Co jeść w Diecie Dukana - przepisy i porady
Co jeść w Diecie Dukana - przepisy i porady
Zakładam ten wątek- licząc na to, że wpiszecie jakieś przepisy czy po prostu podacie co sami jecie stosując się do zaleceń Dukana.
Biszkopt
Chleb tostowy Dukana z otrębami owsianymi
Chleb z otrąb
Chlebek otrębowy na 3 dni zmodyfikowany
Chlebek Dukana lekko modyfikowany
Ciasto murzynkowate
Ciasto z twarogu
Galaretka "Pepsi Twist"
Galaretka z herbaty owocowej
Galaretka z mięsa
Gołąbki
Kotlety drobiowe
Kurczak (ryba lub warzywa) na parze
Mięso mielone z piekarnika
Napoleonka
Omlet
Pasta curry zamiast masła
Pieczeń z mięsa mielonego (rzymska)
Pieczony udziec z indyka
Pieczywo chrupkie
Pierś kurza z pieczarkami
Placki otrębowe z rybą
Placki z otrębów
Ptasie mleczko
Pulpety drobiowe
Sałatka z surimi
Sałatka z tuńczyka
Udka kurczaka w sosie czosnkowym
Wątróbka w sosie czosnkowo-musztardowym
Wątróbka z patelni
Zapiekanka kalafiorowa
Zapiekanka z kalafiora, śledzia i cebuli
Zapiekany filet z dorsza z sosem
Biszkopt
Chleb tostowy Dukana z otrębami owsianymi
Chleb z otrąb
Chlebek otrębowy na 3 dni zmodyfikowany
Chlebek Dukana lekko modyfikowany
Ciasto murzynkowate
Ciasto z twarogu
Galaretka "Pepsi Twist"
Galaretka z herbaty owocowej
Galaretka z mięsa
Gołąbki
Kotlety drobiowe
Kurczak (ryba lub warzywa) na parze
Mięso mielone z piekarnika
Napoleonka
Omlet
Pasta curry zamiast masła
Pieczeń z mięsa mielonego (rzymska)
Pieczony udziec z indyka
Pieczywo chrupkie
Pierś kurza z pieczarkami
Placki otrębowe z rybą
Placki z otrębów
Ptasie mleczko
Pulpety drobiowe
Sałatka z surimi
Sałatka z tuńczyka
Udka kurczaka w sosie czosnkowym
Wątróbka w sosie czosnkowo-musztardowym
Wątróbka z patelni
Zapiekanka kalafiorowa
Zapiekanka z kalafiora, śledzia i cebuli
Zapiekany filet z dorsza z sosem
Pozdrawiam.
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Posty: 690
- Od: 29 lip 2008, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: opolskie
Re: Co jeść w Diecie Dukana - przepisy i porady
Nie musisz zakładać nowego wątku. Przejrzyj ten: - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=9&t=30501
Znajdziesz w nim wiele porad i przepisów.
Barbara
Znajdziesz w nim wiele porad i przepisów.
Barbara
Re: Co jeść w Diecie Dukana - przepisy i porady
Szukam przepisów do diety Dukana na całym forum- by tu do nich zgromadzić linki w formie takiej listy jaką pokazałam w pierwszym poście. Jeśli wiecie, gdzie sa jeszcze inne przepisy- pokażcie 

Pozdrawiam.
- marlenka78
- 500p
- Posty: 547
- Od: 7 maja 2009, o 20:38
- Lokalizacja: Poludnie Niemiec przy granicy szwajcarskiej
Re: Co jeść w Diecie Dukana - przepisy i porady
Witam, właśnie cie znalazłam.Też mam pare przepisów,postaram sie coś wrzucić.
Na początek.
Zapiekanka kalafiorowa1 nieduży kalafior
1 cebula
5-6 większych pieczarek
100 gr szynki z indyka lub innej chudej
150 gr jogurtu
1 łyzka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz czosnek
Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu kroimy na kawałki pokrojoną cebule i pieczarki podsmażamy na teflonie, szynkę kroimy w kosteczkę. Jogurt mieszamy z przyprawami i koncentratem.Wszystko razem mieszamy i wkładamy w formie żaroodpornej na 30 min do piekarnika 200 stopni.
Ciasto murzynkowate
- 3 jajka
- 4 łyżki skrobii kukurydzianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao odtłuszczonego
- aromat (jaki lubicie)
- 2 łyżki słodziku w płynie (ja dałam 3 w proszku)
- jogurt naturalny 150g.
- dodałam jeszcze 1 łyżkę otrąb, ale nie trzeba
Wszystkie składniki połączyć ze sobą, wlać do foremki i wstawić do piekarnika na 180 stopni, piec 40 minut (piekłam krócej, na wyczucie )
Wyszedł dośc niski ale sama byłam zdziwiona że tak bardzo murzynkowaty.
NAPOLEONKA
dozwolona na PP i PW
CIASTO
3 lyzki otrab owsianych
1 lyzka skrobii kukurydzianej
2 lyzki slodzika
1 lyzka mleka w proszku
2 jajka
6 lyzek serka homo lub gestego jogurtu nat
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1/4 lyzeczki sody
pol lyzeczki zapachu pomaranczowego
Wszystkie skladniki wymieszac. Wylac na blaszke wylozona papierem do pieczenia. Piec 25 min w 180C. Przeciac w polowie. Po upieczeniu bylo miekkie wiec dosuszylam jeszcze na samej kratce 15min w 120C na chrupiaco.
KREM
1/2l mleka
3 zoltka
2 lyzki slodzika (mozna dac wiecej, bo troche malo slodkie)
2 lyzki skrobii kuku
2 lyzki zelatyny
zapach waniliowy
Zelatyne namoczyc w zimnej wodzie. Mleko zagotowac, dodac zelatyne i wymieszac do rozpuszczenia. Reszte produktow wymieszac w miseczce, wlac do mleka i gotowac na wolnym ogniu ciagle mieszajac do zagotowania. Schlodzic. Gdy masa zacznie tezec przelozyc ciasto. Posypac slodzikiem. Odstawic do lodowki do stezenia.
Na początek.
Zapiekanka kalafiorowa1 nieduży kalafior
1 cebula
5-6 większych pieczarek
100 gr szynki z indyka lub innej chudej
150 gr jogurtu
1 łyzka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz czosnek
Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu kroimy na kawałki pokrojoną cebule i pieczarki podsmażamy na teflonie, szynkę kroimy w kosteczkę. Jogurt mieszamy z przyprawami i koncentratem.Wszystko razem mieszamy i wkładamy w formie żaroodpornej na 30 min do piekarnika 200 stopni.
Ciasto murzynkowate
- 3 jajka
- 4 łyżki skrobii kukurydzianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao odtłuszczonego
- aromat (jaki lubicie)
- 2 łyżki słodziku w płynie (ja dałam 3 w proszku)
- jogurt naturalny 150g.
- dodałam jeszcze 1 łyżkę otrąb, ale nie trzeba
Wszystkie składniki połączyć ze sobą, wlać do foremki i wstawić do piekarnika na 180 stopni, piec 40 minut (piekłam krócej, na wyczucie )
Wyszedł dośc niski ale sama byłam zdziwiona że tak bardzo murzynkowaty.
NAPOLEONKA
dozwolona na PP i PW
CIASTO
3 lyzki otrab owsianych
1 lyzka skrobii kukurydzianej
2 lyzki slodzika
1 lyzka mleka w proszku
2 jajka
6 lyzek serka homo lub gestego jogurtu nat
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1/4 lyzeczki sody
pol lyzeczki zapachu pomaranczowego
Wszystkie skladniki wymieszac. Wylac na blaszke wylozona papierem do pieczenia. Piec 25 min w 180C. Przeciac w polowie. Po upieczeniu bylo miekkie wiec dosuszylam jeszcze na samej kratce 15min w 120C na chrupiaco.
KREM
1/2l mleka
3 zoltka
2 lyzki slodzika (mozna dac wiecej, bo troche malo slodkie)
2 lyzki skrobii kuku
2 lyzki zelatyny
zapach waniliowy
Zelatyne namoczyc w zimnej wodzie. Mleko zagotowac, dodac zelatyne i wymieszac do rozpuszczenia. Reszte produktow wymieszac w miseczce, wlac do mleka i gotowac na wolnym ogniu ciagle mieszajac do zagotowania. Schlodzic. Gdy masa zacznie tezec przelozyc ciasto. Posypac slodzikiem. Odstawic do lodowki do stezenia.
Aneta
Re: Co jeść w Diecie Dukana - przepisy i porady
Super , dzięki

już dodaję do spisu w pierwszym poście
Piszcie więcej - ja będę robić nadal interaktywna listę w pierwszym poście tego wątku ;)
Czyli wszystkie przepisy jakie są zgodne z dietą Dukana - będące na tym forum- powinny być na tej liście- będzie nam łatwiej je odnaleźć i łatwiej odnaleźć watki polecające podobne przepisy


już dodaję do spisu w pierwszym poście

Piszcie więcej - ja będę robić nadal interaktywna listę w pierwszym poście tego wątku ;)
Czyli wszystkie przepisy jakie są zgodne z dietą Dukana - będące na tym forum- powinny być na tej liście- będzie nam łatwiej je odnaleźć i łatwiej odnaleźć watki polecające podobne przepisy

Pozdrawiam.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Posty: 29
- Od: 3 maja 2010, o 19:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Śląsk Cieszyński
Re: Co jeść w Diecie Dukana - przepisy i porady
Jak się cieszę, że jest taki wątek - wreszcie będę mogła zacząć stosować dietę w całości, a nie tylko ten twaróg z tuńczykiem.
Nie mam książki ani pomysłów, ale znalazłam kiedyś kilka przepisów na forum z dietami:
Sałatka z surimi
-paluszki surimi
-mała kapusta pekińska
-2 ząbki czosnku
-jogurt 0%
Lekko odmrożone paluszki surimi kroimy w kostkę, kapustę pekińską siekamy drobno i mieszamy z surimi. Dodajemy do tego sos czosnkowy ( posiekany czosnek mieszamy z jogurtem i przyprawiamy lekko solą i pieprzem).
Filet z dorsza
sól
pieprz
przyprawa do ryb
2 ząbki czosnku
rybę zawinąć w folie , upiec w piekarniku
Sos do rybki
jogurt naturalny
czosnek
chudy serek
jajka ugotowane na twardo
pieprz, sól
wszystkie składniki zmiksować i polać upieczoną rybę
Nie mam książki ani pomysłów, ale znalazłam kiedyś kilka przepisów na forum z dietami:
Sałatka z surimi
-paluszki surimi
-mała kapusta pekińska
-2 ząbki czosnku
-jogurt 0%
Lekko odmrożone paluszki surimi kroimy w kostkę, kapustę pekińską siekamy drobno i mieszamy z surimi. Dodajemy do tego sos czosnkowy ( posiekany czosnek mieszamy z jogurtem i przyprawiamy lekko solą i pieprzem).
Filet z dorsza
sól
pieprz
przyprawa do ryb
2 ząbki czosnku
rybę zawinąć w folie , upiec w piekarniku
Sos do rybki
jogurt naturalny
czosnek
chudy serek
jajka ugotowane na twardo
pieprz, sól
wszystkie składniki zmiksować i polać upieczoną rybę
- marlenka78
- 500p
- Posty: 547
- Od: 7 maja 2009, o 20:38
- Lokalizacja: Poludnie Niemiec przy granicy szwajcarskiej
Re: Co jeść w Diecie Dukana - przepisy i porady
Ciasto z twarogu
125 g twarogu beztłuszczowego
25 g mazeiny (skrobii kukurydzianej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
starta skórka z cytryny
pół łyżeczki słodziku (ja daje w płynie-2łyżeczki)
2 żółtka
4 białka
Wymieszać wszystkie składniki oprócz białek.Białka ubić na pianę i połączyć z kremem z żółtek i twarożku.Wlać mase do formy do pieczenia i piec 30 minut w nagrzanym piekarniku-200`C.Podawać na zimno.
Biszkopt
3 jajka
6 łyżek słodziku
1 łyżka aromatu waniliowego
7 łyżek mazeiny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
W misce ubić żółtka ze słodzikiem i aromatem.Dodać mazeine i proszek.Białka ubić na pianę i dodać do masy.Piec 35-40 minut w nagrzanym piekarniku ok.160-180 `C.
Te przepisy są z książki, próbowałam je już pare razy.Polecam.
125 g twarogu beztłuszczowego
25 g mazeiny (skrobii kukurydzianej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
starta skórka z cytryny
pół łyżeczki słodziku (ja daje w płynie-2łyżeczki)
2 żółtka
4 białka
Wymieszać wszystkie składniki oprócz białek.Białka ubić na pianę i połączyć z kremem z żółtek i twarożku.Wlać mase do formy do pieczenia i piec 30 minut w nagrzanym piekarniku-200`C.Podawać na zimno.
Biszkopt
3 jajka
6 łyżek słodziku
1 łyżka aromatu waniliowego
7 łyżek mazeiny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
W misce ubić żółtka ze słodzikiem i aromatem.Dodać mazeine i proszek.Białka ubić na pianę i dodać do masy.Piec 35-40 minut w nagrzanym piekarniku ok.160-180 `C.
Te przepisy są z książki, próbowałam je już pare razy.Polecam.
Aneta
Re: Co jeść w Diecie Dukana - przepisy i porady
Witam
Jestem 3 dzień w 1 fazie, więc tylko proteinki mam w meni:
Dziś zrobiłam sobie:
Omlet
2 jajka
2 łyżki otrębów przennych
1 łyżka jogurtu naturalnego
szczypta szczypiorku (zamiast cebulki)
przyprawy wg uznania
Smaże na patelni teflonowej bez tłuszczu, tak jak naleśnik.
Do tego zrobiłam sos z tuńczyka w sosie własnym + jogurt, może być dodatkowo ogórek konserwowy.
Polecam też Kurczaka (ryba lub warzywa) na parze
Marynata - do miseczki wsypuje wszystkie ulubione przyprawy i mieszam
(np zioła prowansalskie, czosnek granulowany, przyprawa do kurczaka, ostra papryka, itp.)
Kurczaka porcjuje i ściągam skóre oraz odcinam tłuszcz, zasypuje mięso przyprawami
i tak zostawiam na kilka godzin.
Zamarynowane porcje kurczaka gotuje w garku do gotowania na parze
(można to zrobić w zwykłym garnku z odrobiną wody, a na niego położyć sitko lub durszlak metalowy i przykryć pokrywką)
pogotować kilkanascie minut i gotowe. Praktycznie każde mięso jak i warzywa, można tak ugotować.
Smaczne zdrowe i szybkie do tego wg dr Dukana.
Do tego pewnie dobrze znany sos czosnkowy
czyli wycisnięty czosnek + jogutr naturalny

Jestem 3 dzień w 1 fazie, więc tylko proteinki mam w meni:
Dziś zrobiłam sobie:
Omlet
2 jajka
2 łyżki otrębów przennych
1 łyżka jogurtu naturalnego
szczypta szczypiorku (zamiast cebulki)
przyprawy wg uznania
Smaże na patelni teflonowej bez tłuszczu, tak jak naleśnik.

Do tego zrobiłam sos z tuńczyka w sosie własnym + jogurt, może być dodatkowo ogórek konserwowy.
Polecam też Kurczaka (ryba lub warzywa) na parze
Marynata - do miseczki wsypuje wszystkie ulubione przyprawy i mieszam
(np zioła prowansalskie, czosnek granulowany, przyprawa do kurczaka, ostra papryka, itp.)
Kurczaka porcjuje i ściągam skóre oraz odcinam tłuszcz, zasypuje mięso przyprawami
i tak zostawiam na kilka godzin.
Zamarynowane porcje kurczaka gotuje w garku do gotowania na parze
(można to zrobić w zwykłym garnku z odrobiną wody, a na niego położyć sitko lub durszlak metalowy i przykryć pokrywką)
pogotować kilkanascie minut i gotowe. Praktycznie każde mięso jak i warzywa, można tak ugotować.
Smaczne zdrowe i szybkie do tego wg dr Dukana.
Do tego pewnie dobrze znany sos czosnkowy
czyli wycisnięty czosnek + jogutr naturalny

"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Re: Co jeść w Diecie Dukana - przepisy i porady
wielkie dzięki za przepisy
- również tym, którzy mi je ślą na pw - choc nadal nie mam pojęcia dlaczego nie wlepiają w wątek
okazuje się- że swój post mogę zmieniać olny kilka godzin - więc będę tę listę modyfikować w kolejnych postach wątku- a raz na tydzień/dwa tygodnie- poproszę z któregoś z moderatorów by mi ją wlepił w mój pierwszy post w tym wątku- czyli jakby wlepił aktualizację


okazuje się- że swój post mogę zmieniać olny kilka godzin - więc będę tę listę modyfikować w kolejnych postach wątku- a raz na tydzień/dwa tygodnie- poproszę z któregoś z moderatorów by mi ją wlepił w mój pierwszy post w tym wątku- czyli jakby wlepił aktualizację

Pozdrawiam.
- Baryczka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3109
- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Dolina Baryczy
Re: Co jeść w Diecie Dukana - przepisy i porady
Ewo, dzięki za ten wątek, ja jakoś nie mogłam się zebrać, by go porządnie zredagować
Część tych przepisów już znam i korzystam z nich, co nieco gotuję "z głowy", ciasto chlebowe robię na wyczucie.
Szperając w Internecie trafiłam na pewien blog, dla nas, "dukanek", niezwykle przydatny:) http://dukan.blox.pl/html
Naprawdę warto tam zajrzeć

Szperając w Internecie trafiłam na pewien blog, dla nas, "dukanek", niezwykle przydatny:) http://dukan.blox.pl/html
Naprawdę warto tam zajrzeć

* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
Re: Co jeść w Diecie Dukana - przepisy i porady
empuza przysłała mi poprzez pw takie przepisy:
GOŁĄBKI
- mięso mielone z piersi indyka ew. kurczak
- otręby owsiane (na oko)- zamiast ryżu, zależy ile mamy mięsa i na ile dni to robimy (na jeden dzień powinno być max. 3 łyżki płatków- ja się tego trzymam)
- przyprawy do smaku
- Kapusta
Mięso przyprawione i z płatkami zawijamy w kapustę, wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy małą ilością wody (ja dodaję kostkę, lub jarzynkę żeby kapusta smaku nabrała), zakrywamy i do piekarnika! Pieczemy ok 30 min
Galaretka
3 torebki dobrej jakości herbaty owocowej (ja używam firmy Lipton, tutaj-truskawkowa)
1,5 szklanki wrzącej wody
3 łyżeczki żelatyny
słodzik do smaku
1 łyżka soku z cytryny
opcjonalnie barwnik spożywczy dla lepszego koloru
Herbatę zalać 1 szklanką wrzątku. Zostawić do wystygnięcia. Osłodzić do smaku. Żelatynę rozpuścić w pozostałej ilości wrzątku, dodać do herbaty. Jeśli kolor jest nijaki dodać barwnika (przyrządzić go wg instrukcji na opakowaniu). Wstawić do lodówki do stężenia.
WĄTRÓBKA W SOSIE CZOSNKOWO - MUSZTARDOWYM:
watróbka drobiowa ok.20dkg całe sztuki,
jogurt naturalny 1 szklanka
czosnek do smaku, dwie łyżeczki musztardy o wyrazistym smaku
inne przyprawy do smaku, np mieszanka do gyros grilla itp.
Z jogurtu, przypraw, czosnku i musztardy robimy sos mieszając wszystkie składniki w proporcjach do smaku. Watróbkę umyć, w całości , bez krojenia zalać sosem, zostawić na kilka godzin, żeby przeszło smakiem, ja zostawiłam na noc.
Na teflonową patelnię, bez tłuszczu wylewamy watróbke z sosem i dusimy pod przykryciem kilka minut, do miekkości watróbki. Dzięki temu, że nie była krojona powstanie nam kilka sporych "konkretnych" kawałków na ząb) Jak już watróbka miękka, odkrywamy i dusimy do zgęstnienia sosu.
Galaretka "Pepsi Twist"
szklanka pepsi max/light/coli light/zero
Pół szklanki wody z 3 łyżeczkami żelatyny
Gdy woda z żelatyną ostygną należy połączyć delikatnie oba płyny, wlać do pucharków i do lodówki. Potem gdy cześć dolna zacznie tężeć zajmujemy się górą:
Mały kubek jogurtu naturalnego, 1/3 szklanki wody z 2 łyżeczkami żelatyny, słodzik do smaku, Cytrynowy aromat (kilka kropel)
Gdy żelatyna z wodą ostygną to łączymy mikserem wszystkie składniki i wlewamy na warstwę pepsi.
Placki otrębowe z rybą
1 jajko,
2 łyżki otrąb owsianych,
łosoś lub makrela,
1 łyżka otrąb pszennych,
1 łyżka serka homogenizowanego 0%,
szczypta soli - produkty wymieszać i smażyć na patelni teflonowej po uformowaniu małych placuszków. Wędzoną rybkę i serek homogenizowany wyłożyć na usmażone wcześniej placuszki w dość dużej ilości
Pulpety drobiowe
pół kg mięsa mielonego drobiowego,
1 białko, pieprz, papryka,
sól minimum - do garnka wlać 2 szklanki wody,
wrzucić natkę pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól,
w osobnym naczyniu wymieszać mięso z białkiem i przyprawami. Formujemy kotleciki i wrzucamy do gotujacego sie wywaru z przyprawami. Gotować około 15 minut
Pasta curry zamiast masła
6 jajek ugotowanych na twardo
250g chudego twarogu
1 cebula, 1 łyżeczka musztardy
sół, pieprz, pół łyżeczki curry
koperek lub pietruszka - na oko
Cebulę pokroić na drobą kostkę. Wsypać do miski, włożyć pokrojone na ćwiartki jajka, twaróg, przyprawy i musztardę. Wszystko zagnieść widelcem, a później blenderem, żeby uzyskać gładką masę. Dodać koperek.
GOŁĄBKI
- mięso mielone z piersi indyka ew. kurczak
- otręby owsiane (na oko)- zamiast ryżu, zależy ile mamy mięsa i na ile dni to robimy (na jeden dzień powinno być max. 3 łyżki płatków- ja się tego trzymam)
- przyprawy do smaku
- Kapusta
Mięso przyprawione i z płatkami zawijamy w kapustę, wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy małą ilością wody (ja dodaję kostkę, lub jarzynkę żeby kapusta smaku nabrała), zakrywamy i do piekarnika! Pieczemy ok 30 min
Galaretka
3 torebki dobrej jakości herbaty owocowej (ja używam firmy Lipton, tutaj-truskawkowa)
1,5 szklanki wrzącej wody
3 łyżeczki żelatyny
słodzik do smaku
1 łyżka soku z cytryny
opcjonalnie barwnik spożywczy dla lepszego koloru
Herbatę zalać 1 szklanką wrzątku. Zostawić do wystygnięcia. Osłodzić do smaku. Żelatynę rozpuścić w pozostałej ilości wrzątku, dodać do herbaty. Jeśli kolor jest nijaki dodać barwnika (przyrządzić go wg instrukcji na opakowaniu). Wstawić do lodówki do stężenia.
WĄTRÓBKA W SOSIE CZOSNKOWO - MUSZTARDOWYM:
watróbka drobiowa ok.20dkg całe sztuki,
jogurt naturalny 1 szklanka
czosnek do smaku, dwie łyżeczki musztardy o wyrazistym smaku
inne przyprawy do smaku, np mieszanka do gyros grilla itp.
Z jogurtu, przypraw, czosnku i musztardy robimy sos mieszając wszystkie składniki w proporcjach do smaku. Watróbkę umyć, w całości , bez krojenia zalać sosem, zostawić na kilka godzin, żeby przeszło smakiem, ja zostawiłam na noc.
Na teflonową patelnię, bez tłuszczu wylewamy watróbke z sosem i dusimy pod przykryciem kilka minut, do miekkości watróbki. Dzięki temu, że nie była krojona powstanie nam kilka sporych "konkretnych" kawałków na ząb) Jak już watróbka miękka, odkrywamy i dusimy do zgęstnienia sosu.
Galaretka "Pepsi Twist"
szklanka pepsi max/light/coli light/zero
Pół szklanki wody z 3 łyżeczkami żelatyny
Gdy woda z żelatyną ostygną należy połączyć delikatnie oba płyny, wlać do pucharków i do lodówki. Potem gdy cześć dolna zacznie tężeć zajmujemy się górą:
Mały kubek jogurtu naturalnego, 1/3 szklanki wody z 2 łyżeczkami żelatyny, słodzik do smaku, Cytrynowy aromat (kilka kropel)
Gdy żelatyna z wodą ostygną to łączymy mikserem wszystkie składniki i wlewamy na warstwę pepsi.
Placki otrębowe z rybą
1 jajko,
2 łyżki otrąb owsianych,
łosoś lub makrela,
1 łyżka otrąb pszennych,
1 łyżka serka homogenizowanego 0%,
szczypta soli - produkty wymieszać i smażyć na patelni teflonowej po uformowaniu małych placuszków. Wędzoną rybkę i serek homogenizowany wyłożyć na usmażone wcześniej placuszki w dość dużej ilości
Pulpety drobiowe
pół kg mięsa mielonego drobiowego,
1 białko, pieprz, papryka,
sól minimum - do garnka wlać 2 szklanki wody,
wrzucić natkę pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól,
w osobnym naczyniu wymieszać mięso z białkiem i przyprawami. Formujemy kotleciki i wrzucamy do gotujacego sie wywaru z przyprawami. Gotować około 15 minut
Pasta curry zamiast masła
6 jajek ugotowanych na twardo
250g chudego twarogu
1 cebula, 1 łyżeczka musztardy
sół, pieprz, pół łyżeczki curry
koperek lub pietruszka - na oko
Cebulę pokroić na drobą kostkę. Wsypać do miski, włożyć pokrojone na ćwiartki jajka, twaróg, przyprawy i musztardę. Wszystko zagnieść widelcem, a później blenderem, żeby uzyskać gładką masę. Dodać koperek.
Pozdrawiam.
Re: Co jeść w Diecie Dukana - przepisy i porady
Baryczko, wielkie dzięki za link do tego bloga - super przepisy i takie zdjęcia, że aż człowiek głodnieje ;)
Udka kurczaka w sosie czosnkowym
Udka pozbawić skóry.
Solidnie przyprawić : czosnkiem, papryką, pieprzem ziolowym, gałką muszkatołową, curry, imbirem i szczyptą cynamonu.
Do tego odrobiną koncentratu pomidorowego i soku z cytryny.
Zostawić na pól godziny i do piekarnika.
Piec pod przykryciem do zrumienienia.
Podawać z sosem z jogurtu z czosnkiem, cytryną i pieprzem.
Zapiekanka z kalafiora, śledzia i cebuli
Do naczynia żaroodpornego włożyć cząstki zblanszowanego kalafiora, na to śledzie małosolne pokrojone w kwadraty, na to cebula w krążki i pieprz i od nowa kalafior... kolejna warstwa.
Przykryć.
Zapiec w piekarniku około 45 minut (lub dłużej - sprawdzać) na 180 st.
Jeśli pojawi się za dużo wody, to otworzyć naczynie przed końcem pieczenia by wyparowała.
Wątróbka z patelni
Na suchą patelnię teflonową wrzucamy sporo cebuli i podpiekamy na maleńkim gazie, mieszając.
Cebula puszcza wodę, ale gdyby była za sucha to podlewamy ja delikatnie wodą.
Umyte i pokrojone kawałki wątróbki wrzucamy na tę zeszkloną cebulę i zwiększamy gaz.
Cały czas mieszając podpiekamy. (Jak ktos lubi mniej wypieczoną to podpieka mniej ;) )
Gdy będzie gotowa solimy i pieprzymy.
Można też wbić na nią jajko, ale wtedy trzeba odsunąć cebulę, by się nie przypaliła.
Pierś kurza z pieczarkami
Pieczarki pokroić w plasterki i udusić z cebula (beztłuszczowo, podlewając wodą)
Piersi kurczaka pokroić w paski, przyprawić przyprawą do kurczaka i dorzucić do duszenia.
Zrobić sos czosnkowy z jogurtu i zmieszać wszystko razem doprawiając pieprzem i solą.
Kotlety drobiowe
Mielone mięso kurczaka lub indyka, jajka, cebula, czosnek, otręby doprawiamy solą i pieprzem.
Pieczemy w piekarniku.
Można dodać utartej marchewki, brokuła czy innych warzyw.
Galaretka z mięsa
Chude mięso wołowe lub drobiowe, obrane ze skórki gotujemy doprawione solą i pieprzem tak długo aż odejdzie od kości.
Po przestudzeniu dodajemy żelatynkę, można też plastry jajka na twardo - i do półmiska lub małych foremek.
Można doprawić zielona pietruszką czy koperkiem.
Po zastygnięciu- koniecznie zdjąć tłuszcz z wierzchu.
Udka kurczaka w sosie czosnkowym
Udka pozbawić skóry.
Solidnie przyprawić : czosnkiem, papryką, pieprzem ziolowym, gałką muszkatołową, curry, imbirem i szczyptą cynamonu.
Do tego odrobiną koncentratu pomidorowego i soku z cytryny.
Zostawić na pól godziny i do piekarnika.
Piec pod przykryciem do zrumienienia.
Podawać z sosem z jogurtu z czosnkiem, cytryną i pieprzem.
Zapiekanka z kalafiora, śledzia i cebuli
Do naczynia żaroodpornego włożyć cząstki zblanszowanego kalafiora, na to śledzie małosolne pokrojone w kwadraty, na to cebula w krążki i pieprz i od nowa kalafior... kolejna warstwa.
Przykryć.
Zapiec w piekarniku około 45 minut (lub dłużej - sprawdzać) na 180 st.
Jeśli pojawi się za dużo wody, to otworzyć naczynie przed końcem pieczenia by wyparowała.
Wątróbka z patelni
Na suchą patelnię teflonową wrzucamy sporo cebuli i podpiekamy na maleńkim gazie, mieszając.
Cebula puszcza wodę, ale gdyby była za sucha to podlewamy ja delikatnie wodą.
Umyte i pokrojone kawałki wątróbki wrzucamy na tę zeszkloną cebulę i zwiększamy gaz.
Cały czas mieszając podpiekamy. (Jak ktos lubi mniej wypieczoną to podpieka mniej ;) )
Gdy będzie gotowa solimy i pieprzymy.
Można też wbić na nią jajko, ale wtedy trzeba odsunąć cebulę, by się nie przypaliła.
Pierś kurza z pieczarkami
Pieczarki pokroić w plasterki i udusić z cebula (beztłuszczowo, podlewając wodą)
Piersi kurczaka pokroić w paski, przyprawić przyprawą do kurczaka i dorzucić do duszenia.
Zrobić sos czosnkowy z jogurtu i zmieszać wszystko razem doprawiając pieprzem i solą.
Kotlety drobiowe
Mielone mięso kurczaka lub indyka, jajka, cebula, czosnek, otręby doprawiamy solą i pieprzem.
Pieczemy w piekarniku.
Można dodać utartej marchewki, brokuła czy innych warzyw.
Galaretka z mięsa
Chude mięso wołowe lub drobiowe, obrane ze skórki gotujemy doprawione solą i pieprzem tak długo aż odejdzie od kości.
Po przestudzeniu dodajemy żelatynkę, można też plastry jajka na twardo - i do półmiska lub małych foremek.
Można doprawić zielona pietruszką czy koperkiem.
Po zastygnięciu- koniecznie zdjąć tłuszcz z wierzchu.
Pozdrawiam.
- marlenka78
- 500p
- Posty: 547
- Od: 7 maja 2009, o 20:38
- Lokalizacja: Poludnie Niemiec przy granicy szwajcarskiej
Re: Co jeść w Diecie Dukana - przepisy i porady
Ten link naprawde super.Musze wypróbowac pare przepisów,tylko musze na zakupy sie wybrać 

Aneta
- Baryczka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3109
- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Dolina Baryczy
Re: Co jeść w Diecie Dukana - przepisy i porady
Szukałam urozmaicenia, znalazłam to:
PIEROGI
- 1,5 szkl. otrębów owsianych
- 0,5 szkl. otrębów pszennych
- 1/4 szkl. gorącej wody
- 1 jajko
- sól
Otręby mielimy na mąkę. Wsypujemy do miski, solimy, dodajemy jajko i zaczynamy zagniatać ciasto. Stopniowo dodajemy wodę - ważne aby ciasto nie było rzadkie. Ciasto zagniatamy do chwili aż przestanie się kleić do rąk. Ciasto wałkujemy na grubość ok 2-3mm i wykrawamy kółka szklanką. Kładziemy farsz i zalepiamy. Wrzucamy po kilka pierogów na lekko osolony wrzątek i gotujemy aż wypłyną.
Farsz na słodko:
- twaróg mieszamy z odrobiną jogurtu nat./serka homog., cynamonem i słodzikiem. Pierogi można polać jogurtem owocowym light lub jogurtem naturalnym ze słodzikiem.
Farsz mięsny:
-gotowane mielone mięsko, cebulka, przyprawy.
- z wątróbki, podsmażyć z cebulką i przyprawami, zmielić.
Farsz warzywny:
- gotowany szpinak, jajko, przyprawy.
- starte warzywka (marchew, seler, por/cebulka) i przesmażone na oleju par.
- pieczarkowy,
- z gotowanych jajek, z koperkiem/pietruszką, przyprawiamy.
Z http://forum.dieta-dukan.pl/
Przepis nie wypróbowany przeze mnie...
PIEROGI
- 1,5 szkl. otrębów owsianych
- 0,5 szkl. otrębów pszennych
- 1/4 szkl. gorącej wody
- 1 jajko
- sól
Otręby mielimy na mąkę. Wsypujemy do miski, solimy, dodajemy jajko i zaczynamy zagniatać ciasto. Stopniowo dodajemy wodę - ważne aby ciasto nie było rzadkie. Ciasto zagniatamy do chwili aż przestanie się kleić do rąk. Ciasto wałkujemy na grubość ok 2-3mm i wykrawamy kółka szklanką. Kładziemy farsz i zalepiamy. Wrzucamy po kilka pierogów na lekko osolony wrzątek i gotujemy aż wypłyną.
Farsz na słodko:
- twaróg mieszamy z odrobiną jogurtu nat./serka homog., cynamonem i słodzikiem. Pierogi można polać jogurtem owocowym light lub jogurtem naturalnym ze słodzikiem.
Farsz mięsny:
-gotowane mielone mięsko, cebulka, przyprawy.
- z wątróbki, podsmażyć z cebulką i przyprawami, zmielić.
Farsz warzywny:
- gotowany szpinak, jajko, przyprawy.
- starte warzywka (marchew, seler, por/cebulka) i przesmażone na oleju par.
- pieczarkowy,
- z gotowanych jajek, z koperkiem/pietruszką, przyprawiamy.
Z http://forum.dieta-dukan.pl/
Przepis nie wypróbowany przeze mnie...
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
Re: Co jeść w Diecie Dukana - przepisy i porady
Gulasz
400 gram wolowiny chudej
Jedna srednia papryka czerwona
duza cebula
Papryka w proszku- slodka
Chilli suszone posiekane ( przyprawa mielona tez sie nada)
czosnek <( wedle gustu)
pieprz czarny swiezo zmielony
troche soli ( na koniec)
lyzka sosu sojowego ( raczej nie wolno.. ale nie moglam sie oprzec)
Mieso, warzywa, przyprawy i sos sojowy do miski i wymieszac. Niech sie zmaceruje przez conajmniej godzine ( najlepiej na noc w lodowce zostawic).
Rozgrzac garnek ( z nieprzywieralna powloka) i wrzucic miesko. Mieszac od czasu do czasu. Ja nie podsmazalam. Z mieska wysaczyl sie wspanialy sosik. Dzięki cebuli byl zageszczony wiec niczym zageszczac nie trzeba.
Do tego zrobilam niestety ala nalesniki bo kladzione kluski z mazeina mi ... nie wyszly:-)

SZkoda ze fotki nie zrobilam bo wyszlo ladne- wybaczcie- glodni bylismy:-))
Do tego surowka z bialej mlodej kapusty z odrobina soku z cytryny, pieprzu i slodziku w plynie. Tez musi troszke postac zeby puscic sok i zmieknac. Bylo pyszne i polecam tym ktorym drob sie juz znudzil:-)
Duzo dan jest u mnie z wolowiny- poniewaz maz ja uwielbia.
Ciasteczka cappucino
- 1 jajko
- 3 łyżki otrąb owsianych
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- słodzik
Jajko rozbełtać w miseczce. Kawę rozpuścić w odrobinie gorącego mleka lub wody. Wymieszać wszystkie składniki, wykładać łyżką na wyłożoną papierem blachę, formując ciasteczka o grubości ok. 0,5 cm. Piec w temperaturze ok. 160, aż będą chrupiące.
dzisiaj będę je piekla - podziele sie efektem jak wyjda z piekarnika:-)
Robilam juz sporo dan- troche z netu troche wymyslonych, badz przerobionych przeze mnie podam przyklady jeśli ktos chetny podam i przepisy
Rolady wolowe w sosie
"Spagetti" po bolonsku- no prawie:-)
Filety z lososia zapiekane pod cebulka
Tortilla z grilowana piersia z kurczaka i opcjonalnie warzywami plus sos czosnkowo ziolowy
nalesniki z przeroznym farszem
pasty jajeczne, pasty z tunczyka
chleb dunkan ( sa rozne wiem- ten jest w porzadku.. ale juz znalazlam lepszy przepis:-)
sernik
400 gram wolowiny chudej
Jedna srednia papryka czerwona
duza cebula
Papryka w proszku- slodka
Chilli suszone posiekane ( przyprawa mielona tez sie nada)
czosnek <( wedle gustu)
pieprz czarny swiezo zmielony
troche soli ( na koniec)
lyzka sosu sojowego ( raczej nie wolno.. ale nie moglam sie oprzec)
Mieso, warzywa, przyprawy i sos sojowy do miski i wymieszac. Niech sie zmaceruje przez conajmniej godzine ( najlepiej na noc w lodowce zostawic).
Rozgrzac garnek ( z nieprzywieralna powloka) i wrzucic miesko. Mieszac od czasu do czasu. Ja nie podsmazalam. Z mieska wysaczyl sie wspanialy sosik. Dzięki cebuli byl zageszczony wiec niczym zageszczac nie trzeba.
Do tego zrobilam niestety ala nalesniki bo kladzione kluski z mazeina mi ... nie wyszly:-)


SZkoda ze fotki nie zrobilam bo wyszlo ladne- wybaczcie- glodni bylismy:-))
Do tego surowka z bialej mlodej kapusty z odrobina soku z cytryny, pieprzu i slodziku w plynie. Tez musi troszke postac zeby puscic sok i zmieknac. Bylo pyszne i polecam tym ktorym drob sie juz znudzil:-)
Duzo dan jest u mnie z wolowiny- poniewaz maz ja uwielbia.
Ciasteczka cappucino
- 1 jajko
- 3 łyżki otrąb owsianych
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- słodzik
Jajko rozbełtać w miseczce. Kawę rozpuścić w odrobinie gorącego mleka lub wody. Wymieszać wszystkie składniki, wykładać łyżką na wyłożoną papierem blachę, formując ciasteczka o grubości ok. 0,5 cm. Piec w temperaturze ok. 160, aż będą chrupiące.
dzisiaj będę je piekla - podziele sie efektem jak wyjda z piekarnika:-)
Robilam juz sporo dan- troche z netu troche wymyslonych, badz przerobionych przeze mnie podam przyklady jeśli ktos chetny podam i przepisy
Rolady wolowe w sosie
"Spagetti" po bolonsku- no prawie:-)
Filety z lososia zapiekane pod cebulka
Tortilla z grilowana piersia z kurczaka i opcjonalnie warzywami plus sos czosnkowo ziolowy
nalesniki z przeroznym farszem
pasty jajeczne, pasty z tunczyka
chleb dunkan ( sa rozne wiem- ten jest w porzadku.. ale juz znalazlam lepszy przepis:-)
sernik