Farbownik lekarski (Anchusa officinalis), Złocień, Rumianek

Rozpoznawanie roślin na podstawie zdjęć.
ODPOWIEDZ
Elżunia 1187
200p
200p
Od: 29 cze 2009, o 00:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Farbownik lekarski (Anchusa officinalis), Złocień, Rumianek

Post »

Proszę poradźcie .Mam działkę niedługo i jeszcze nie wszystkie roślinki rozpoznaję .Nie chcę już wyrywać na ślepo bo już nie jedną bylinkę tak wywaliłam .W tym roku mi wzeszło coś takiego i nie pamiętam czy to sadziłam a zabiera światło innym roślinom bo urosło dosyć duże. Jak to zielsko to zaraz wywalam.

Obrazek Obrazek
Miłośniczka wszystkich kwiatów
Awatar użytkownika
adamza07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2007, o 20:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Czy to chwaścior czy kwiatek

Post »

Farbownik lekarski (Anchusa officinalis L.)
"Chwaścior"-potrafi odrastać z resztek korzenia.
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
Awatar użytkownika
litlegirl
50p
50p
Od: 22 maja 2010, o 19:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam takie same na działce, potrafią rosnąć do 2 metrów! Plewię co roku i zawsze odrastają :)
Elżunia 1187
200p
200p

Post »

Dziękuję zaraz jutro zabieram sie za wyrywanie
Tenia
100p
100p
Od: 26 paź 2009, o 17:04

Post »

Nie jestem pewna,czy to jest farbownik, roślina ta ma owłosione liście, a na fotkach tego nie zauważyłam. Ja poczekałabym jeszcze z wyrywaniem aż do czasu kwitnienia, zawsze potem możesz to zrobić. pozdrawiam
Elżunia 1187
200p
200p

Post »

Teniu ja też nie jestem pewna .Mam na działce inne podobne rośliny i te bardziej mi przypominają ten farbownik. Łodygi maja trochę cieńsze i liście bardziej owłosione.tamte zawsze wyrywam bo już wiem że to chwaścior.No ale część tych dzisiaj już wyrwałam ale nie wszystkie.Te które rosną w miejscu gdzie nie zabierają światła innym roślinom zostawiłam bo sama chcę się przekonać co z tego wyrośnie
Elżunia 1187
200p
200p

Post »

Mam następny problem.Rośnie coś nowego a ja nie wiem co to jest

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Abrimaal
200p
200p
Od: 16 maja 2008, o 20:11
Kontakt:

Post »

Cześć,

Anchusa officinalis rośnie u mnie w ogrodzie od wielu lat, nie stwarza problemu, zwykle co roku w całym ogrodzie około 600m2 znajduję 2-3 okazy (jest to roślina dwuletnia). Prawdopodobnie już kwitnie - jej kwiaty w miarę rozwijania się zmieniają kolor z ciemno czerwonego na niebieski. Z pewnością dużo gorszym chwastem jest "zapominajajka" należąca do tej samej rodziny. Wysiewa się wszędzie.

Ta purpurowa z żółtym środkiem to Pyrethrum roseum, znana też jako Tanacetum coccineum, a wcześniej Chrysanthemum coccineum, polskich nazw też ma wiele - kolorowa margaretka, złocień, wrotycz.
Nie wysiewa się tak jak biała, w ogóle powiem, że trudno ją rozmnożyć.

Trzecia to jakiś dziki rumianek, nie warto się nią przejmować, jeśli jest niewiele, najlepiej od razu wyrwać żeby się nie wysiała, chyba, że czekasz aż zakwitnie żeby dokładnie zidentyfikować.
:wink:
Elżunia 1187
200p
200p

Post »

Jeszcze mam dalszą prośbę.Na jesień dostałam paczkę z sadzonkami które posadziłam na rozsadniku żeby je lepiej zabezpieczyć przed zimą .Przy kazdej sadzonce była kartka z nazwą włożona do woreczka żeby zabezpieczyć przed wodą .No i na wiosnę okazało się że kartki w woreczku rozsypały się no i po nazwach ani śladu.No ale to tylko taka niedoświadczona ogrodniczka jak ja mogła tak to wymyslić.No i teraz chcę te sadzoneczki posadzić na miejsca stałe i nie wiem co jest co a przecież każdy krzaczek wymaga innych warunków i innej gleby.Jeżeli możecie pomózcie to rozpoznać Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Identyfikacja roślin ogrodowych. FOTO”