Od pewnego czasu interesuję się pieczeniem wszelkiego rodzaju, ozdabianiem ciast, ciastek itp. Pewnego dnia natknęłam się na zdobnictwo tortów w stylu angielskim, czyli pokrywanych masą cukrową. Właściwie to było to dość niedawno (pierwszy tort zrobiłam 1,5 roku temu, jednakże z masy z pianek marshmallow), a dekoracji nie wykonuję na tyle często, żeby uważać się w tej dziedzinie za jakąś specjalistkę

Sama zajęłam się obłożeniem tortu masą i tymi prostszymi ozdobami (kulki, kwiatki, stokrotka i napis), a że czasu było mało - figurki pomogła wykonywać mi koleżanka

MASA CUKROWA
Składniki:
- 105ml zimnej wody,
- 5 łyżeczek żelatyny,
- 100g glukozy w proszku,
- 4 łyżeczki margaryny Planta (koniecznie!),
- olejek migdałowy,
- 1-1,5 kg przesianego cukru pudru.
Przygotowanie:
1. Żelatynę zalać wodą i odstawić na ok. 5-10 minut do nasiąknięcia.
2. Miskę z żelatyną ustawić nad garnkiem z wodą (w kąpieli wodnej) na włączonym gazie i dokładnie rozpuścić żelatynę, po czym wsypać glukozę, zamieszać i potrzymać na ogniu przez minutkę. Dodać Plantę. Gdy zacznie się rozpuszczać zdjąć z ognia i mieszać do jej całkowitego roztopienia. Odstawić do lekkiego ostygnięcia.
UWAGA: PRZEZ CAŁY PROCES NIE MOŻNA DOPUŚCIĆ DO ZAGOTOWANIA SIĘ MASY! INACZEJ WYRZUCIĆ DO KOSZA I ZACZĄĆ JESZCZE RAZ.
3. Do masy żelatynowej wlać olejek migdałowy (spokojnie, może być nawet cała buteleczek - dzięki niemu masa imituje marcepan). Wsypać trochę cukru pudru i zamieszać do połączenia. Czynność powtórzyć kilkakrotnie, aż masa będzie na tyle twarda, by dała się wyrabiać ręką.
4. Przełożyć masę do czystej miski i wyrabiać do uzyskania pożądanej konsystencji, dosypując co trochę cukru pudru.
Gotową masą można pokryć tort, a także wykonać z niej ozdoby. Masa nadaje się do barwienia - najlepsze są do tego barwniki w żelu lub proszku. Tak wygląda po wyrobieniu:

Zapraszam do pokazywania Waszych dzieł, tortów, dzielenia się doświadczeniami itp. Mam nadzieję, że niektórzy spróbują także tego przepisu i przekonają się co do własnoręcznych dekoracji tego typu