Impregnacja drewna

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Awatar użytkownika
Ania
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 24 sie 2005, o 14:30

Która z farb nie łuszczy się i nie odpada z drewna (płotek)

Post »

Czy mozna liczyć na waszą poradę jaką najlepiej , możę w jakimś supermarkecie (żeby nie szukać kupić farbę do dewna np brązowa, żeby pomalować płotek i nie odpadła za szybko , nie złuszczała się.
Dzikuje za pomoc
Pozdrawiam
Anka
Awatar użytkownika
Eliza
---
Od: 7 wrz 2005, o 14:19

Post »

Najlepiej kupić farbę tylko do drewna. Ja kupuję DREWNOCHRON, duża gama kolorów do wyboru no i oczywiście nie tylko nie odpada z drtewna ale chroni drewno przed grzybem.
Być wolnym to móc nie kłamać
(Albert Camus)
Awatar użytkownika
nemo56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2005, o 15:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Elizo, niestety drewnochron i jemu podobne łuszczą się na drewnie. Najlepszymi metodami są zaprawiania drewna w kąpieli płynów dezynfekujących i zabezpieczających.Ale to koszt.
Ja osobiście od wielu lat maluję drewniane elementy zewnętrzne (nie tylko płotki) przepracowanym olejem silnikowym. Efekt murowany. W pierwszym roku trochę brudzi (najlepiej nie dotykać) ale później - po roku - już minimalnie. Pomalowane mam tak prawie wszystko i mam spokój na długie lata. Ekologia jakoś też nie szwankuje.
Ale oczywiście to jest moja metoda. Czy ją polecam? Jeśli czyniona z rozwagą - tak.
W każdym razie robala w moim drewnie nie uświadczysz.
Jakub . . . . .
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Eliza pisze:Najlepiej kupić farbę tylko do drewna. Ja kupuję DREWNOCHRON, duża gama kolorów do wyboru no i oczywiście nie tylko nie odpada z drtewna ale chroni drewno przed grzybem.
I to przez kilka dobrych lat. Ja mam tym pomalowaną altanę. Piszą o tym na: http://www.budownictwo.radom.pl/shop/ww ... ochron.htm http://www.drewnochron.pl/marka.php
nemo56 pisze:Elizo, niestety drewnochron i jemu podobne łuszczą się na drewnie...
Ja tego nie potwierdzam. A altanę malowałem 4 lata temu. Wszystko jest ok.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Ania
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 24 sie 2005, o 14:30

Post »

Bardzo Wam dziękuję.
Pozdrawiam
Anka
Awatar użytkownika
nemo56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Erazm pisze:
Eliza pisze:Najlepiej kupić farbę tylko do drewna. Ja kupuję DREWNOCHRON, duża gama kolorów do wyboru no i oczywiście nie tylko nie odpada z drtewna ale chroni drewno przed grzybem.
I to przez kilka dobrych lat. Ja mam tym pomalowaną altanę. Piszą o tym na: http://www.budownictwo.radom.pl/shop/ww ... ochron.htm http://www.drewnochron.pl/marka.php
nemo56 pisze:Elizo, niestety drewnochron i jemu podobne łuszczą się na drewnie...
Ja tego nie potwierdzam. A altanę malowałem 4 lata temu. Wszystko jest ok.
Oglądam na moim ogrodzie pergole na działkach i trejaże pomalowane drewnochronem czy altaneksem, z daleka widać łuszczenie się farby.
Ponadto moje belki w dachu altany pomalowane drewnochronem są smakowitym kąskliem dla os i szerszeni.
Gdy posmarowałem olejem mam spokój.
Jakub . . . . .
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2006, o 14:36

Post »

Przepalony olej... Stosujesz metody mojego tatusia :lol: . Skuteczne, ale ja raczej nie skorzystam z powodów estetycznych. Prawdę mówiąc myślałam o drewnochronie, a teraz już nie wiem komu wierzyć...
Awatar użytkownika
nemo56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Aska pisze:Przepalony olej... Stosujesz metody mojego tatusia :lol: . Skuteczne, ale ja raczej nie skorzystam z powodów estetycznych. Prawdę mówiąc myślałam o drewnochronie, a teraz już nie wiem komu wierzyć...
Sama decydujesz. A my tu piszemy swoje doświadczenia.
Jakub . . . . .
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aska pisze:...Prawdę mówiąc myślałam o drewnochronie, a teraz już nie wiem komu wierzyć...
I tym maluj. Trzeba dać 2-3 warstwy. :wink:
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
wronek89
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 mar 2006, o 13:40

Post »

Nie widziałem zeby drewnochron się łuszczył. Mam pomalowaną między innymi altanke, ale tam mam na drewnochronie jeszcze lakier, no i on sie łuszczy :p
Drewnochron u mnie sie nie łuszczy ;)
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Drewnochron "wnika" w drzewo do 0,5 cm, więc jak może się łuszczyć? ;:113
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Erazm pisze:
Aska pisze:...Prawdę mówiąc myślałam o drewnochronie, a teraz już nie wiem komu wierzyć...
I tym maluj. Trzeba dać 2-3 warstwy. :wink:
Dzięki. Uspokoiłam się. Teraz na rynku tyle różnych zachwalanych nowości, że laik może się pogubić. A malowanie czeka z pewnością, jak dobrze pójdzie to już pod koniec lata -jak odetchnę finansowo...
Awatar użytkownika
nemo56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

może być drewnochron.
Jednak pomalowanie 2 - 3 krotnie "czegoś tam" drewnochronem jest bardzo kosztowne. (o ile chce się to zrobić uczciwie).
Ja tylko podpowiadam co można zrobić, żeby było taniej.
Jakub . . . . .
Gryzoń
50p
50p
Od: 18 kwie 2006, o 17:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jest jeszcze taka irma jak "Altax" (produkuje takie farby jak znane wszystkim drewnochrony ale jest podobno bardziej wydajna i tańsza ta firma).
Jeszcze jej nie używałem (mam zamiar) ale mój wujek jest stolarzem (dosyć używa takich farb) i mówił, że jest dobra.
Dokładnie chodzi mi o tą farbę: (altaxin)
http://www.altax.pl/strony/2/i/17.php
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Byłam rano w stolarni w której mają nam robić latem pomieszczenie gospodarcze. Szef obiecał odsprzedać takie coś, czym oni konserwują drewno. Taniej, wydajniej i podobno skuteczniej niż drewnochronem. Nazwy dzisiaj nie podam, zapisał ją mąż, ale obiecuję napisać jak dopadnę kartkę. Może ktoś jeszcze skorzysta. Ale dzięki za rady!
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”