Jest to pierwszy post na tym forum i od razu chciałbym sie pochwalić moim oczkiem i roslinami rosnącymi wokół niego.

Bardzo ładne. Duża różnorodność roślin na małej przstrzeni, ładnie zamaskowane brzegi kamieniami, a kamienie roślinami i to najbardziej mi się podoba. Okazuje się, że można tak zrobić, aby kamienie nie dominowały nad brzegiem.barakuda pisze:To tylko tak wyglada oczko mam tylko aby mieć rośliny typu bagiennego lubiące wilgoć .
Bardzo lubię turzyce a one lubią wilgoć.
Tak naprawdę oczko powstało na szarym końcu
Skrętnice zostały zastosowane do wytłumienia szumu wody ,poza tym jest tam dosyć dużo cienia a one świetnie tam dają sobie radę .Poza tym to ulubione miejsce żab.Paweł pisze:
Mam tylko jedno pytanie czy Skrętnice (Spyrogyra sp.), bo jest ich stosunkowo dużo, szczególnie widoczne na wodospadzie, hodujesz specjalnie, czy może to nie proszeni goście ?
Wodę można wytłumić za pomocą dławika na przewodzie doprowadzającym wodę na wodospad.barakuda pisze:Skrętnice zostały zastosowane do wytłumienia szumu wody ,poza tym jest tam dosyć dużo cienia a one świetnie tam dają sobie radę .Poza tym to ulubione miejsce żab.
Woda na kaskadę doprowadzona jest bezpośrednio z filtra ciśnieniowego więc regulować bym tego nie chciał a co do roslin wchodzących w wodę to tak musi być wedlug mnie to naturalne. Nie chcę wyrażnej granicy między strefami .Najlepiej jak to reguluje się samo ,wiadomo niekiedy istnieje potrzeba ingerencjiPaweł Woynowski pisze: Wodę można wytłumić za pomocą dławika na przewodzie doprowadzającym wodę na wodospad.
Rozumiem, że Ci nie przeszkadzają i te w oczku również, te porastające i zagłuszające rośliny podwodne ?
Bardzo mi się podoba Twoje podejście do oczka, do roślin i nie ingerujesz np. chemią na glony, w ten mały biotop, wiedząc że tak duża ilość roślin poradzi sobie z oczyszczaniem wody.barakuda pisze:Najlepiej jak to reguluje się samo ,wiadomo niekiedy istnieje potrzeba ingerencji