[Piotrek T] Co u mnie wyrosło ?

Rozpoznawanie roślin na podstawie zdjęć.
Piotrek T
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2010, o 08:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

[Piotrek T] Co u mnie wyrosło ?

Post »

Kupiłem wiosną nasiona podobno rdestu auberta. Wyrosło cos takiego.
Obrazek
Czy ktoś wie co to jest? Czy mały rdest ma takie liście?Mam krzak rdestu auberta kupiony w tym roku , rośnie ślicznie , ma już 180cm, ale ma inne liście.Wdzięczny będę za identyfikację , pozdrawiam ,Piotr
Pół hektara perzu , w końcu mam stałą pracę :-)
Mój poligon doświadczalny Popieram : http://www.zanimnapiszesz.info/" onclick="window.open(this.href);return false;
x_a-n
---
Od: 15 mar 2010, o 20:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Rdest czy nie rdest ?

Post »

Rdest Auberta to nie jest , ale przypomina bylicę Boże drzewko .
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 30 mar 2010, o 21:01

Post »

Mnie przypomina " kosmos" - taki kwiatek jednoroczny - bardzo go lubię. Rdest na pewno, nie :P
Piotrek T
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to zostałem na naszym największym portalu aukcyjnym przerobiony na szaro . a komentarz jaki piękny wystawiłem , oj. :evil:
Mój poligon doświadczalny Popieram : http://www.zanimnapiszesz.info/" onclick="window.open(this.href);return false;
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

Na koperek wygląda :lol:
NIE KUPUJ zieleniny na all.
Bo będziesz miał o czym pisać :wink:
Janusz 61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 19:22

Post »

Też zgadzam się z Mirkiem że to na koperek wyglada (najlepiej urwać kawałek i powąchać).
Pozdrawiam Janusz
Piotrek T
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Koperek to to nie jest.Wąchałem . Bardziej mi przypomina młode aksamitki , tylko większe i z bardziej powycinanymi listkami.Korzenie ma to dwa razy większe od samej rośliny., białe , cienkie ,bez głównego.Nasiona były drobne , umieszczone w takich jakby torebkach.Pies trącał , zobaczymy co wyrośnie.Nasiona drogie nie były , ale moja nadzieja na siewki rdestu-bezcenna :wink:.Dobrze,że kupiłem krzaczora , przynajmniej wiem jak wygląda na żywo. Inaczej pewnie tkwiłbym w nieświadomości do wiosny.
x_o-a

Post »

:;230 jesteś pewien, że cieszy cię rdest auberta?
Mój mąż bardzo na niego narzeka - rośnie jak głupi. =
Nie mów, że nie ostrzegałam :;230
Piotrek T
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zanim posadziłem , poczytałem co potrafi. I tu na forum i gdzie indziej . Na dzień dzisiejszy obowiązuje wersja , że o taką właśnie roślinę mi chodzi :D . Mam na razie jeden krzak i może to dobrze , że siewki okazały się być czymś innym.NIe rozpędzę się za bardzo i nie będę musiał za 5 lat chodzić z maczetą po placu :wink: Na podstawie tej sztuki zweryfikuję swoje wyobrażene o nim.Ale dzięki za ostrzeżenie olibabko , będę pamiętał. Rdest jednym przeszkadza , innym nie . Pożyjemy , zobaczymy. Są siły , sprzęt i środki na pozbycie się go , gdy sytuacja mnie przerośnie wraz z nim.A wracając do moich siewek. Ciekaw jestem , co z nich będzie. Jedna jest w gruncie , kilka w doniczkach. Najciekawiej będzie , gdy jesienią po pół roku dbania , i pielęgnacji tych roślinek , okaże się .................,że to jakieś chwaścisko , którego mam pełno po obu stronach płotu :;230. Oj początki są trudne . Na razie jestem w ogrodzie jak uczący się chodzić niemowlak. Wstać by się chciało , ale zaraz się na pysk padnie. Myślę ,że na wiosnę przynajmniej z kolan wstanę :wink: . Pozdrawiam , Piotr
Piotrek T
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rozwiązanie zagadki , okazuje się ,że rdest to nie jest .Ale nadal nie wiem co to? Fakt ,że mało istotne . I tak całość na kompost powędrowała.

Obrazek
Oprócz tego wyrosło mi coś takiego. Rozstrzelone toto na dużej powierzchni , chciałbym zrobić z tego taką kępę metr na metr w przyszłym roku. Co to jest i jak do tego podejść ?Nasiona zbierać , czy przesadzić?
Obrazek
Dzięki za dotychczasowe podpowiedzi , wdzięczny będę za rozszyfrowanie tego żółtego.Pozdrawiam ,Piotr.
x_o-a

Post »

:heja , miałam rację, kosmos!! Sympatyczny kwiatuszek jednoroczny, sam się wysiewa, rośnie na byle jakim podłożu. A to drugie to nie wiesiołek? Nie jeste pewna
Piotrek T
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No gratulacje olibabko ;:138 , ale nie podoba mi się . Kosmos nie kosmos , może być nawet cały wszechświat. Już w kompostowniku.A prawdziwy rdeścik idzie do góry , oj idzie.
Awatar użytkownika
babuchna
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 7 maja 2009, o 09:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ten drugi żółty kwiat , to wiesiołek czworokątny , bylina która lubi wędrować w ochoczym tempie na boczki,rozrasta się dosyć szybko i łatwo , więc długo jej w kwadracie raczej nie utrzymasz , jest wytrzymała i łatwa w uprawie!

Bylinka - czyli przesadzaj!
Nie boi się nawet przesadzania w trakcie kwitnięcia , sprawdzałam! ;:224
Piotrek T
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Doroto , przesadzę. A niech sobie bryka na boki , miejsca mam dosyć. Metr to tak orientacyjnie podałem , lubię duże skupiska roślin.Jak ten wiesiołek sobie rośnie tak luźno , to tu , to tam to nie ma tego efektu. Tylko bałagan wprowadza :wink: Poobserwuję go w tym roku ,może jeszcze mu coś dodam . Coś co wcześniej kwitnie , może coś co później.Żeby ta rabatka nie była tylko zielona przez większą część przyszłego sezonu.Pozdrawiam ,Piotr.
Awatar użytkownika
babuchna
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 7 maja 2009, o 09:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piotrze ,. on po zimie dosyć długo aż do momentu przed kwitnięciem jest niziutki , prawie płożący , dopiero potem śmiga w górę ,kwitnie od czerwca do sierpnia , więc kombinacja jakaś byłaby chyba potrzebna, ale jaka to ja już nie pomogę! :roll:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Identyfikacja roślin ogrodowych. FOTO”