Białobok potrzebuje pomocy

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
andy50
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 sie 2009, o 15:38

Białobok potrzebuje pomocy

Post »

http://img121.imageshack.us/i/20100613823.jpg/
na moim świerku białobok prawie wszystkie igły zeszłoroczne zbrązowiały, a kilka pędów tegorocznych zwiędło. :( Świerk stał w kącie tarasu, gdzie nie było ruchu powietrza. Podlewałem Substralem grzybobójczym dla iglaków, spryskałem topsinem, a dzisiaj go przesadziłem do nowej doniczki. Co mogę jezcze zrobić aby go uratować. Z góry dziękuje za rady co mogę jeszcze zrobić. :oops:
thuja_
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 lip 2010, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Białobok potrzebuje pomocy

Post »

To jeszcze maluch !, pewnie nie wiesz co jest przyczyną ? ja też tego nie wiem dlatego proponuje abyś 2 - 3 razy dziennie pryskał go pod ciśnieniem czystą wodą. W taki sposób uratowałem 150 cm Świerka Conica którego najprawdopodobniej zaatakował przędziorek który nie lubi takiego pryskania czystą woda i po ok 3 tygodniach ustąpił .

Życzę powodzenia !
Awatar użytkownika
gruuubas
200p
200p
Od: 21 maja 2010, o 20:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Białobok potrzebuje pomocy

Post »

Nie chcę się mądrzyć, ale moim zdaniem gdyby to był przędziorek, to zaatakowałby także świeże przyrosty. To, że niektóre z nich zwiędły może mieć zupełnie inną przyczynę niż gubienie zeszłorocznych igieł - a mianowicie dość powszechnego w tym roku grzyba. Może gubienie tych starych igieł to sprawa czysto fizjologiczna - za mało/za dużo wody, słońca itp.??
gruubas
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”