
Nie znoszę parzenia rąk wrzącymi słoikami, wyślizgiwania się mokrego szkła na podłogę, tego całego pryskania, brudzenia i w ogóle wszystkiego, co nazywa się pasteryzacją.
Może więc znacie i podzielicie się takimi przepisami, które nie wymagają gotowania słoików w garze, a są pyszne i trwałe?
Zacznę od śliwek

Nutella ze śliwek
3 kg śliwek bez pestek
1 kg cukru
2 łyżki esencji waniliowej
1 op. kakao 200 - 250g
Śliwki przekręcić przez maszynkę i smażyć powoli 2 godziny razem z cukrem. Mieszać czasem.
Dodać esencję waniliową i kakao, dobrze wymieszać.
Smażyć jeszcze kilka minut od zagotowania i przekładać gorące do wyparzonych słoików. Zakręcać i przekładać słoiki do góry dnem (na ściereczce). Ostudzone schować, bo szybko wyparowują

Śliwki w occie 1
Przygotować 80 dkg śliwek i poucinać ogonki do połowy.
Zagotować 30 dkg. cukru, ćwierć litra octu 10% i ćwierć litra dobrego białego lub czerwonego wina.Zagotować.
Śliwki ułożyć w naczynku i zalać zagotowanym octem. Odstawić do jutra.
Na drugi dzień zlać ocet i zagotować. Powtórnie zalać śliwki.
Powtarzać tę czynność przez 3-4 dni.
Ostatniego dnia zlewamy ocet, dodajemy kilka gożdzików, kawałek cynamonu i trochę cytrynowej skórki.
Do gotującego się octu wkładamy śliwki, niech się parę razy przewrócą /bardzo krótko/ żeby nie popękały.
Ostudzić i przełożyć do słoików.
(przepis nie mój, nie wiem czyj, ale sprawdziłam, jest świetny)
Śliwki w occie bez pestek
1 kg śliwek bez pestek /węgierki/
0,5 kg cukru
zalewa:
1 szklanka octu 10%
1 szklanka wody
goździki
Składniki zalewy zagotować, gorącą zalać śliwki i pozostawić na noc. Następnie odlać ocet, śliwki układać w słoikach, przesypując każdą warstwę cukrem, zamknąć - nie trzeba pasteryzować!
Odlany ze śliwek ocet zlać do butelek - też do wykorzystania w przyszłości w kuchni zamiast octu zwykłego / np.do sałatek, zakwaszenia barszczu czerwonego itp./.
W trakcie przechowywania cukier się rozpuści i wytworzy się swego rodzaju zalewa. Śliwki są jędrne, dość twarde i smaczne.
(przepis nie mój, nie wiem czyj, ale sprawdziłam, jest świetny)