Nasze sprawdzone sposoby na...
- lila31
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 lip 2006, o 12:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nasze sprawdzone sposoby na...
Każdy z nas ma jakiś sposób na czyszczenie plam, porcelany, srebra itd.
Każda gospodyni domowa ma swoje tajemne sposoby, żeby jedzenie miało niepowtarzalny smak, dom błyszczał czystością i wiele innych praktycznych, "tajemnych" sposobów na różne domowe problemy.
Zaczynam od amoniaku.
Amoniak to bezbarwny gaz, którego cząsteczka składa się z azotu i wodoru. Łatwo rozpuszcza się w wodzie. Doskonale czyści wiele powierzchni i materiałów. Dobrze rozkłada tłuszcze, usuwa wosk i brud. Amoniak może odświeżyć kolor, który wyblakł w kontakcie z kwasami.
ZALECENIE: W żadnym wypadku nie wolno mieszać wybielaczy zawierających amoniak z chlorowymi - połączenie daje toksyczne opary.
Może powodować blaknięcie niektórych barwników, więc przed użyciem trzeba przeprowadzić test. W żadnym razie nie wolno go używać do jedwabiu i wełny. ["Czyszczenie i usuwanie plam" autor:Jean Cooper]
Wypróbowałam amoniak do mycia szyb i glazurowanych kafelek. Rewelacja.
Nie zostawia na szybach żadnych smug. Jeszcze lepszy efekt uzyskałam na kafelkach podłogowych i ściennych.
Nagar z gazu, opary z gotowania, to wszystko co osadza się na kafelkach w kuchni, amoniak rozpuszcza bardzo skutecznie.
PS. Wiem, że w sklepach są skuteczne środki chemiczne, ale jest to z reguły "ostra" chemia i dużo droższa.
Każda gospodyni domowa ma swoje tajemne sposoby, żeby jedzenie miało niepowtarzalny smak, dom błyszczał czystością i wiele innych praktycznych, "tajemnych" sposobów na różne domowe problemy.
Zaczynam od amoniaku.
Amoniak to bezbarwny gaz, którego cząsteczka składa się z azotu i wodoru. Łatwo rozpuszcza się w wodzie. Doskonale czyści wiele powierzchni i materiałów. Dobrze rozkłada tłuszcze, usuwa wosk i brud. Amoniak może odświeżyć kolor, który wyblakł w kontakcie z kwasami.
ZALECENIE: W żadnym wypadku nie wolno mieszać wybielaczy zawierających amoniak z chlorowymi - połączenie daje toksyczne opary.
Może powodować blaknięcie niektórych barwników, więc przed użyciem trzeba przeprowadzić test. W żadnym razie nie wolno go używać do jedwabiu i wełny. ["Czyszczenie i usuwanie plam" autor:Jean Cooper]
Wypróbowałam amoniak do mycia szyb i glazurowanych kafelek. Rewelacja.
Nie zostawia na szybach żadnych smug. Jeszcze lepszy efekt uzyskałam na kafelkach podłogowych i ściennych.
Nagar z gazu, opary z gotowania, to wszystko co osadza się na kafelkach w kuchni, amoniak rozpuszcza bardzo skutecznie.
PS. Wiem, że w sklepach są skuteczne środki chemiczne, ale jest to z reguły "ostra" chemia i dużo droższa.
Re: Nasze sprawdzone sposoby na...
Może i masz rację ale co do płytek na ścianie i na podłogach to amoniak wchodzi w strukturę płytki rozkładając mikropory przez co po jakimś czasie uzyskasz efekt odwrotny od zamierzonego bo będzie się podłoga szybciej brudziła. Rewelacyjny i niedrogi środek do płytek to "TUBY" firmy Swish doskonale myje i zabezpiecza płytki a po umyciu takim preparatem wystarczy nanieść na płytki "Ki waterproofing" firmy Klindex i mamy spokój na jakieś pięć lat a oba środki nie kosztują dużo pierwszy 18 zł litr z spryskiwaczem a drugi troszkę droższy bo to impregnat 78 zł litr.lila31 pisze:(...)Wypróbowałam amoniak do mycia szyb i glazurowanych kafelek. Rewelacja.
- lila31
Przemo ja wiem, że jest na rynku bardzo wiele różnych preparatów. Podaję te środki dlatego, że są wiele tańsze, dla mnie bardziej ekologiczne (jestem alergikiem i większości środków kupionych w sklepie, niestety nie mogę używać), ponadto każdy ma swoje metody, które uważa za najskuteczniejsze, najlepsze.
Dlatego rozpoczęłam ten wątek, żeby każdy mógł się podzielić własnymi doświadczeniami.
Dlatego rozpoczęłam ten wątek, żeby każdy mógł się podzielić własnymi doświadczeniami.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
A co stosujecie do odkamieniania czajników (elektrycznych). Ocet nie wchodzi w grę, bo za długo śmierdzi, po kilku gotowaniach nadal wonieje. Może są jakieś inne, "domowe" sposoby na czyszczenie czajnika od środka?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zamiast octu można użyć kwasek cytrynowy. 3-4 łyżeczki rozpuścić w wodzieNalewka pisze:A co stosujecie do odkamieniania czajników (elektrycznych). Ocet nie wchodzi w grę, bo za długo śmierdzi, po kilku gotowaniach nadal wonieje. Może są jakieś inne, "domowe" sposoby na czyszczenie czajnika od środka?
i zagotować. Odstawić (najlepiej na noc), i rano znowu zagotować.
Potem wielokrotnie wypłukać.
Podobno dobrze skutkuje także preparat Kamix - w tabletkach.
Znam jeszcze babciny sposób : gotować w czajniku obierki ziemniaczane.
W razie potrzeby wielokrotnie. (Ale to raczej w zwykłych czajnikach

Pozdrawiam

- lila31
Z "Poradnika domowego babci Aliny" czyszczenie mebli krytych skórą.
Meble czyścić miękką szmatką zwilżoną w mieszaninie benzyny i oliwy (5 części benzyny na 1 część oliwy). Po wyschnięciu przetrzeć skórę szmatką zmoczoną w ubitym białku.
Zmatowienia na skórze usuwa się nacierając te miejsca oliwą rozcieńczoną pół na pół z octem.
A teraz ciekawy sposób na ślimaki. [Z. Dzięgielewska "ABC domowych porządków"]
Metoda ta polega na zagłębieniu w ziemi małych zbiorniczków (np.pudełko po Ramie) o głębokości 3-5 cm, tak by górne ich krawędzie były na równym poziomie z glebą. Do pojemniczków nalewa się piwa i przykrywa je częściowo, aby padający deszcz nie rozcieńczył piwa i nie obniżył jego mocy.
Ślimaki ogromnie lubią ten trunek i zwabione jego zapachem ściągają do pojemniczków i topią się.
Nie mam ślimaków na działce więc nie wypróbowałam tego sposobu. Obawiam się tylko, czy pojemniczki nie zwabią, zamiast ślimaków, okolicznych piwoszy

Meble czyścić miękką szmatką zwilżoną w mieszaninie benzyny i oliwy (5 części benzyny na 1 część oliwy). Po wyschnięciu przetrzeć skórę szmatką zmoczoną w ubitym białku.
Zmatowienia na skórze usuwa się nacierając te miejsca oliwą rozcieńczoną pół na pół z octem.
A teraz ciekawy sposób na ślimaki. [Z. Dzięgielewska "ABC domowych porządków"]
Metoda ta polega na zagłębieniu w ziemi małych zbiorniczków (np.pudełko po Ramie) o głębokości 3-5 cm, tak by górne ich krawędzie były na równym poziomie z glebą. Do pojemniczków nalewa się piwa i przykrywa je częściowo, aby padający deszcz nie rozcieńczył piwa i nie obniżył jego mocy.
Ślimaki ogromnie lubią ten trunek i zwabione jego zapachem ściągają do pojemniczków i topią się.
Nie mam ślimaków na działce więc nie wypróbowałam tego sposobu. Obawiam się tylko, czy pojemniczki nie zwabią, zamiast ślimaków, okolicznych piwoszy

-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To prawda, Lilu. Ślimaki są namiętnymi piwoszami. Trzy lata temu
miałam plagę ślimaczków na ogrodzie i właśnie tę metodę stosowałam.
Potopiło się sporo , ale trzeba było dość często dolewać trunku (odejmując sobie
od ust he,he...)
Deszcze skutecznie rozcieńczały. . .
Od kiedy pojawiły się jaszczurki, nie mam tego problemu.
Pozdrawiam
miałam plagę ślimaczków na ogrodzie i właśnie tę metodę stosowałam.
Potopiło się sporo , ale trzeba było dość często dolewać trunku (odejmując sobie
od ust he,he...)

Od kiedy pojawiły się jaszczurki, nie mam tego problemu.
Pozdrawiam