Co to za robaczek w kocimiętce?

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
styczna
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 7 kwie 2010, o 11:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Co to za robaczek w kocimiętce?

Post »

Liście kocimiętki wyglądają tak:

Obrazek

Na spodzie liścia, jakby wgryziony znajduję się malutki robaczek (mój aparat nie radzi sobie z takim maleństwem).
Czy ktoś wie co to i jak z tym walczyć?

Z góry dziękuję :)
x_m-i
---
Od: 19 cze 2007, o 09:46

Re: Co to za robaczek w kocimiętce?

Post »

Najpradopodobniej jest to skoczek kocimiętkowy (E. stachydearum). Możesz zastosować oprysk preparatem Dursban 480 EC. Sam go używam i działa rewelacyjnie.
styczna
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 7 kwie 2010, o 11:17

Post »

Tak też podejrzewałam, ale nie ma za wiele informacji w necie więc nie byłam pewna.
Dziękuję! Będę działać!
ewondo
100p
100p
Od: 2 sty 2010, o 22:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mutari pisze:Najpradopodobniej jest to skoczek kocimiętkowy (E. stachydearum). Możesz zastosować oprysk preparatem Dursban 480 EC. Sam go używam i działa rewelacyjnie.
Niestety to nie jest skoczek kocimiętkowy ani żaden inny gatunek pluskwiaka. One nie żerują w taki sposób.

Na zdjęciu wyraźnie widać uszkodzenia, które nazywamy minami. Do owadów minujących zaliczamy przedstawicieli czterech grup owadów: chrząszczy, błonkówek, motyli i muchówek. Na liściach są miny muchówek, na ostatnim z prawej strony wewnątrz miny widać larwę koloru żółtego.
Minowanie polega na wyjadaniu przez larwę owada minującego miękiszu bez naruszania skórki (najczęściej jest to miękisz liściowy). Niektóre gatunki mogą minować w skórce liścia, wtedy oddzielone są od środowiska zewnętrznego przynajmniej zewnętrzną ścianą skórki lub kutikulą.

Mam nadzieję, że teraz więcej osób będzie poprawnie identyfikowało tego typu uszkodzenia :).
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”