http://img121.imageshack.us/i/20100613823.jpg/
na moim świerku białobok prawie wszystkie igły zeszłoroczne zbrązowiały, a kilka pędów tegorocznych zwiędło. Świerk stał w kącie tarasu, gdzie nie było ruchu powietrza. Podlewałem Substralem grzybobójczym dla iglaków, spryskałem topsinem, a dzisiaj go przesadziłem do nowej doniczki. Co mogę jezcze zrobić aby go uratować. Z góry dziękuje za rady co mogę jeszcze zrobić.
To jeszcze maluch !, pewnie nie wiesz co jest przyczyną ? ja też tego nie wiem dlatego proponuje abyś 2 - 3 razy dziennie pryskał go pod ciśnieniem czystą wodą. W taki sposób uratowałem 150 cm Świerka Conica którego najprawdopodobniej zaatakował przędziorek który nie lubi takiego pryskania czystą woda i po ok 3 tygodniach ustąpił .
Nie chcę się mądrzyć, ale moim zdaniem gdyby to był przędziorek, to zaatakowałby także świeże przyrosty. To, że niektóre z nich zwiędły może mieć zupełnie inną przyczynę niż gubienie zeszłorocznych igieł - a mianowicie dość powszechnego w tym roku grzyba. Może gubienie tych starych igieł to sprawa czysto fizjologiczna - za mało/za dużo wody, słońca itp.??