądnie rozkrzewiają ... 

- Agrokasia
- 200p
- Od: 14 kwie 2010, o 15:07
Z mojego doświadczenia wynika, że wystarczy pozbyć się głównego pnia i powyciągać z ziemi główne korzenie, które były połączone z pniem.
Ja osobiście wykopałam przeszło 40 letniego lilaka. Zajęło mi to całą zimę - zrobiłam dziury w pniu, do których sypałam saletrę lub lałam wodę w czasie mrozów. Wiosną udało się wykopać spróchniały pień.
Dziś rośnie trawa i nie ma odrostów!
Ja osobiście wykopałam przeszło 40 letniego lilaka. Zajęło mi to całą zimę - zrobiłam dziury w pniu, do których sypałam saletrę lub lałam wodę w czasie mrozów. Wiosną udało się wykopać spróchniały pień.
Dziś rośnie trawa i nie ma odrostów!
Czym skutecznie usunąć odrosty wokół bzu?
Witam!
Pytanie jak w temacie: Czym skutecznie usunąć odrosty wokół bzu?
Mam na działce kilka drzew (mają już ponad 20 lat) bzu.
Niestety corocznie wokół pnia pojawia się mnóstwo odrostów...

Czy ktoś może wie; czym skutecznie usunąć te odrosty, albo zapobiec ich pojawianiu się.
Coroczne klęczenie i wycinanie sekatorem tylu pędów nie należy do przyjemności...
Pozdrawiam i cierpliwie czekam na pomoc.
Pytanie jak w temacie: Czym skutecznie usunąć odrosty wokół bzu?
Mam na działce kilka drzew (mają już ponad 20 lat) bzu.
Niestety corocznie wokół pnia pojawia się mnóstwo odrostów...

Czy ktoś może wie; czym skutecznie usunąć te odrosty, albo zapobiec ich pojawianiu się.
Coroczne klęczenie i wycinanie sekatorem tylu pędów nie należy do przyjemności...
Pozdrawiam i cierpliwie czekam na pomoc.
- grzesiek_z
- 200p
- Od: 13 paź 2008, o 12:19
- Kontakt:
Re: Czym skutecznie usunąć odrosty wokół bzu?
to wszystko są odrosty rośliny, tak więc sekator w garść...
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
Na wiosnę, póki są młode i zielone, dają się dobrze wyrwać ręcznie i chyba "wystraszone" więcej nie wypuszczają, aż byłam zdziwiona.
Waleria
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Albo wiosenna kosiarka, nawet jeśli puszczą się kolejne, to póki mają po 15 cm łatwo się je kosi razem z trawą 

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."