Prace przed zimą - 1cz.
Prace przed zimą - 1cz.
Większość grzybów atakujących liście drzew wytwarza zarodniki na opadlych lisciach. Są to miedzy innymi parch , drobna plamistość liści , czerwona i szara plamistość , szara pleśń , mączniak rzekomy , antraknoza liści …… Dlatego też by zapobiec infekcji na wiosnę należy zbierać opadle liście. Można je kompostować. Przyspieszyć kompostowanie możemy przez oprysk 5% roztworem mocznika.
Powinniśmy tez zbierać mumie owoców gdyż mogą one być porażone przez grzyby. Mogą być nosicielami miedzy innymi brunatnej zgnilizny. Owoce zakopujemy w ziemi.
Co należy jeszcze wykonać na dzialce i w ogrodzie ?. Jakie drzewa i krzewy owocowe i ozdobne należy teraz opryskac i jakimi środkami, ktore zabezpieczyc przez mrozami ?.
Powinniśmy tez zbierać mumie owoców gdyż mogą one być porażone przez grzyby. Mogą być nosicielami miedzy innymi brunatnej zgnilizny. Owoce zakopujemy w ziemi.
Co należy jeszcze wykonać na dzialce i w ogrodzie ?. Jakie drzewa i krzewy owocowe i ozdobne należy teraz opryskac i jakimi środkami, ktore zabezpieczyc przez mrozami ?.
Na pewno jak już podawalem należy przystąpić do zwalczania kędzierzawości liści brzoskwini i nektarynek opryskując Miedzianem 50 WP w stężeniu 1%. lub jak podal pogotowie ogrodnicze Miedzian extra 350 S.C. Należy też pod koniec opadania liści wiśni wykonać oprysk Miedzianem 50 WP w stężeniu 0,2 %. By oprysk był skuteczny musi być wykonany w temperaturze powyżej +5 stopni .
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
To że podają to wcale nie należy wierzyć!
dam prosty przykład :
wiosną stosowałem Paroil przeciw ochojnikowi na świerku i rozwoj drzewka rozpocząl sie z 2tygodniowym opóżnieniem w stosunku do roślin u sąsiada oczywiście nie pryskanych
.Preparat jest na bazie oleju parafinowego a wiec zakleja aparaty szparkowe uniemożliwiajac transpiracje i opóżniając procesy fotosyntezy.
To fakt że zima może zniszczyć (jeżeli występuje huśtawka temperatur)część szkodników ale tylko zimujących w glebie.Temperatury nie maja wpływu na jaja przedziorków i mszyc uważam więc że lepszym terminem jest zastosowanie zabiegu jesienią.Oczywiście bardzo ważną rzeczą jest aby został wykonany na rośliny suche.
Producent Paroilu zaleca stosowanie przez cały rok
Ja sie z tym stanowczo nie zgadzam
Uważam również ze jesienne stosowanie wspomaga zabezpieczenie przed mrozami jako dodatkowa osłona
A co o tym i o mojej wypowiedzi myślą inni
dam prosty przykład :
wiosną stosowałem Paroil przeciw ochojnikowi na świerku i rozwoj drzewka rozpocząl sie z 2tygodniowym opóżnieniem w stosunku do roślin u sąsiada oczywiście nie pryskanych
.Preparat jest na bazie oleju parafinowego a wiec zakleja aparaty szparkowe uniemożliwiajac transpiracje i opóżniając procesy fotosyntezy.
To fakt że zima może zniszczyć (jeżeli występuje huśtawka temperatur)część szkodników ale tylko zimujących w glebie.Temperatury nie maja wpływu na jaja przedziorków i mszyc uważam więc że lepszym terminem jest zastosowanie zabiegu jesienią.Oczywiście bardzo ważną rzeczą jest aby został wykonany na rośliny suche.
Producent Paroilu zaleca stosowanie przez cały rok
Ja sie z tym stanowczo nie zgadzam
Uważam również ze jesienne stosowanie wspomaga zabezpieczenie przed mrozami jako dodatkowa osłona
A co o tym i o mojej wypowiedzi myślą inni