Co na bardzo słoneczna rabatę

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Awatar użytkownika
edi13
1000p
1000p
Od: 14 maja 2007, o 13:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Co na bardzo słoneczna rabatę

Post »

Witajcie
Nie wiem, czy w dobrym miejscu zakładam temat, ale najwyżej proszę Administratora o przeniesienie w odpowiednie miejsce.
Za dwa tyg. będzie skończona elewacja w końcu mogę założyć rabatę. Przekopałam forum i im bardzie się zagłębiam tym bardziej mam mętlik. Bardzo proszę może ktoś mi podpowie co posadzić by cieszyło oko. Rabata bardzo nasłoneczniona , wręcz latem patelnia zdjęcie poniżej . Myslałam o hortensji anabelle przy zakolu tarasu tam jest trochę cienia i o różach , ale czy tam dadzą radę ? Wszelkie sugestie wskazane i z góry bardzo dziękuję ;:180
Obrazek
Pozdrawiam Serdecznie i zapraszam do mnie
Edyta
No to jestem ogrodnikiem
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Re: Co na bardzo słoneczna rabatę

Post »

Wiem z całą pewnością z mojego smutnego doświadczenia,że NIE można w takim miejscu sadzić prymulek, czyli pierwiosnków.
Waleria
Awatar użytkownika
edi13
1000p
1000p

Post »

No właśnie doświadczenie!!! na razie posadziłam roczne roślinki ich mi nie jest tak szkoda jak nie przetrzymają , ale na stałe chciałabym roślinki , które dodadzą uroku no i nie boja się słońca. Miejsce jest osłonięte więc przeciągów nie ma.
Edyta
No to jestem ogrodnikiem
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Róże i.........to cały stos. :D
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Trzeba wziąć pod uwagę, ze róże poza okresem kwitnienia są mało dekoracyjne, podatne na choroby. Moim skromnym zdaniem jest wiele piękniejszych i cały rok ozdobnych roślin na tak reprezentacyjne miejsce.
U mnie od strony południowej rosną przepięknie i znoszą suszę czerwone berberysy, juki, niskie świerki, sosna kosodrzewina, pięciorniki o żółtych kwiatach i wrzośce.Również różne trawy ozdobne jak owies wieczniezielony, miskant, czy rozplenica dają radę, ale miskantom trzeba chlapnąć od czasu do czasu kilka konewek wody.To idealne miejsce dla ketmii syryjskiej, lawendy, rozchodnika okazałego, wrzosów i kariopterisa.
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

Wymarzone miejsce na lawendę, jako towarzystwo dla róż.
Waleria
Awatar użytkownika
ellap75
200p
200p
Od: 5 lip 2010, o 13:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie na południowej, suchej i w dodatku wzniesionej rabatce przy domu rosną juki, rudbekie, krwawniki, lawendy, zółte oregano, róże friesia, rozchodniki, miskant, rozplenica, wydmuchrzyca piaskowa a zimą widać 2 małe kosodrzewiny i miniaturiowy świerk :) A ,uwazaj aby nie sadzić czegoś co połamie snieg z dachu np. szczepionych na pniu. Jukom trochę sie dostaje ale przeżywają :) Z iglaków w suszy i słońcu poradzą sobie jeszcze jałowce, sosna bośniacka (jak ją snieg nie połamie :), wszystkie śródziemnomorskie, berberysy, wrzosy. Anabelle krótko jest ładna, ale to kwestia gustu. Moze byc też tam nie za dobrze roślinom kwasolubnym, pewnie w glebie jest wapń po budowei. Wrzosy i hortensje mogą wiec wypaść.
Pozdrawiam
PS Własnie przeczytałam wpis selli7, jak pisałam swój to go nie było :oops: -zostałm oderwana od kompa. Sorry za powtórzenie tego samego :)
Awatar użytkownika
edi13
1000p
1000p

Post »

Serdecznie dziękuje za wszelkie porady
- lawendę mam z drugiej strony tarasu całkie pokaźne poletko
- berberysy i pięciornik żółty i różowy mam z boku domu.
Kochana selli7 i ellap75 a pozostałych wymienionych to nawet nie znam :oops:ale poszperam , zobaczę czy w ogóle takie roślinki u nas są dostępne . Co do spadajacego śniegu święta racja , przy tak ostrej zimie jaką mieliśmy zeszłego roku specjalnie obserwowałam jak spada śnieg i naszczęście leci na ściężkę . Co do róży, przyznam szczerze , że się ich obawiam .Jak obserwuję u znajomych wiecznie coś a to mączniak a to plamistość to znowu gąsienice.

Jeszcze raz dziękuję
Edyta
No to jestem ogrodnikiem
Awatar użytkownika
ellap75
200p
200p
Od: 5 lip 2010, o 13:26

Post »

wiosna
Obrazek
lato
Obrazek Obrazek

Na tej rabacie między roślinami rosną też zioła kuchenne - szałwia, bazylia, oregano. A może róże okrywowe? Są bezobsługowe.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Ale są też róże piękne i zdrowe, choćby gęstokolczasta :) Na ścianie jakiś powojnik może? A między oknami na rabacie dereń jadalny, zdrowy jak byk, uwielbia mieć prawie sucho i ciepło, dobrze mu z odczynem zasadowym w nogach, kształtny, ozdobny i pożyteczny z owoców. Ostatecznie może być perukowiec :)

Z iglakami trzeba uważać, bo wystarczy przekonujący sprzedawca i nasza nieuwaga (żeby nie powiedzieć "niewiedza" :lol: ) i już zamiast mikrusa rośnie nam pod oknem sosna dobra na maszt żaglowca, albo świerk sięgający ponad dach :roll: Z kolei płożące wyglądają jak przed biurowcem, a nie przy domu mieszkalnym, tak bezosobowo, bezobsługowo i zimno.

Może zerknij przy okazji tu:
- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=33&t=13409
- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=7&t=37142
- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=41&t=26339
- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=7&t=22332
- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=32&t=14131
- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=33&t=23331
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Nie wiem jak gęstokolczasta, ale każda inna róża to koszmar - patelnia i mało przewiewne miejsce to przędziorek tak straszny, że nie można zapanować. Poza tym każda róża choruje, jedna mniej inna bardziej więc pryskasz.. i ciągle upaćkane okna - to moje doświadczenia dot. róż w takim miejscu. Wywaliłam bo już mi się nie chciało walczyć.
Próbowałam różności. To co mogę polecić na 100% to cis, ale rośnie wolno, więc może warto wydać trochę więcej pieniędzy na większy egzemplarz - można pięknie kształtować. Mam 6-rok jest ok. Na drugim miejscu to wolnorosnące jałowce. Posadziłam dwa z tych niskich i szerokorosnących "opierając" gałęzie o ścianę. Na razie są u mnie 2-rok, upały zniosły rewelacyjnie, rosną bardzo dobrze, ale to krótki czas, żeby ocenić. I w zasadzie nic mi się w tym miejscu nie udaje, a chciałabym takie bardziej reprezentacyjne. Rośliny jakoś rosły, ale w drugiej połowie lata widok był tak nędzny, że dojrzewałam do kolejnych prób.

Sama chętnie posłucham dobrych rad, ale ja raczej pójdę w kierunku zimozielonych. Mam też murek i trochę dalej od ściany posadzę jakąś hortensję paniculata żeby się przewieszała i zobaczę czy wytrzyma.
Awatar użytkownika
edi13
1000p
1000p

Post »

Moniko , no to mnie wyleczyłaś z róż ;:14 . Byłam dziś w ogrodniczym i powiem ,że nic ciekawego nie ma .Zastanawiam się nad Kielichowcem wonny pomiedzy oknami , może by dał radę ,w około posadzę coś małego płożącego, w rogu dam anabelle pod tarasem ( bo mam i gdzieś musze ją wcisnąć ) . Wyściołkuje korą a jeszcze może tulipany posadzę w grupkach . ;:3
Nie wiem czy dobrze kombinuje ??
Edyta
No to jestem ogrodnikiem
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Bardzo dobrze :)
A może zmieści się też ostrokrzew?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Kielichowiec jest zbyt mało dekoracyjnym krzewem na takie miejsce, raczej dla 'koneserów ogrodowych'.Cieple i osłonięte miejsce jest idealne dla ketmii syryjskiej.Dobrze by się prezentował też czarny bez o ciemnych, koronkowych listkach' Black Lace' Eva' i niski lilak 'Palibin', ale nie wiem czy tam nie za sucho, bo wolą wilgotniejsze miejsca.
Awatar użytkownika
edi13
1000p
1000p

Post »

A może piwonia drzewiasta ??? Kwiaty ma dekoracyjne ...? Już sama nie wiem
Edyta
No to jestem ogrodnikiem