czy jest sposób na znalezienie dziury w oczku?

Oczka wodne, stawy kąpielowe, strumienie, kaskady, skalniaki, rośliny wodne, itp
ODPOWIEDZ
anetag23
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 12 sie 2009, o 22:24

czy jest sposób na znalezienie dziury w oczku?

Post »

Witam. Mój problem jest następujący. Po wiosennym oczyszczaniu oczka zauważyliśmy systematyczne ubywanie wody z niego. Może by to nikomu nie przeszkadzało, gdyby nie to, że wody ubywa naprawdę bardzo dużo, pomimo ciągłych opadów deszczu, wody jest wciąż mniej. Nie ucieka brzegiem, bo gdyby tak było już dawno miałabym bajorko zamiast działki.
Oczko wodne wyłożone jest folią typową do właśnie tego celu, brzegi wyłożone są jutą, zaś całe dno pokryte kamieniami i żwirem. Przeraża mnie myśl o wyławianiu całego tego gruzu, spuszczaniu wody i poszukiwaniu dziury na klęczkach.
Moje pytanie do znawców jest więc takie, czy istnieje jakiś inny nieznany mi sposób na znalezienie dziury, bez wszystkich tych niestety czasochłonnych zabiegów.
Może ktoś ma jakieś doświadczenia? Wszystkie propozycje mile widziane :)
Poziom wody po dolewce

Obrazek

A tyle wody było już następnego dnia...

Obrazek
jackon
500p
500p
Od: 6 sty 2008, o 07:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: czy jest sposób na znalezienie dziury w oczku?

Post »

poszukaj dziury na poziomie do którego wody ubywa
ale to naprawdę trudna sprawa
pozdrawiam
Jacek
GmbH
50p
50p
Od: 23 maja 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A czy brzegi są w idealnym poziomie? Może woda gdzieś podsiąka przez korzenie innych roślin?
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Poczekaj aż ubywająca woda zatrzyma się i przestanie jej ubywać, wtedy szukaj na poziomie lustra wody. A jak zejdzie cała to masz pewność że uszkodzenie jest na dnie. Innej metody niestety nie ma.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
ODPOWIEDZ

Wróć do „OCZKA wodne, kaskady, skalniaki, rośliny wodne”