Warzywa do uprawy na parapecie?

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
nowy
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 lip 2010, o 13:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Warzywa do uprawy na parapecie?

Post »

Chciałbym wyhodować w warunkach domowych tj w doniczce na parapecie, paprykę o nazwie Capsicium annuum. Chodzi mi o to żeby ją zasadzić np. wrześniu-październiku a owoce zebrać po kilku miesiącach. Czy macie jakieś doświadczenia z czym podobnym, jeśli chodzi np o sztuczne zapylanie, odpowiednie warunki itp.

Będę wdzięczny jeśli macie inne propozycje hodowli warzyw w domowych warzyw w okresie jesienno-wiosennym.
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Re: Jakie warzywa do chodowania na parpacie?

Post »

Hodowania to na początek :wink: Capsicum annuum to po prostu papryka roczna, myślę że jesienna i zimowa pora by hodować paprykę jak i inne warzywa to zły pomysł, jest za mało światła.
Dorcinda
500p
500p
Od: 4 maja 2009, o 14:51

Re: Jakie warzywa do chodowania na parpacie?

Post »

Z młodą papryką w tym czasie mogą być problemy związane z niedoborem światła zresztą nie mówię na pewno, bo nie próbowałam. Z powodzeniem natomiast przezimowałam papryczkę ostrą (wyhodowaną z nasion papryki z marketu), która rosła w gruncie i pod koniec września była jeszcze pełna wigoru. Wykopałam wsadziłam do wiaderka i całą zimę oraz następne lato cieszyłam się owocami - latem rosła na balkonie. Dokładnie wyglądało to tak, że owoce były gdzieś do grudnia, potem zrzuciła liście i wypuściła nowe, następnie zakwitła i od lutego już miałam pierwsze papryczki. Żeby nie było zbyt różowo: do kuchni powędrowały 2 krzaczki - jeden padł około grudnia. Następnego roku próbowałam z papryką słodką, rosła owszem ale była słabowita i na wiosną zżarły ją przedziorki.
Dorota
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”