Co dolega mojej róży ??
Co dolega mojej róży ??
Dostałam ją rok temu,pięknie kwitła,przesadziłam od razu do ziemi uniwersalnej i przez jakiś czas nie było problemu.Po jakimś czasie,mniej więcej od zimy zaczęła marnieć-na pewno miała mączniaka i przędziorka.Pyliła białym pyłkiem i była opleciona pajęczynką.Pryskałam topsinem,liście które opadały za każdym razem odrastały.Potem pryskałam owadum i na koniec actellic 500 EC.A teraz liście zachowują się tak jakby nie była podlewana.Stoi w słonecznym miejscu na balkonie w ziemi kompostowej,słońce ma przez pół dnia,potem cień i liście jej tak brązowieją-pewnie za trochę znów odrosną nowe bo tak jest od kilku mies.Co to?? 

- Majorek
- 500p
- Od: 9 lis 2009, o 21:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Co dolega mojej róży??
A jak często ją podlewasz, bo ziemia w doniczce wygląda (przynajmniej na zdjęciu) na wysuszoną.
Życzę miłego dnia
Tomek.
Tomek.
Co dzień dosyć obficie,a jak mi się zapomniało to co kilka dni.Teraz wsadziłam ją do ogrodu i...ale zaskoczona byłam,ona miała całkiem suchą ziemię,normalnie Sahara! Jakieś 5 cm ziemi od góry było mokre,bo ja ją dosyć obficie podlewałam a dalej pustynia
: Nie wiem jak to się stało...Może ulewne deszcze jej tak tą ziemię ubiły,że woda dalej nie przechodziła,ja nie wiem....W dodatku doniczka była bez odpływu..Znów dałam ciała,ale teraz się już przyłożę..
teraz podlana w lekko nasłonecznionym miejscu.Może odbije,bo widziałam,że ma tam młode listki.

- Majorek
- 500p
- Od: 9 lis 2009, o 21:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
No jak dla mnie to cała ta ziemia w doniczce jest do odstrzału.
Może źle przesadziłaś różę, za mocno ubiłaś podłoże. Nie wiem co może być powodem tego, że ziemia Ci skamieniała.
Przyczynę usychania liści i złej kondycji rośliny już odkryłaś, teraz trzeba zadziałać, aby to zmienić.
Przesadź różyczkę, starą skorupę dokładnie wytrzep (aby zostało jej możliwie jak najmniej).
Podczas przesadzania, nie ubijaj tak podłoża, podlej roślinę 3-4 dni po przesadzeniu.
Może źle przesadziłaś różę, za mocno ubiłaś podłoże. Nie wiem co może być powodem tego, że ziemia Ci skamieniała.
Przyczynę usychania liści i złej kondycji rośliny już odkryłaś, teraz trzeba zadziałać, aby to zmienić.
Przesadź różyczkę, starą skorupę dokładnie wytrzep (aby zostało jej możliwie jak najmniej).
Podczas przesadzania, nie ubijaj tak podłoża, podlej roślinę 3-4 dni po przesadzeniu.
Życzę miłego dnia
Tomek.
Tomek.
No już przesadziłam,podlałam trochę bo naprawdę sucho miała biedna
Może jej nic nie będzie..