żółte berberysy
żółte berberysy
Czy prawdą jest że berberysy o żółtej barwie nie mogą rosnąć w pełnym słońcu ( pełnym? - jeżeli jest ono do 17 to za długo dla nich ? ) i że muszą mieć żyzną glebę ( zawsze słyszałam że berberysy są mało wymagające)
duduś
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: żółte berberysy
Duduś istnieje ryzyko ,że przy silnym słońcu liście ulegają poparzeniu.
Co do słońca to według mnie berberysy są bardzo światłolubne i im więcej światłą dostają tym intensywniej się wybarwiają.Nie mają dużych wymagań glebowych i mogą rosnąc w słabej glebie ale jeśli jest bardzo słaba jak u mnie to niezbyt dobrze będą rosły. Mam kilka berberysów a ziemię mam bardzo piaszczystą i jałową.Pod berberysy wykopywałem okrąg o średnicy 1m i głębokości 0,3m i wypełniałem go przeciętną glebą co najwyżej średniej klasy. Rosną bardzo ładnie
.

a dlaczego ten okrąg robiłeś taki szeroki a raczej nie głęboki ( czyżby berberysy rosły jak magnolie - płytko się korzeniły ?)
duduś
Pod niektóre dawałem trochę mniej tzn robiłem okrąg około 80cm i też bardzo ładnie rosną. Bardzo płytko się korzenią i mają słabo rozbudowany system korzeniowy(bardzo drobne korzonki) i nie potrzebują jakiś specjalnie zasobnych gleb.30 cm warstwa w zupełności im wystarczy.
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Berberysy żółtolistne przypalają się niestety na mocnym słońcu, ale przypalają się mniej jeśli rosną w ziemi stale lekko wilgotnej.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie lubią też zwięzłych, gliniastych gleb.
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
I zapewne słabo się wybarwiają na gliniastych glebach(zresztą pewnie jak większość roślin o kolorowych liściach?)selli7 pisze:Nie lubią też zwięzłych, gliniastych gleb.
- Georginia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
Duduś.
Wyczytałam tak:Berberys"Aurea"o liściach jaskrawożółtych,najefektowniej wybarwia się w półcieniu,w pełnym słońcu liście ulegają poparzeniu.Udaje się na każdej glebie.Wys 1-1.2m.
Berberys "Bonanza Gold" lepiej toleruje stanowisko w pełnym słońcu.Preferuje gleby całkiem kwaśne do umiarkowanie alkalicznych,wytrzymuje okresową suszę. Wys 0,40 m.
Berberys "Maria"wiosną liście złotożółte z karminowym obrzeżem jesienią przebarwiające się na pomarańczowo.Dla pełnego przebarwienia wymaga stanowiska słonecznego.Preferuje gleby żyzne.Wys.1.2-1.5m.
Berberys "Powwow" wiosną liście cytrynowożółte,później zielone z kremowymi plamkami.Odmiana mało wymagająca.Wys.1-1.5m.
Taki znalazłam wybór berberysów o żółtych liściach.Cieszę się jak pomogłam.Pozdrawiam.Alicja.

Berberys "Bonanza Gold" lepiej toleruje stanowisko w pełnym słońcu.Preferuje gleby całkiem kwaśne do umiarkowanie alkalicznych,wytrzymuje okresową suszę. Wys 0,40 m.
Berberys "Maria"wiosną liście złotożółte z karminowym obrzeżem jesienią przebarwiające się na pomarańczowo.Dla pełnego przebarwienia wymaga stanowiska słonecznego.Preferuje gleby żyzne.Wys.1.2-1.5m.
Berberys "Powwow" wiosną liście cytrynowożółte,później zielone z kremowymi plamkami.Odmiana mało wymagająca.Wys.1-1.5m.
Taki znalazłam wybór berberysów o żółtych liściach.Cieszę się jak pomogłam.Pozdrawiam.Alicja.
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Zapraszam do bazy berberysów. Będzie ona nadal uzupełniana.
A 'Powwow' nie jest żółtym berberysem. To kolumnowa zielona odmiana o nakrapianych liściach
A 'Powwow' nie jest żółtym berberysem. To kolumnowa zielona odmiana o nakrapianych liściach

- Georginia
Całkowicie się zgadza i tak napisałam ,tylko wiosną ma żółte liście,potem zielone w jasne plamki.Może go uznamy za częściowo żółty
Alicja.

- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Alicjo - wiem, że tak napisałaś
Chodziło mi bardziej o to, aby nie robić forumowiczom nadziei na istnienie kolejnego żółtego berberysu
Tak naprawdę to młode rozwijające się listki są żółte przez jakieś 2 -3 tygodnie i...koniec Podobnie jak u berberysów czerwonolistnych młode rozwijające się listki są ciemno zielone.

- Georginia
Aniu.Dziękuję za wyjaśnienie.Masz rację.Pozdrawiam.Alicja.
- donata72
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 26 sie 2010, o 07:49
U mnie berberysy rosna 2 rok więc są to młode roślinki posadziłam je na przemian żółty i bordowy ( nie pytajcie mnie o odmiane bo kupowałam od przysłowiowej baby na rynku ) rosną w pełnym słońcu na typowo południowej wystawie ze słabą ziemia przeważnie suchą . Żółte berberysy są troche mniejsze od bordowych ale są pięknie wybarwione naprawde rażąco zółte , tylko jak jest duży upał to wieczorem je podlewam .
Tego lata znacznie podrosły ( chyba przez duże ilości deszczu ) , ale je przycinam systematycznie aby się zagęściły , nawet 4 gałązki z przycięcia wsadziłam w ziemię ( zwykłą na działce tylko że w cieniu ) i się 3 pieknie przyjęły . Dlatego polecam berberysy do uprawy są bardzo dekoracyjne i wprowadzają duzo koloru na działce .
Tego lata znacznie podrosły ( chyba przez duże ilości deszczu ) , ale je przycinam systematycznie aby się zagęściły , nawet 4 gałązki z przycięcia wsadziłam w ziemię ( zwykłą na działce tylko że w cieniu ) i się 3 pieknie przyjęły . Dlatego polecam berberysy do uprawy są bardzo dekoracyjne i wprowadzają duzo koloru na działce .

Pozdrawiam Donata
Mój mały zielony kawałek ziemi
Mój mały zielony kawałek ziemi