Równanie terenu
- gruuubas
- 200p
- Od: 21 maja 2010, o 20:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Równanie terenu
Określenie "pełna dołów, wydm i chwastów" jest bardzo umowne, nie wiadomo też jakiej jakości i parametrów trawnika oczekujesz. Jakie to chwasty - są samosiejki drzew, jakie duże? Jeśli mają ponad 5 lat i nie są to drzewa owocowe, musisz mieć pozwolenie na ich usunięcie.
Każda obróbka gleby doprowadzająca ją do stanu, przy którym będzie się nadawała do wygrabienia śmieci i zwalcowania jest moim zdaniem OK, natomiast czy wystarczy to np. przejechać porządną glebogryzarką, czy trzeba użyć koparki aby wyrównać nierówności leżące poza zasięgiem maszyn rolniczych - tego przecież nie wiemy. Poproś jakiegoś speca, aby to na miejscu ocenił. Koszty wykonania trawnika sięgają kilkunastu zł/m2. Przy 20 arach robi to całkiem sporą kwotę. Nie będzie zatem nic dziwnego w tym, że poprosisz kilka firm o wizytę na działce, wizję lokalną i przedstawienie oferty - przyjadą, przyjadą ;-)
Każda obróbka gleby doprowadzająca ją do stanu, przy którym będzie się nadawała do wygrabienia śmieci i zwalcowania jest moim zdaniem OK, natomiast czy wystarczy to np. przejechać porządną glebogryzarką, czy trzeba użyć koparki aby wyrównać nierówności leżące poza zasięgiem maszyn rolniczych - tego przecież nie wiemy. Poproś jakiegoś speca, aby to na miejscu ocenił. Koszty wykonania trawnika sięgają kilkunastu zł/m2. Przy 20 arach robi to całkiem sporą kwotę. Nie będzie zatem nic dziwnego w tym, że poprosisz kilka firm o wizytę na działce, wizję lokalną i przedstawienie oferty - przyjadą, przyjadą ;-)
gruubas
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
a ja od razu zapytam, dlaczego chcesz mieć działkę równą jak stół
i dlaczego chcesz z mety opryskać
wszystko chemią
chcesz mieć 20 arów trawnika
?

i dlaczego chcesz z mety opryskać

chcesz mieć 20 arów trawnika

Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
jeśli to ma być sad, trzeba doprowadzić ziemię do pewnej kultury, i nie da się tego zrobić, siejąc trawę
czy nie wie tego kolega projektant

czy nie wie tego kolega projektant

- jokaer
- -Moderator Forum-.
polecam jak najbardziej niepozorną broszurkę wydawnictwa Działkowiec 'Działka na każdej glebie' - autor dr Iwona Kacperska
w sam raz dla początkujących ( może gdzieś w antykwariacie, na allegro?)
co do sadów - Pieniążek nie jest zły - mam jego Sadownictwo z 1988 r i na moje potrzeby mi wystarcza
teraz jest bardzo dobry czas, żebyś całość czymś obsiał
skoro chcesz zrównać wszystko, to trzeba zaorać, przelecieć kultywatorem, powybierać co się da, wyrównać
i obsiać czymś, jeszcze może być owies, który bardzo korzystnie wpływa na glebę i w sumie wychodzi najtaniej
i można go siać praktycznie na każdej glebie, można też z jakąś motylkową rośliną w mieszance, wszystko zależy od kasy
i gleby
to na teraz
w sam raz dla początkujących ( może gdzieś w antykwariacie, na allegro?)
co do sadów - Pieniążek nie jest zły - mam jego Sadownictwo z 1988 r i na moje potrzeby mi wystarcza
teraz jest bardzo dobry czas, żebyś całość czymś obsiał
skoro chcesz zrównać wszystko, to trzeba zaorać, przelecieć kultywatorem, powybierać co się da, wyrównać
i obsiać czymś, jeszcze może być owies, który bardzo korzystnie wpływa na glebę i w sumie wychodzi najtaniej
i można go siać praktycznie na każdej glebie, można też z jakąś motylkową rośliną w mieszance, wszystko zależy od kasy

to na teraz

- gemciu83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Kontakt:
Chwilka, jaka firma tę mieszankę traw produkuje (daj info na PW lub tutaj chyba, że nie chcesz reklamować publicznie) - to ważne, bo kasę wyrzucisz w błoto. Domyślam się, że to firma na literkę G....., tak ?jaceksolka pisze:Dziękuję pięknie za rady:).
Masz rację.. trudno jest określić wielkość tych wydm żeby można było coś więcej powiedzieć. Co do trawy to słyszałem że półk kilo starczy na 20m2 i kosztuje 17 zł. To i tak duży koszt... może zamówię trawę z chin to będzie taniej:P.
Duże drzewa są już wycięte ale mam co roku samosiejki osiki. Rośnie jak chwast. Kolega który projektuje ogrody powiedział żeby się z nimi nie bawić i też potraktować randapem.
Jaka gleba na działce ?
Mam rozumieć, że działka jest w pełnym słońcu, tak (dobór odpowiedniej mieszanki trawy) ?
Masz 20 arów to 2000m kw., więc lepiej powiedz jaką trawę chcesz mieć by była na lata, a nie na sezon ! Ja mam łącznie trawnika 40 arów.
Roundup'em daj dawkę 250-300ml na 10L wody i wszystko zginie.
Wyrównanie działki poprzez orkę i bronowanie wystarczy. Możesz też użyć agregatu: z kultywatorem, talerzami i broną aktywną, wówczas masz wszystko zrobione idealnie i wyrównane. gleba jest spulchniona i napowietrzona.
Nie wsiewał bym owsa, ponieważ jeśli się przy zbiorze wykłosi na ziemię będzie odpijał w trawniku.
Roślina motylkowa przyorana wzbogaci glebę w azot, ale też możesz rozsypać mocznik na jesień, który wzbogaci glebę przed sianiem trawy.
Poprawiłem błąd 20arów to 2000m kw.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
Gemciu, owies się sieje po to, aby rekultywować glebę, nie czeka się aż zawiąże nasiona, tylko ścina przed,
dobrze, że napalmem nie potraktowałeś swojej działki
osobiście już nerw mnie bierze
kiedy czytam o kolejnym entuzjaście roundapu
owies w sposób fitosanitarny działa na glebę i jest konkurencyjny wobec chwastów,
( korzenie owsa wydzielają substancje hamujące rozwój patogenów glebowych)
ponadto nie jest zbyt wrażliwy na odczyn gleby i ogólnie jest dość uniwersalny jeśli chodzi o warunki glebowe
dobrze, że napalmem nie potraktowałeś swojej działki

osobiście już nerw mnie bierze

owies w sposób fitosanitarny działa na glebę i jest konkurencyjny wobec chwastów,
( korzenie owsa wydzielają substancje hamujące rozwój patogenów glebowych)
ponadto nie jest zbyt wrażliwy na odczyn gleby i ogólnie jest dość uniwersalny jeśli chodzi o warunki glebowe
- gemciu83
- Kontakt:
Do napalmu nie miałem dostępu i chyba drogi jest ? Zresztą co by na to powiedziała Straż Pożarna 
Dziękuję za podanie mi kilku ciekawych informacji.

Dziękuję za podanie mi kilku ciekawych informacji.
- gemciu83
- Kontakt:
Racja pomyliłem się zera mi brakło tak się zaabsorbowałem pisaniem postu. Przepraszam za błąd

- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Eee, znowu w nowym ogrodzie kolejność jest taka:
- otruć wszystko chemią
- zaorać i uklepać
- zacząć na łysym, spalonym i równym, ale na swoim
A potem zaczyna się wymyślać fale, skalniaki, strumyczki i oczka, rabatki, czy inne alejki z ławką czy poletko z grillem.
To zaraźliwe jest
- otruć wszystko chemią
- zaorać i uklepać
- zacząć na łysym, spalonym i równym, ale na swoim
A potem zaczyna się wymyślać fale, skalniaki, strumyczki i oczka, rabatki, czy inne alejki z ławką czy poletko z grillem.
To zaraźliwe jest

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."