Co dolega moim tulipanom

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Elżunia 1187
200p
200p
Od: 29 cze 2009, o 00:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Co dolega moim tulipanom

Post »

Błagam pomóżcie.Miałam w tym roku ładne tulipany.Przez te deszcze nie byłam kilka dni na działce i poszłam dopiero dzisiaj.Moje tulipanki zachorowały i nie wiem co dalej robić .Na większości pojawiły się małe plamki jakby miały ospę .Mam ich dużo nie chciałabym stracić cebulek .Czy oprysk środkiem przeciwgrzybiczym pomoże. Obrazek Obrazek
Miłośniczka wszystkich kwiatów
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: Co dolega moim tulipanom

Post »

To nic strasznego, zaczynają przekwitać i tyle :wink:
Elżunia 1187
200p
200p

Post »

ale one mają takie jasne plamki jakby miały ospę.Obyś miał rację
Elżunia 1187
200p
200p

Post »

Proszę nikt mi nie pomoże.Spryskałam przeciwgrzybiczym pozrywałam kwiaty spryskałam ziemię koło tulipanów ale czy muszę zniszczyć cebulki.Wyciągnęłam kilka żeby zobaczyć co się z nimi dzieje i wyglądają oky.Nie ma na nich śladu choroby.Zaznaczam że cebulki były wykopane na lato i przed wsadzeniem moczone w nadmanganianie potasu.Na początku sezonu kwiaty były ładne więc co się stało.Pomóżcie bo tulipanów mam bardzo dużo i niektóre piękne odmiany i bardzo mi ich szkoda :(
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moje tulipany też w tym roku chorują- kwiaty OK, ale liście z jasnymi, nekrotycznymi smugami. W zasadzie na tulipanie mamy tylko jedną chorobę: szara pleśń. Zaprawiać cebule i opryskiwać jak tylko liście pokażą co 7-10 dni czymś jak Dithane a w deszczowe dni najlepiej Gwarantem.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”