Równanie terenu

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gruuubas
200p
200p
Od: 21 maja 2010, o 20:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Równanie terenu

Post »

Określenie "pełna dołów, wydm i chwastów" jest bardzo umowne, nie wiadomo też jakiej jakości i parametrów trawnika oczekujesz. Jakie to chwasty - są samosiejki drzew, jakie duże? Jeśli mają ponad 5 lat i nie są to drzewa owocowe, musisz mieć pozwolenie na ich usunięcie.

Każda obróbka gleby doprowadzająca ją do stanu, przy którym będzie się nadawała do wygrabienia śmieci i zwalcowania jest moim zdaniem OK, natomiast czy wystarczy to np. przejechać porządną glebogryzarką, czy trzeba użyć koparki aby wyrównać nierówności leżące poza zasięgiem maszyn rolniczych - tego przecież nie wiemy. Poproś jakiegoś speca, aby to na miejscu ocenił. Koszty wykonania trawnika sięgają kilkunastu zł/m2. Przy 20 arach robi to całkiem sporą kwotę. Nie będzie zatem nic dziwnego w tym, że poprosisz kilka firm o wizytę na działce, wizję lokalną i przedstawienie oferty - przyjadą, przyjadą ;-)
gruubas
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

a ja od razu zapytam, dlaczego chcesz mieć działkę równą jak stół :roll: :?:
i dlaczego chcesz z mety opryskać :shock: wszystko chemią

chcesz mieć 20 arów trawnika :shock: ?
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

jeśli to ma być sad, trzeba doprowadzić ziemię do pewnej kultury, i nie da się tego zrobić, siejąc trawę :wink:

czy nie wie tego kolega projektant :?:
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

polecam jak najbardziej niepozorną broszurkę wydawnictwa Działkowiec 'Działka na każdej glebie' - autor dr Iwona Kacperska
w sam raz dla początkujących ( może gdzieś w antykwariacie, na allegro?)

co do sadów - Pieniążek nie jest zły - mam jego Sadownictwo z 1988 r i na moje potrzeby mi wystarcza

teraz jest bardzo dobry czas, żebyś całość czymś obsiał

skoro chcesz zrównać wszystko, to trzeba zaorać, przelecieć kultywatorem, powybierać co się da, wyrównać
i obsiać czymś, jeszcze może być owies, który bardzo korzystnie wpływa na glebę i w sumie wychodzi najtaniej
i można go siać praktycznie na każdej glebie, można też z jakąś motylkową rośliną w mieszance, wszystko zależy od kasy :) i gleby

to na teraz :wink:
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2008, o 09:44
Kontakt:

Post »

jaceksolka pisze:Dziękuję pięknie za rady:).

Masz rację.. trudno jest określić wielkość tych wydm żeby można było coś więcej powiedzieć. Co do trawy to słyszałem że półk kilo starczy na 20m2 i kosztuje 17 zł. To i tak duży koszt... może zamówię trawę z chin to będzie taniej:P.

Duże drzewa są już wycięte ale mam co roku samosiejki osiki. Rośnie jak chwast. Kolega który projektuje ogrody powiedział żeby się z nimi nie bawić i też potraktować randapem.
Chwilka, jaka firma tę mieszankę traw produkuje (daj info na PW lub tutaj chyba, że nie chcesz reklamować publicznie) - to ważne, bo kasę wyrzucisz w błoto. Domyślam się, że to firma na literkę G....., tak ?
Jaka gleba na działce ?
Mam rozumieć, że działka jest w pełnym słońcu, tak (dobór odpowiedniej mieszanki trawy) ?

Masz 20 arów to 2000m kw., więc lepiej powiedz jaką trawę chcesz mieć by była na lata, a nie na sezon ! Ja mam łącznie trawnika 40 arów.

Roundup'em daj dawkę 250-300ml na 10L wody i wszystko zginie.

Wyrównanie działki poprzez orkę i bronowanie wystarczy. Możesz też użyć agregatu: z kultywatorem, talerzami i broną aktywną, wówczas masz wszystko zrobione idealnie i wyrównane. gleba jest spulchniona i napowietrzona.

Nie wsiewał bym owsa, ponieważ jeśli się przy zbiorze wykłosi na ziemię będzie odpijał w trawniku.
Roślina motylkowa przyorana wzbogaci glebę w azot, ale też możesz rozsypać mocznik na jesień, który wzbogaci glebę przed sianiem trawy.

Poprawiłem błąd 20arów to 2000m kw.
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Gemciu, owies się sieje po to, aby rekultywować glebę, nie czeka się aż zawiąże nasiona, tylko ścina przed,
dobrze, że napalmem nie potraktowałeś swojej działki ;:138

osobiście już nerw mnie bierze :twisted: kiedy czytam o kolejnym entuzjaście roundapu

owies w sposób fitosanitarny działa na glebę i jest konkurencyjny wobec chwastów,
( korzenie owsa wydzielają substancje hamujące rozwój patogenów glebowych)
ponadto nie jest zbyt wrażliwy na odczyn gleby i ogólnie jest dość uniwersalny jeśli chodzi o warunki glebowe
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Do napalmu nie miałem dostępu i chyba drogi jest ? Zresztą co by na to powiedziała Straż Pożarna :D
Dziękuję za podanie mi kilku ciekawych informacji.
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Racja pomyliłem się zera mi brakło tak się zaabsorbowałem pisaniem postu. Przepraszam za błąd :oops: ;:14
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Eee, znowu w nowym ogrodzie kolejność jest taka:
- otruć wszystko chemią
- zaorać i uklepać
- zacząć na łysym, spalonym i równym, ale na swoim
A potem zaczyna się wymyślać fale, skalniaki, strumyczki i oczka, rabatki, czy inne alejki z ławką czy poletko z grillem.

To zaraźliwe jest ;:223
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”